Kesämyrskyt tulevat – näin suojaat laitteesi ukkoselta

Yksikin väärään paikkaan iskeytyvä salama voi pahimmassa tapauksessa rikkoa samaan pistorasiaan liitetyn television, vahvistimen ja pelikonsolin. Pahimmillaan salaman isku aiheuttaa myös palovaaran.

Viime vuosina korvaushakemukset ukkosen rikkomista laitteista ovat lisääntyneet. Syynä on sähkölaitteiden yhä suurempi herkkyys virtapiikeille. Suurimmassa vaarassa ovat taaja-alueiden ulkopuolelle sijaitsevat kotitaloudet, joiden verkko on toteutettu ilmajohdoilla. Ylijännite voi siirtyä sähköverkossa useita kilometrejä.

Paras tapa suojautua on vetää töpseli seinästä, mutta varmuuden vuoksi tietokoneet, televisiot ja muut kodin digilaitteet kannattaa liittää ylijännitesuojan taakse. Ylijännitesuoja ohjaa sähköverkon kautta saapuvan ylijännitteen hallitusti maahan.

Paras suoja saadaan aikaan silloin, kun rakennuksen pääkeskukseen asennetaan kiinteä ylijännitesuoja. Sitä voidaan täydentää pistorasioihin asennettavalla suojalla. Jos käytössä on pelkästään pistorasiasuoja, se ei takaa laitteen säilymistä ehjänä salaman iskiessä. 

Salaman ylijännite voi iskeä myös puhelinpistokkeeseen, jolloin se saattaa rikkoa modeemin. Siksi myös modeemi kannattaa irrottaa seinästä lomalle lähtiessä.

Kännykkää voi sen sijaan käyttää huoletta myös ukkosen aikana, koska sillä ei ole galvaanista yhteyttä maahan. Jos käytössä on vielä lankapuhelin, sen käyttö ei ole turvallista salamoinnin aikana. Ukonilmalla ei myöskään kannata ladata puhelimien, kannettavien tietokoneiden tai muiden mobiililaitteiden akkuja.

Kuva: Flickr.com / Dykam