Nokian perustama luksuspuhelinvalmistaja sai uuden omistajan – jätti maksamatta aikoinaan satoja miljoonia Nokialle

Nokian aikoinaan perustama luksuspuhelinvalmistaja Vertu on jälleen myyty. Nokia myi yhtiöstä 90 prosenttia vuonna 2011 pääasiassa ruotsalaisen EQT:n rahastoille, jotka kauppasivat Vertun vuonna 2015 kiinalaissijoittajille.

Nyt Briteissä päämajaansa pitävä Vertu on myyty noin 50 miljoonalla punnalla Kyprokselle rekisteröidylle Baferton Ltd:lle. Yrityksen takaa löytyy Hakan Uzan, joka kuuluu pahamaineiseen turkkilaissukuun. Asiasta uutisoi The Daily Telegraph.

Mobiilialaa pidempään seuranneet muistavat kaatuneen turkkilaisoperaattori Telsimin jättäneen miljardia euroa lähestyneet velat maksamatta Nokialle. Telsimin takana olivat juuri Uzanit, joilta myös Nokia ja vielä suurempia menetyksiä kokenut Motorola kärttivät pitkään rahojaan useissa eri oikeusjutuissakin. Uzaneiden on todettu oikeudessa nostaneen rahoja ulos Telsimistä ja käyttäneen ne muun muassa suihkukoneisiin ja kiinteistöihin.

Vertun nyt ostaneen Hakan Uzanin veli Cem on Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin vastustaja. Omaisuuden takavarikon jälkeen Uzanit lähtivät Turkista maanpakoon ja saivat poliittisen turvapaikan Ranskasta. The Daily Telegraph toteaa, että Uzanien olinpaikka nyt ei ole kuitenkaan tiedossa.

Hakan Uzan kommentoi edustajan välityksellä Vertu-kauppaa Telegraphille. ”Vertu on voimakas brändi tiedostetulla markkinanichellä”, totesi Uzan. ”Odotan innolla työskentelyä tiimin kanssa ja Vertun täyden potentiaalin realisoivan sijoituksen tarjoamista.”

Vertusta nyt maksettu 50 miljoonan punnan kauppahinta kalpenee Nokian siitä saaman noin 175 miljoonan rinnalla. Viimeisimmät rekisteriin toimitetut taloudelliset tiedot ovat vuodelta 2014, jolloin Vertu teki 110 miljoonan punnan liikevaihdolla 53 miljoonan punnan tappiot. Luksuspuhelinten myynti ei näytä sujuneen kovinkaan mallikkaasti.

”Baferton jakaa visiomme: 1,5 miljardia älypuhelinta myydään juoka vuosi ja on olemassa kysyntää korkealaatuiselle, eksklusiiviselle tuotteelle siihen liittyvillä palveluilla. Bafertonin kanssa työskentely mahdollistaa Vertu-liiketoiminnan, brändin ja palvelun kehittämisen”, toteaa Vertun toimitusjohtaja Gordon Watson.

Nokian myytyä Vertun on se myös vaihtanut nykyisin Android-käyttöjärjestelmään sekä kasvannut ”edullisempien”, vain muutamia tuhansia euroja maksavien puhelintensa osuutta tuotevalikoimassaan.