Applen tietokoneiden seuraava päivitys on macOS Mojave - tällaisia uudistuksia se tuo

Apple esitteli WWDC:ssä myös Mac-tietokoneille kaavaillut muutokset. Uuden syksyllä päivityksenä tulevan käyttöjärjestelmäversion nimi on macOS Mojave.

Uusia ominaisuuksia työpöydälle valokuvagalleriaan

Dark mode -käyttötila.
Dark mode -käyttötila.

Applen tietokoneet saavat käyttöönsä tumman teeman, joka on kätevä esimerkiksi pimeässä työskenneltäessä. Pelkän käyttöliittymän lisäksi myös ikkunoiden kehykset, valikot sekä ainakin osa sovelluksista tukevat tummempaa teemaa. Myös Xcode-ohjelmointiympäristö tukee dark mode -tilaa.

Mukaan tulee myös dynaaminen taustakuva, jonka valoisuus muuttuu päivän edetessä pimeästä valoisaan ja takaisin.

Työpöydän siistinä pitäminen on toisinaan vaikeaa, mutta uusi Desktop Stacks -ominaisuus auttaa ongelmissa. Se jaottelee tiedostojen pikakuvakkeet haluttaessa automaattisesti yksittäisiin kasoihin tiedostotyypin, päivämäärän tai merkittyjen projektien mukaan, ja tukee myös raahaamista helpottaen manuaalista sovellusten ja tiedostojen järjestelemistä.

 

Myös Finder-sovellus saa uuden gallerianäkymän. Valokuvia tarkasteltaessa käyttöön tarjotaan kätevää infopakettia, joka kertoo valokuvan tarkat ominaisuudet kuvauspaikasta kameran tietoihin. Tämän lisäksi pikatoimintovalikon avulla nopeat muutokset tai rajaukset valokuviin ovat tehtävissä ilman erillistä sovellusta. Kustomoitavilla toiminnolla onnistuu myös esimerkiksi PDF-tiedostoksi muuttaminen tai vaikkapa sopimuksen allekirjoittaminen.

Applen macOS saa myös iOS:stä tutun mini-ikkunan, joka näyttää esimerkiksi juuri tallennetun kuvakaappauksen kuvaruudun oikeassa alakulmassa, jossa se vain odottaa käyttöä. Sama toimii myös videoita kaapatessa.

Continuity ja uusia sovelluksia

Continuity puolestaan integroi Applen eri laitteet paremmin toisiinsa. Tilaisuudessa ominaisuutta esiteltiin tietokoneen ja älypuhelimen yhteistoiminnalla, jossa iPhonella räpsäistyt valokuvat liittyvät välittömästi osaksi Macin Kuvat-galleriaa tai haluttua valokuvaa.

Continuity käytännössä.
Continuity käytännössä.

Apple tuo muilta laitteiltaan tutun Apple News -sovelluksen macOS:lle niin ikään suositun Pörssi-sovelluksen ohella. Sovellukset sisältävät kaikki vanhat toiminnot luotetuista uutislähteistä omiin, muokattaviin kiinnostuksen kohteisiin.

Äänimuistio-ohjelma macOS:lla.
Äänimuistio-ohjelma macOS:lla.

Tableteilta tuttuja ovat myös Sanelin-sovellus sekä älykodin laitteiston kontrollointiin tarkoitettu Koti-sovellus, jotka nekin nähdään pian myös Mac-tietokoneilla.

macOS Mojave tuo myös tuen niin ikään iOS 12:ssä esiteltäville FaceTime-ryhmävideopuheluille.

Tietoturva prioriteettina, myös sovelluskauppa mullistuu

Apple panostaa tietenkin myös käyttäjien tietoturvaan, mihin pyritään tekemällä pääsy Macin yksityisiin tietoihin entistä vaikeammaksi. Kontaktien, valokuvien, kalenterin ja muistutusten lisäksi muun muassa kameran, sijainnin ja mikrofonin luvaton käyttö on jatkossa vaikeampaa niin macOS 12:lla kuin iOS 12:lla yksityisten evästetietojen ja sähköpostidatan ohella.

Apple estää Mac-tietokoneiden seurantaa parhaansa mukaan vaikeuttamalla yksittäisen tietokoneen tunnistamista.
Apple estää Mac-tietokoneiden seurantaa parhaansa mukaan vaikeuttamalla yksittäisen tietokoneen tunnistamista.

Macin sovelluskauppa on sekin päivitetty, tai oikeastaan rakennettu uudelleen alusta alkaen. Modernisoitu ulkoasu tarjoaa käyttöön samat tutut ominaisuudet suosituista sovelluksista parhaiten arvosteltujen kategoriaan, mutta tekee sen tyylikkäämmällä ulkoasulla.

 

Applen macOS:n uusi sovelluskauppa.
Applen macOS:n uusi sovelluskauppa.

Kyseessä on suurin käyttöliittymämuutos macOS:n sovelluskauppaan miesmuistiin. Käytön tueksi ikkunan vasemmassa reunassa on aina näkyvillä valikko, joka tarjoaa helpot oikotiet esimerkiksi kategorioihin ja omiin tietoihin, mutta myös tarinoihin erilaisista ohjelmista sekä vinkkeihin jo asennetuille sovelluksille.

Askel kohti iOS-sovellusten tuloa Maceille

Apple vastasi myös kysymykseen siitä, onko yhtiöllä suunnitelmissa iOS:n ja macOS:n yhdistäminen yhdeksi ekosysteemiksi. Vastaus on lyhyt ja yksinkertainen: suunnitelmia ei ole.

iOS-käyttöjärjestelmästä tuttu sovellusten käyttöliittymäpohja UIKit on kuitenkin tulossa macOS:lle, mutta ei kuitenkaan täysin samassa muodossa kuin mihin iOS:llä on totuttu. Se helpottaa kuitenkin iOS-sovellusten siirtoa macOS-sovelluksia ennennäkemättömällä tavalla.

Muille kuin Applen sovelluksille UIKit on macOS:ssä tosin tulossa vasta ensi vuonna. UIKit-tekniikkaa on käytetty jo nyt macOS Mojavessa Applen uusien omien edellä mainittujen sovellusten tuomisessa iOS:ltä macOS:lle.

Apple esitteli lyhyesti myös macOS Mojaven tuomia päivityksiä ja parannuksia esimerkiksi grafiikkatoistoon muun muassa videopeleissä ja grafiikkamallinnustarkoituksissa. Harppauksia eteenpäin aiempiin versioihin verrattuna on jälleen otettu, ja kohennukset näkyvät yhtiön mukaan myös käytännössä.

Uusi macOS-ohjelmisto on tulossa jakoon syksyllä.