Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple osallistuu Kiinan sensuuriin: poisti VPN-sovelluksia sovelluskaupasta

Apple on poistanut Kiinassa VPN-sovelluksia sen App Store -sovelluskaupasta. VPN-sovelluksia on voinut käyttää Kiinan asettamien verkonkäyttörajoitusten kiertämiseen.

Applen toiminta on nähty merkittävänä, sillä käytännössä se ottaa näin toimiessaan osaa sensuuriin. Applelle tilanne on kuitenkin hankala, koska sillä ei käytännössä ole muita järkeviä vaihtoehtoja kuin noudattaa hallinnon määräyksiä.

VPN-sovellusten poistosta saatavilta Kiinassa kertoo ExpressVPN, jonka mukaan se ja muut merkittävät VPN-sovellukset ovat kadonneet App Storesta viime päivinä. Muutos on tapahtunut vain Kiinassa ja muualla maailmassa VPN-sovellukset ovat pysyneet saatavissa entiseen tapaan.

Kiina on viime aikoina tiukentanut jälleen suhtautumistaan VPN-käyttöön. Applen esimerkiksi ExpressVPN:lle antaman tiedon mukaan sovellus poistettiin saatavilta Kiinassa ”koska se sisältää sisältöä, joka on laitonta Kiinassa.”

Alkuvuonna Apple poisti saatavila Kiinassa myös The New York Timesin sovelluksen. Apple täyttää kiinalaisvaatimuksia myös avaamalla ensimmäisen datakeskuksen maahan. Jatkossa kiinalaiskäyttäjien tiedot on tarkoitus säilöä Kiinassa lainsäädännön vaatimalla tavalla.

Applen liikevaihto on laskenut viime aikoina Kiinassa, mutta se on Applelle edelleen toiseksi merkittävin markkina Yhdysvaltojen jälkeen.