Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Samsung-pomo kertoo yhtiön aikovan jatkaa valitulla linjalla: laturit ja kuulokkeet jäävät pois puhelinten myyntipakkauksista

Laturit ovat katoamassa laajemminkin älypuhelinten myyntipakkauksista.

Myös Samsung teki muutoksen ja jätti laturin sekä kuulokkeet pois uusien Galaxy S21 -puhelintensa myyntipakkauksista. Uusi toimintatapa on myös saamassa jatkoa Samsung-pomon kommenttien mukaan.

“Uskomme, että laturien ja kuulokkeiden vaiheittainen poisto meidän laitepakkauksista voi auttaa kestävän kulutuksen huomioimisessa ja poistaa kuluttajilta painetta, jota he saattavat tuntea tarpeettomien laturilisälaitteiden saamisesta uusien puhelinten mukana”, kommentoi Samsungin mobiiliyksikön johtaja TM Roh Galaxy S21 -julkistuksen yhteydessä.

Apple teki aiemmin vastaavan liikkeen iPhone 12 -julkistuksen yhteydessä syksyllä 2020. Vielä tuolloin Samsungin some-tiimi kiirehti hehkuttamaan, että Galaxy-puhelinten mukana kyllä tulee laturikin. Tuo sosiaalisen median julkaisu katosi yllättäen joulukuussa.

Sekä Apple että sen perässä Samsung ovat perustelleet myyntipakkauksen varustuksen karsimista ympäristösyin. Jos laturille tai kuulokkeille kokee tarvetta, voi ne hankkia erikseen, eikä niitä enää toimiteta turhaan kaikille. Erityisesti langallisille kuulokkeille monella ei ole enää käyttöä, kun kuuntelu on siirtynyt langattomiin. Lisäksi myyntipakkausten koon pieneneminen pienemmän varustuksen myötä säästää myös merkittävästi kuljetustarvetta, ja auttaa näin vähentämään myös logistiikasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia.

Galaxy S21 -puhelintenkin myyntipakkaukset ovat selvästi, noin puolet, aiempaa pienempiä. Mukana tulee itse puhelimen lisäksi vain USB-C-datakaapeli, SIM-korttikelkan avaustyökalu sekä käyttöönotto-opas.

Aiemmin Applea seurasi samassa asiassa jo myös Xiaomi, joka kuitenkin ainakin Kiinassa on toistaiseksi tarjonnut uuden Mi 11 -huippupuhelimensa ostajalle valintamahdollisuuden: puhelimen myyntipakkauksessa laturia ei ole, mutta erillisen laturin on saanut puhelinta ostaessa kaupan päälle lisämaksutta niin halutessaan. Näin valinta ympäristön suojelusta jää kuluttajalle. Xiaomin toimintatapaa kansainvälisesti ei vielä tiedetä, sillä Mi 11:n globaalin lanseerauksen odotetaan tapahtuvan vasta lähiaikoina.

Toki myyntipakkauksen varustuksen karsiminen auttaa älypuhelinvalmistajia myös karsimaan kuluja, ja pärjäämään näin älypuhelinmyynnin tiukassa kilpailussa.

Mielenkiintoista on, että myyntipakkausten varustuksen karsiminen on lähtenyt liikkeelle markkinoiden kalleinta päätä edustavista huippupuhelimista. Edullisemman älypuhelimen ostaja siis saa yhä mukana laturin ja kuulokkeet, jotka kalliimman puhelimen ostaja joutuu vielä ostamaan erikseen niitä tarvitessaan. Osaltaan tätä voi selittää se, että kalliimpien mallien mukana tulevat tehokkaammat pikalaturit ovat valmistajillekin kalliimpia valmistaa, joten säästö niiden poisjättämisestä on suurempi kuin edullisten älypuhelinten edullisempien laturienkin.

Pikku hiljaa myyntipakkauksista ilman latureita tai kuulokkeita kuitenkin näyttää olevan vääjäämättä muodostumassa älypuhelinalan uusi normaali.