Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applelle uusi miljardiomistaja – maailman menestyneimmän sijoittajan yhtiö

Maailman menestyneimmän sijoittajan Warren Buffettin yhtiö Berkshire Hathaway kertoi tänään Apple-omistuksestaan.

Ensimmäisen vuosineljänneksen päättyessä maaliskuun lopussa omisti Berkshire yhteensä 9,81 miljoonaa Applen osaketta, joiden arvo tuolloin oli yhteensä 1,07 miljardia dollaria. Applen osakekurssi on laskenut lähes 15 prosenttia tuosta, vaikka se nyt Buffett-yhtiön omistuksen julkitulon jälkeen tänään lähtikin yli kolmen prosentiin nousuun. Juuri nyt Berkshiren maaliskuun lopussa omistamien Apple-osakkeiden arvo on 915 miljoonaa dollaria.

Berkshiren Apple-omistus on voinut kasvaa maaliskuun lopun jälkeen. Yhteensä Applen markkina-arvo on nyt noin 515 miljardia dollaria.

Toinen aiemmin esillä ollut merkittävä ja nimekäs Apple-sijoittaja, aktivistisijoittaja Carl Icahn yhtiöineen, kertoi viime kuussa myyneensä osakkeensa huolestuttuaan Applen tulevista menestysmahdollisuuksista Kiinassa. Merkittävimmiltä osin Icahnin osakemyynnit tapahtuivat helmikuussa.

Berkshiren Apple-sijoitus on tehty sijoituspoolista, jota hallitsee Buffettin alaisista joko Todd Combs tai Ted Weschler. Buffett hoitaa nykyään Berkshirellä isompia positiota, kun taas Combsilla ja Weschlerillä on omat salkkunsa, joihin he valitsevat yhtiölle pienempiä, noin miljardin dollarin sijoituspositioita.

Berkshireä ja Buffettia ei ole tunnettu perinteisesti lainkaan innokkaana tai aktiivisena teknologiasijoittajana, mutta pikku hiljaa tähän on nähty muutoksia. Vuonna 2011 Berkshire tuli IBM:n suureksi omistajaksi ja on jatkanut sen ostoja IBM:n osakkeen painuessa.

Applen osake on nyt noin 30 prosenttia kakkien aikojen huippunoteerauksensa alapuolella. Noin kaksi kolmasosaa Applen liikevaihdosta tulee iPhone-myynnistä, joten sen sujumisella on ratkaiseva merkitys Applen nykyhetken tulokseen. Alkuvuonna tammi-maaliskuussa Applen liikevaihto laski ensi kertaa 13 vuoteen ja iPhone-myynti supistui ensi kertaa ikinä vuotta aiemmasta. Yksi merkittävä tekijä tämän takana oli Applen myynnin heikentyminen Kiinassa iPhone 6:n tuoman kasvuhyppäyksen jälkeen.

Vahvojen huhujen mukaan Apple kehittää parhaillaan miljardiluokan panostuksella omaa autoaan, joka tulisi markkinoille lähivuosina. Viime viikolla Apple nousi otsikoihin sijoitettuaan miljardi dollaria kiinalaisen Uberin kilpailijaan Didi Chuxingiin.