Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näin tuleva Android O parantaa puhelimen käyttöä ja toimintaa

Google esitteli I/O-konferenssinsa avauksessa myös muutamia tulevan Android O:n uusia ominaisuuksia. Uudistukset oli esittelyssä jaettu sulavaan käyttöön sekä elintoimintoihin vaikuttaviin ominaisuuksiin.

Sulava käyttö

Sulavaa käyttöä parantavat muun muassa uudistuvat ilmoitukset. Sovelluksiin tulee jatkossa ilmoituskanavat, eli mahdollisuus hallita sovellusten eri tyyppisiä ilmoituksia aiempaa tarkemmin.

Esimerkiksi viestisovellus voi suoraan Android-käyttöjärjestelmän kautta tarjota mahdollisuuden ilmoitusten saamiseen tietyistä keskusteluista ja muiden hiljentämiseen. Vastaavasti Twitterissä voisi ilmoitusasetuksia säätää erikseen tykkäyksille ja uudelleentwiittauksille. Useat sovellukset tarjoavat jo nykyisin vastaavia mahdollisuuksia omissa asetuksissaan, mutta Android O tuo nämä käyttöjärjestelmän tasolle ja mahdollistaa hienojakoisemman ilmoitusten hallinnan.

Saman sovelluksen erilaisten ilmoitusten osalta voi asetuksista säätää niiden tärkeyttä, ääntä, valojen syttymistä näyttöön, värinää sekä näkymistä lukitusnäkymässä ja ilmoituksen tuloa älä häiritse -tilasta huolimatta.

Sovelluskuvake kertoo ilmoituksessa pienellä merkillä, ja sovelluskohtaiset ilmoitukset voi avata kuvakkeen vierelle.
Sovelluskuvake kertoo ilmoituksessa pienellä merkillä, ja sovelluskohtaiset ilmoitukset voi avata kuvakkeen vierelle.

Uutuutena vakio-Androidiin on tulossa Notification Dots, eli ilmoituskuvakkeissa olevat pienet merkit saapuneista ilmoituksista. Sen lisäksi, että ilmoitukset näkyvät ilmoituskeskuksessa, näkyy kotinäkymässä sovelluskuvakkeissa merkkejä, jotka kertovat, millä sovelluksilla on ilmoitettavaa. Ilmoitukset voi myös avata kuvakkeen rinnalle painamalla kuvaketta pitkään.

Android O:n älykäs tekstin valinta voi ehdottaa sopivaa sovellusta tekstin käyttöön.
Android O:n älykäs tekstin valinta voi ehdottaa sopivaa sovellusta tekstin käyttöön.

Uudistuvien ilmoitusten lisäksi Android O tuo mukanaan älykkään tekstin valinnan. Käyttäjä voi kaksoisnäpäytyksellä valita tekstiä, ja järjestelmä tunnistaa tekstin niin, että esimerkiksi osoitetta valitessa järjestelmä valitsee koko osoitteen kerralla. Lisäksi Android O osaa valitun tekstin perusteella ehdottaa sovelluksia, joissa valittua tekstiä voi käyttää. Perinteisten kopioi-, leikkaa- ja liitä-valintojen rinnalle voi esimerkiksi osoitetta valittaessa tulla tarjolle Maps tai sähköpostiosoitetta valitessa tarjotaan Gmailia avattavaksi. Neuroverkkoja hyödyntävä älykäs tekstin valinta tapahtuu laitteessa, eivätkä käyttäjien tekstit liiku palvelimille ulkopuolisten urkittaviksi.

Sulavaa käyttöä parantaa myös kuva kuvassa -toiminto, eli esimerkiksi YouTube-videon voi pienentää erilliseen pikkuikkunaa ja jatkaa sen katselua samalla, kun käyttää muita sovelluksia taustalla.

Elintoiminnot

Elintoimintojen puolella uudistuksiin kuuluu muun muassa entistä älykkäämpi ja tarkempi virranhallinta. Android O rajoittaa sovellusten taustatoimintaa, minkä on määrä parantaa laitteen akkukestoa.

Android O:n on myös määrä käynnistyä aiempia Android-versioita nopeammin ja sovellukset toimivat aiempaa tehokkaammin ja vakaammin.

Google haluaa myös tuoda käyttäjille mielenrauhaa sovellusten turvallisuuden suhteen. Google tarkastaa päivittäin yli 50 miljardia asennettua sovellusta haittaohjelmien varalta. Tämä ei kuitenkaan käyttäjille juurikaan näy, joten Google Play saa uuden Google Play Protect -näkymän, josta käyttäjä voi tarkistaa omaan laitteeseensa asennettujen sovellusten turvallisuuden.

Elintoimintoihin liittyen Google tuo myös sovelluskehittäjille uusia työkaluja, joilla nämä voivat esimerkiksi reaaliajassa diagnosoida käytössä olevien sovellustensa toimintaa. Merkittävä uudistus kehittäjille on myös se, että Android tukee jatkossa Kotlin-ohjelmointikieltä.

Android O Beta

Google on julkaissut Android O:sta toisen kehittäjille suunnatun esiversion, ja samalla käynnistyy myös Android O:n julkinen beetatestaus. Halukkaat voivat asentaa Android O:n esiversion laitteelleen ja tutustua sen ominaisuuksiin. Android O:n beeta toimii kuitenkin vain kuudella laitteella, eli Pixel- ja Pixel XL -puhelimilla, Pixel C -tabletilla, Nexus Player -mediatoistimella ja Nexus 6P- sekä Nexus 5X -puhelimilla.

Beetaohjelmaan voi rekisteröityä Googlen sivuilla, ja rekisteröitymisen jälkeen Android O:n beetaversio saapuu laitteelle langattomana päivityksenä.

Android Device Manager

Kadonneen Android-laitteen paikantamiseen tarkoitettu Android Device Manager -sovellus on päivittynyt ja saanut uuden nimen. Jatkossa Find My Device -nimellä liikkuva sovellus löytyy Google Playstä.