Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näin mökkeilyn kasvanut suosio näkyy teknisessä varustelussa - yhden tuoteryhmän markkina kasvoi jopa 50 prosenttia

Mökkielämän odotetaan jatkavan viime kesän tavoin suosittuna myös kesällä 2021.

Samoin mökkejä on myös kuluneen talven ajan käytetty ja varusteltu poikkeuksellisen paljon.

Nyt Elisa on kertonut mökkeilyn lisääntymisen näkyvän sillä etäohjattavien laitteiden kysynnän nopeana kasvuna. Erityisen suosittuja ovat valvontakamerat sekä etähallittavat pistorasiat.

Mökeillä vietetty aika on kasvanut etätöiden ja vapaa-ajan muiden mahdollisuuksien kaventumisen myötä.

Mökkien varusteluun liittyen myös etähallittavat sähköpistorasiat ovat olleet viime kuukausina erityisen kysyttyjä. Niiden avulla voi hallita esimerkiksi mökin lämmitysjärjestelmää ja valaistusta ja vaikkapa nostaa sisätilojen lämmön sopivaksi ennen mökkireissua.

Elisan verkossa on nykyään kymmeniä tuhansia kuluttajien käytössä olevia etäohjattavia laitteita ja niihin tarvittavia liittymiä.

“Etäohjattavien sähköpistorasioiden markkina kasvoi vuonna 2020 jopa 50 prosenttia verrattuna edellisvuoteen ‒ muutos on siis merkittävä”, kertoo SimPal-pistorasioita maahantuovan Microdata Finlandin toimitusjohtaja Matti Joutkoski.

Etäohjattavaa pistorasiaa ohjataan puhelinsovelluksella, johon voi myös säätää haluamiaan asetuksia. Tällainen voi olla esimerkiksi lämpötilaraja, jonka alituttua mökinomistaja saa ilmoituksen. Lämpötilan äkillinen laskeminen saattaa viitata esimerkiksi ikkunan rikkoutumiseen tai lämmityslaitteiden hajoamiseen, ja tällaisessa tilanteessa on hyvä saada tieto nopeasti ja päästä tarkistamaan tilannetta paikan päälle. Mökin valaistusta säätämällä taas voi saada mökin näyttämään asutulta.

“Kodin älylaitteet ja -ratkaisut yleistyvät jatkuvasti, ja suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia tavoista, joilla omaa arkea on mahdollista helpottaa. Erilaisia etähallittavia laitteita on ollut jo olemassa jonkin aikaa, mutta oikeastaan vasta viimeisen vuoden aikana niiden kysynnässä on nähty selkeä hyppäys ylöspäin. Uskomme kysynnän jatkuvan runsaana myös tänä vuonna”, Elisan liittymäliiketoiminnan johtaja Antti Ihanainen toteaa

Valvonta- ja riistakameroiden suosio mökkikäytössä jatkuu. Jos kutsumaton vieras liikkuu mökin pihalla tai sisällä, kameran sovellus lähettää ilmoituksen puhelimeen. Riistakameran kuvaamat videot voi saada suoraan sähköpostiin.

“Edullisten ja helppokäyttöisten kulunseuranta- ja valvontalaitteiden menekki jatkoi tasaista kasvuaan vuonna 2020: edellisvuoteen verrattuna niiden myynti kasvoi noin 20 prosentilla. Kasvua edesauttoi lisääntynyt kiinnostus kotimaan luontoa kohtaan sekä seurannan tarpeen lisääntyminen etenkin vapaa-ajan asunnoilla. Myös muut mökillä ajanviettoon ja muuhun ulkoiluun soveltuvien tuoteryhmien myynnit kasvoivat selkeästi”, Alaska Brandsin myyntijohtaja Joel Immonen kertoo..

Lisäksi mökkikäyttöön on hankittu myös nopeampia nettiyhteyksiä. Elisa kertoo erityisesti panostaneensa mobiiliverkon vahvistamiseen suosituilla mökkipaikkakunnilla. Lisäksi Elisan 5G-verkko on saatavilla yli 70 paikkakunnalla ja verkon alueella asuu yli 2,5 miljoona suomalaista.

“Lähivuosina 5G:n yleistyminen tulee nostamaan älylaitemarkkinat aivan uudelle tasolle. Tällä hetkellä 5G tuo ennen kaikkea nopeutta ja luotettavuutta päivittäiseen netin käyttöön, mutta muun muassa virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ratkaisut, laitteiden etäohjaus, esineiden internet sekä pelaamisen ja viihtymisen palvelut ovat esimerkkejä osa-alueista, joihin 5G:n yleistymisellä tulee olemaan merkittävä vaikutus”, Antti Ihanainen toteaa.