Applen merkittävästä Mac-päivityksestä tuli kaikkien kokeiltavaksi ensimmäinen testiversio

Apple on julkaissut ensimmäisen julkisen beetatestiversion sen syksyllä valmiina vakaana päivityksenä tulossa olevasta macOS High Sierrasta tuetuille Mac-tietokoneilleen.

Aiemmin tällä viikolla Apple julkaisi jo ensimmäisen julkisen beetan myös iOS-laitteiden tulevasta iOS 11:stä. Applen beetaohjelmaan voi liittyä tästä. Kannattaa huomioida, että beetatestiversiot voivat olla huomattavasti tavallisia päivityksiä epävakaampia, hitaampia sekä virtasyöppöjä. Lisäksi luonnollisesti omat tiedot kannattaa varmuuskopioida erityisesti ennen beeta-asennukseen ryhtymistä.

macOS High Sierra tuo ennen kaikkea monia muutoksia käyttöjärjestelmän taustateknologioihin. Tiedostojärjestelmä vaihtuu uuteen Apple File Systemiin (APFS), joka on suunniteltu varta vasten nykyaikaisille flash-tallennusmuisteille. Käytännössä APFS näkyy nopeampana ja varmempana toimintana.

Samoin High Sierra tuo tuen myös iOS 11:ssä käyttöön otettaville uusille HEIF-kuva- ja HEVC-videoformaateille, jotka säästävät tallennustilaa jopa puolet laadusta tinkimättä.

Metal 2 puolestaan parantaa Macin tukea koneoppimiselle, virtuaali­todellisuudelle ja ulkoisille näytönohjaimille.

Yksittäisistä sovelluksista macOS High Sierra tuo Kuvat-sovellukseen nopeamman tavan järjestellä kuvia sekä uusia muokkausmahdollisuuksia ja lisää erilaisia automaattisesti koostettavia kohokohta-albumeita. Safari-selain puolestaa saa muun muassa eston automaattisesti käynnistyville videoille ja mahdollisuuden tehdä selausasetuksia yksittäisille sivustoille. Myös Siri kehittyy jälleen myös High Sierrassa: puhe on luonnollisempaa ja musiikin hallinta monipuolistuu. Käyttöjärjestelmän läpi lisääntyy myös älykkyys: esimerkiksi Spotlight-haut osaa nyt hallita paremmin kaikki lentotiedot ja Mail-sähköpostisovellus tarjota osuvimmat hakutulokset.

Apple esittelee macOS High Sierran uudistuksia kattavasti myös omilla sivuillaan.