Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA:n ja Telian Suomen Yhteisverkko kasvattaa edelleen 5G-peittoaan Oulussa - näin verkko laajenee elo-lokakuussa

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy on kertonut jälleen 5G-verkkonsa laajentamisesta Oulun alueella.

Suomen Yhteisverkko vastaa DNA:n ja Telian käyttämän verkon rakentamisesta Itä- ja Pohjois-Suomessa. Verkon rakennustyöt Oulussa aloitettiin jo joulukuussa 2021, ja verkkoa laajennettiin jo hiljattain aiemmin kesän 2022 aikana. Nyt työ jatkuu elo-lokakuussa aiempaa laajemmalla alueella. Uuden verkon rakentaminen parantaa samalla 4G-yhteyksiä Oulun ja Kempeleen alueella.

Suomen Yhteisverkon 5G-verkko perustuu Nokian laitteisiin.

Oulu tunnetaan elektroniikan, ohjelmistoteollisuuden, telekommunikaation, lääketieteen ja biotekniikan alan yrityksistään. Uuden verkon rakentamisen myötä yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla, kertoo Suomen Yhteisverkko. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Toisaalta korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidun kaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.

5G-verkko tuo käyttöön aiempaa nopeammat yhteydet, minkä lisäksi 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat alueella.

Nyt käynnistyvän työn aikana päivitetään yhteensä 64 tukiasemaa. Tukiasemia vaihdetaan seuraavilla alueilla Oulussa ja Kempeleessä:

  • Oulu: Ahvenoja, Haapalehto, Hintta, Hiukkavaara, Huonesuo, Iinatti, Jääli, Jääliä, Kaakkuri, Kaijonharju, Kaijonlahti, Kiviharju, Kivikkokangas, Knuutila, Korvenkylä, Korvensuora, Laivakangas, Liikasenperä, Maikkula, Metelinpuisto, Metsokangas, Myllyoja, Nykäsenkangas, Oinaansuo, Parkkisenkangas, Patamäki, Perävainio, Posanperä, Rannanperä, Ruskonselkä, Sarasuo, Sarvikangas, Saviharju, Soittajankangas, Tahkokangas, Takalaanila, Talvikangas, Toukola, Vasaraperä, Vasikkasuo, Vesalanmäki ja Virtaoja
  • Kempele: Keskusta, Hakamaa, Honkanen, Kokkokangas, Linnakangas, Metsärinne, Ollakka, Ristisuo ja Sarkkiranta

Rakentaminen aloitetaan maanantaina 22. elokuuta ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua perjantaina 21. lokakuuta 2022.

Alla kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa ja tummempi vihreä nopeampaa 3,5 gigahertsin taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.

Suomen Yhteisverkon 5G-verkon peittoalue Oulussa laajennuksen jälkeen.
Suomen Yhteisverkon 5G-verkon peittoalue Oulussa laajennuksen jälkeen.

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä.

DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon vastuualue on laajentunut merkittävästi 5G-verkon rakentamisen yhteydessä. Suomen Yhteisverkon toimialue laajeni aiemmasta lounaaseen Raahe–Loviisa-linjalle, muun muassa Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan. Laajentuva alue kattaa 62,5 prosenttia Suomen pinta-alasta ja 28,5 prosenttia väestöstä, kun alkuperäiset peittoluvut olivat 50 prosenttia ja 13,5 prosenttia. Suomen Yhteisverkon kokonaisuutena kolmivuotinen 5G-verkon rakennusprojekti käynnistyi maaliskuussa 2021.