Näin toimii Samsung Galaxy Note 7:n iirisskanneri

Syyskuun alkupäivillä Suomeen saapuvan Samsung Galaxy Note 7:n iirisskanneri on yksi laitteen mielenkiintoisimmista ominaisuuksista. Ennen Note 7:ää Samsung on tehnyt Intiassa julkaistun, lähinnä viranomaiskäyttöön suunnatun tabletin, josta iirisskanneri löytyi, mutta Note 7 on ensimmäinen moisella ominaisuudella varustettu Galaxy-puhelin. Lisäksihän iirisskanneri löytyi jo esimerkiksi viime vuonna julkaistuista Microsoft Lumia 950 -malleista.

Note 7:n iirisskanneri sisältää kaksi pääkomponenttia, erityisesti iiristen eli silmien värikalvojen tunnistamiseen käytetyn kameran sekä infrapunavalon, joka tuo iiriksen muodot hyvin esille. Koska infrapunavalo on tärkeää iiristen tunnistamiselle, saattaa skanneri toimia huonosti ulkona, kirkkaassa auringonpaisteessa. Toisaaltakuitenkin sisällä hämärässä skanneri toimii hyvin.

Samsung suosittelee skanneria käytettäväksi 25–35 senttimetrin etäisyydellä kasvoista. Liian lähelle sitä ei kannata tuoda, ettei infrapunavalo tee hallaa silmille, ja liian kauas ei kannata viedä, jotta skanneri vielä saa silmät luettua.

Puhelimen lukituksen avaaminen skannerin avulla edellyttää, että ensin virta- tai kotinäppäimestä herätetään näyttö ja sen jälkeen pyyhkäistään näyttöä ylöspäin, jolloin esille tulee mahdollisuus avata lukitus skannerilla tai vaihtoehtoisesti pääsykoodilla, salasanalla tai piirtokuviolla. Näytön yläosaan tulee kameran mustavalkokuva ja kaksi rengasta, jotka pitää suunnata omien silmien kohdalle. Kun puhelimen suunta ja etäisyys ovat sopivat, skanneri toimii todella nopeasti.

Samsungin mukaan silmälasit tai piilolinssit sekä näytön suojakalvot voivat haitata skannerin toimintaa, ja ainakin itselläni silmälasit tuntuivat hyvin merkittävästi haittaavan skanneria. Pikaisen testin perusteella piilolinssit eivät olleet yhtä iso ongelma tunnistautumiselle.

Skanneri on hyvä lisä laitteelle, mutta ei peruskäytössä korvaa sormenjälkitunnistinta. Iiriksiä voi laitteelle esitellä vain yhden parin, kun taas sormenjälkiä voi tallentaa useistakin, esimerkiksi perheenjäsenten sormista. Lisäksi sormenjälkitunnistimella puhelimen lukituksen avaaminen käy samalla kun laite herätetään kotinäppäintä painamalla, eikä erillisiä pyyhkäisyjä tai suuntaamisia tarvita.

Kolmas heikkous iirisskannerille ovat sen rajatut käyttömahdollisuudet. Android Marshmallowin myötä Google toi Androidille natiivituen sormenjäljille, minkä ansiosta monet kolmannen osapuolen sovellukset voivat käyttää tunnistautumiseen sormenjälkiä, mutta iirisskanneri ei vastaaviin rajapintoihin pääse käsiksi, joten Note7:n skanneri toimii vain puhelimen lukituksen avaamisessa sekä muutamissa Samsungin omissa sovelluksissa.