Palapelipuhelinten pioneeri moittii Googlen päätöstä

Modulaaristen palapelipuhelinten pioneeri, Phonebloks-konseptin kehittänyt ja myös Googlen kanssa sen Project Ara -modulaaripuhelimen osalta työskennellyt Dave Hakkens ei pidä kaikista Googlen nyt puhelimeensa tekemistä muutoksista.

Google esitteli viime viikolla I/O-tapahtumassaan Project Aran uuden version. Siinä täydestä modulaarisuudesta on luovuttu: näyttö, järjestelmäpiiri liitännäisineen, anturit ja akku löytyvät kaikki puhelimen rungosta. Näin esimerkiksi näyttöä tai järjerjestelmäpiiriä ei voikaan enää vaihtaa ilman koko uutta runkoa.

Project Aran nykyversiossa vaihdettavat moduulit löytyvät puhelimen takaa.

– Kuusi pientä kulmikasta moduulia puhelimen takana ovat vain lisäyksiä, kuten parempia kameroita, kaiuttimia, lukijoita ja niin edelleen. Asioita, joilla voi kustomoida puhelimensa huvin vuoksi. Tämä tarkoittaa, että puhelin vanhenee kuitenkin ajan myötä. Mitä jos näyttö rikkoutuu? Koko puhelin täytyy vaihtaa uuteen. Ja muutaman vuoden jälkeen se muuttuu hitaaksi ja koko runko täytyy vaihtaa, käy Hakkens läpi muutoksen huonoja vaikutuksia julkaisemassaan blogimerkinnässä.

Alun perin Project Aran tavoite täysin modulaarisesta puhelimesta oli kunnianhimoisempi. Google on kuitenkin kertonut päätyneensä nyt tehtyyn muutokseen, koska ihmiset arvostavat yksinkertaisuutta. Puhelimesta on nyt haluttu tehdä sellainen, että se joka tapauksessa toimii – riippumatta siitä mitä moduuleja on kiinnitettynä.

Project Aran moduulit voivat sisältää kameroita, näyttöjä, antureita, mittareita – kaikkia lisäyksiä peruspuhelimen jatkoksi.

Ei Hakkenskaan uutta suuntaa täysin torju. Samalla on tapahtunut muutoksia myös parempaan suuntaan. Hakkens pitää Project Ara -puhelimen uudesta muotoilusta, joka on lähempänä hänen alkuperäistä Phonebloks-konseptiaan.

Tosin kritisoitavaa Hakkens löytää Googlen vallasta puhelimessa – alkuperäisestä avoimuudesta kaikille kehittäjille on osin luovuttu. ”He ovat vallassa, he tekevät säännöt”, kommentoi Hakkens Googlen roolia.”Jos Google todella haluaa tehdä puhelimen koko maailmalle, heidän tulisi tehdä yhteistyötä muiden kanssa ja tehdä avoin standardi, joka olisi koko alan omistama. Ei vain yhden yhtiön”, Hakkens kritisoi.

Googlen Project Ara -projekti on vuosien varrella kohdannut monia vastoinkäymisiä sekä myöhästymisiä. Googlen viime viikolla ilmoittaman mukaisesti nyt kehittäjien pitäisi saada puhelimia käsiinsä loppuvuodesta ja myyntiversiona Project Aran pitäisi tulla ostettavaksi ensi vuonna.