Nokian hirviökamerapuhelimet vs. Google Pixel: kameravertailussa yllättävä tulos

Googlen ensimmäisissä omissa älypuhelimissa, uusissa Pixeleissä, on DxOMarkin arvostelun perusteella toistaiseksi paras älypuhelinkamera.

Kaikki kameravertailut ovat kuitenkin aina subjektiivisia ”kauneus on katsojan silmässä” -hengessä.

Nyt takavuosina suosittua All About Symbian -sivustoa yhä ylläpitävä Steve Litchfield pistää tuoreessa vertailussa Googlen Pixelin koville. Haastajiksi astuvat Nokian alkuperäinen kamerakyttyrällinen hirviökamerapuhelin 808 Pureview, sen Windows Phone -seuraaja Nokia Lumia 1020 sekä maltillisemmin erottuvalla kameralla varustettu tuoreempi Microsoft Lumia 950 XL.

Viimeinen Symbian-puhelin, legendaarinen hirviökamerapuhelin Nokia 808 PureView.

Litchfield vertailee puhelinten kameroita useissa eri olosuhteissa ja tilanteissa, joista jokaisen osalta hän pisteyttää puhelimet. Lopputulokset ovat mielenkiintoiset:

1. Nokia Lumia 1020: 63 / 70 pistettä
2. Nokia 808 PureView: 62 / 70 pistettä
3. Microsoft Lumia 950 XL: 53 / 70 pistettä
4. Google Pixel: 53 / 70 pistettä

Nokia Lumia 1020.

Nokian hirviökamerapuhelimet nousivat kärkeen erityisesti tarkemmin kuviin tallentuvilla yksityiskohdillaan ja vähäisemmin kuvissa näkyvällä prosessoinnilla.

Litchfieldin testikuvasarja koostuu kokonaisuudessaan haastavista tilanteista. ”Haastavampien olosuhteiden ja odotusten alla, vanha sanomani ’fysiikka voittaa’ osoittautui todeksi jälleen kerran. Jos olisin suuntamassa ulos kuvaamaan mitä tahansa missä tahansa valaistuksessa Lumia 1020 olisi yhä kamerapuhelinvalintani”, summaa Litchfield.

Lumia 1020:ssä on 41 megapikselin kamera suurikokoisella 2/3″ kennolla, f/2,2-aukolla, mekaanisella sulkimella ja optisella kuvanvakaimella. Lisäksi hämärissä lähikuvissa sen suoriutumista tukee yhä älypuhelimissa tuiki harvinainen xenon-salama.

Myös Googlen Pixel saa Litchfieldiltä kiitosta. Se on ihan yhtä hyvä kuin muutkin vuoden 2016 huippuälypuhelimet kuvaamisessa.

”Se ettei yksikään vuodelta 2015 tai 2016 pääse todellisuudessa lähelle klassista Nokia PureView -kaksikkoa (vuosilta 2012 ja 2013), kun kuvataan haastavissa olosuhteissa on tietyiltä osin traagista, huomioon ottaen kuinka 808 ja 1020 molemmat hylättiin tuen ja kehityksen osalta niiden julkaisun jälkeen”, Litchfield harmittelee.

Huomioida kuitenkin kannattaa, että Litchfield keskittyi lähinnä kuvanlaadun vertailuun. Kameran käytettävyys riippuu myös monista muista tekijöistä, joista erittäin tärkeä on esimerkiksi toimintanopeus. Lumia 1020:n kameraa haukuttiin alusta lähtien hitaaksi laitteen liian vähäisen suoritintehon takia.