Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näin paljon iPhone maksaa ympäri maailmaa – Suomessa halvempi kuin Ruotsissa

Deutsche Bank tekee vuosittain Mapping the World’s Prices -raportin, jossa vertaillaan, paljonko samat tuotteet maksavat eri puolella maailmaa. BusinessInsider uutisoi raportin osiosta, jossa vertailtiin Applen iPhone 7 -puhelinten hintoja 33 eri maassa. Suomi ei ole vertailun kallein maa, mutta ei se myöskään halvin ole.

iPhone-puhelinten hintaan vaikuttavat monet tekijät, joita ovat esimerkiksi paikallinen arvonlisävero ja valuuttakurssien muutokset. Vertailussa käytettiin 128 gigatavun tallennustilalla varustettua 4,7-tuumaista iPhone 7 -puhelinta.

Vertailun kallein maa oli Turkki, jossa iPhone 7 maksoi 1 200 dollaria. Se on jopa 47 prosenttia enemmän kuin edullisimmassa maassa. iPhonen korkeaan hintaan Turkissa vaikuttaa liiran heikko arvo. Halvimmillaan puhelimen saa 815 dollarilla Yhdysvalloista tai Japanista.

Yhdysvallat eivät kuitenkaan ole välttämättä vertailun halvin maa, sillä siellä esitetyt hinnat ovat verottomia. Moni ostaja joutuu kuitenkin maksamaan veroja puhelinta ostaessaan. Näin ollen Yhdysvaltojen todellista hintaa verojen kanssa on vaikea arvioida, sillä verojen määrä vaihtelee osavaltioittain. Joissakin osavaltioissa arvonlisäveroa peritään lähes kymmenen prosenttia, kun taas joissain veroprosentti on nolla.

Suomi jakaa listan 11. sijan Irlannin ja Portugalin kanssa. Täällä iPhone 7 maksaa vertailun mukaan 973 dollaria (tämän päivän kurssilla 971 dollaria). Suomessa iPhone on näin ollen edullisempi kuin esimerkiksi naapurimaissamme Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.

Alla hintavertailu kokonaisuudessaan.

128 gigatavun iPhone 7 -puhelinten hinnat eri maissa Applen omassa verkkokaupassa.
128 gigatavun iPhone 7 -puhelinten hinnat eri maissa Applen omassa verkkokaupassa.