Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple-pomo povaa suuria: Lisätystä todellisuudesta tulossa yhtä merkittävää kuin älypuhelimista

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on jälleen puhunut lisätyn todellisuuden mahdollisuuksista Euroopan kiertueellaan. Cookin kommentit ennakoivat Applen lähtevän tavalla tai toisella mukaan lisätyn todellisuuden markkinoille.

Cook on usein kommentoinut uskovansa lisätyn todellisuuden olevan virtuaalitodellisuutta suurempi juttu: kun virtuaalitodellisuus eristää ihmisen muusta maailmasta, voi lisätyssä todellisuudessa seurata myös ympäröiviä tosimaailman tapahtumia, olla läsnä ja osallistua keskusteluun. Virtuaalitodellisuudessa kaikki näkyvä tuodaan silmien eteen näytöillä, kun taas lisätyssä todellisuudessa graafisia elementtejä tuodaan erilaisin tekniikoin tosimaailman lisäksi osaksi näkökenttää.

Applen on huhuttu kehittävän omaa lisätyn todellisuuden laitettaan saksalaisen Carl Zeiss -yhtiön kanssa. Apple on myös panostanut alueen kehitystyöhön vahvasti lukuisilla rekrytoinneilla ja yritysostoilla.

”Pidän sitä suurena ideana kuten älypuhelinta. Älypuhelin on kaikille, meidän ei pidä ajatella iPhonen olevan tietylle väestöryhmälle, maalle tai tietyn alan markkinalle: se on tarkoitettu kaikille. Uskon lisätyn todellisuuden olevan samalla tavalla iso. Se on huikea juttu”, Cook hehkutti The Independentin haastattelussa lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia.

Osaltaan Cook vaikuttaa myös kommentoivan lisätyn todellisuuden olevan laajempi asia kuin vaikkapa yksittäinen tuote, lisätyn todellisuuden tarjoavat lasit, tai muuta vastaavaa. Huhutustihan myös tulevissa iPhoneissa nähtäisiin uusia avauksia lisätyn todellisuuden saralla – esimerkiksi kamerakuvan päällä tietoja läheisistä paikoista ja niin edelleen.

”Innostun, koska sillä voidaan tehdä asioita jotka parantaisivat monien elämää. Ja olisivat viihdyttäviä. Pidän lisättyä todellisuutta vastaavana kuin puolijohteita tässä iPhonessani – kyse ei ehkä ole tuotteesta, vaan ydinteknologiasta. Mutta vielä täytyy löytää uusia asioita ennen kuin teknologia on tarpeeksi hyvää valtavirtaan.”

Applen lisätyn todellisuuden kehitystyön ensimmäiset hedelmät nähtäneen jo tänä vuonna. Mutta tuleeko tänä vuonna myös jo huhuttuja Applen lisätyn todellisuuden laseja, se jää vasta nähtäväksi.

Applen liiketoiminnasta nykyisin noin kaksi kolmasosaa on iPhone-puhelinten myyntiä. Tulevaisuuden kasvu syntynee useammista eri tuotteista – lisätyn todellisuuden ohella myös vaikkapa autoista, joissa lisätyn todellisuuden teknologialla tosin voi myös olla oma keskeinen roolinsa.