Huhu: Apple hinkuu mukaan viihdebisnekseen – TV-yhtiön osto pohdinnassa

Applen kerrotaan olevan aikeissa lähteä isolla rahalla mukaan viihdebisnekseen. Tuoreen raportin mukaan yhtiössä oltiin viime vuonna hetken aikaa jo aikeissa ostaa mediajätti Time Warner.

Financial Timesin mukaan Applen johtoon kuuluva Eddy Cue heitti ilmoille idean mediatalon ostamisesta tavatessaan Time Warnerin Olaf Olafssonia, joka on TV-yhtiön strategiasta vastaava johtaja. Idea mediatalon ostamisesta oli kuitenkin hyvin alustava, eikä johtanut vakavampiin neuvotteluihin. Siltikin Applen kerrotaan kaavailevan oman viihdesisällön tuottamista tulevaisuudessa jopa sadoilla miljoonilla dollareilla vuodessa.

Applen on jo jonkin aikaa huhuttu kaavailevan oman maksu-TV-palvelun julkistamista. Viime vuonna, ennen neljännen sukupolven Apple TV:n julkistusta, huhuttiin, että Apple alottaisi oman internetpohjaisen TV- tai suoratoistopalvelun, joka Yhdysvalloissa kilpailisi esimerkiksi kaapeli-TV-yhtiöiden kanssa. Tiettävästi Apple kaavaili käynnistävänsä 20 – 30 dollaria kuukaudessa asiakkaalle maksavan suoratoistopalvelun, mutta suunnitelmat kariutuivat, kun yhtiö ei päässyt sopimukseen sisällöntuottajien kanssa.

Tarkempia huhuja Applen omasta TV-palvelusta ei ole viime aikoina kuulunut, joten tiedossa ei ole, missä suunnitelmien kanssa edetään. Toimitusjohtaja Tim Cook kuitenkin mainitsi hiljattain julkisuudessa, että hän haluaisi Applen toimivan eräänlaisena katalyyttina viihdebisneksessä. Juuri viihdeteollisuus voisikin olla yksisijoittajia miellyttävä mahdollisuus kasvattaa Applen liikevaihtoa, kun iPhone-myynnin kasvu näyttää loppuneen.

Mikäli Apple olisi toden teolla ryhtynyt ostamaan muun muassa CNN:n ja HBO:n omistavaa Time Warneria, olisi kauppa ollut Applen historian suurin ja reilusti suurempi kuin sen toissavuotinen kolmen miljardin dollarin Beats-kauppa. Time Warnerin arvo osakemarkkinoilla on noin 60 miljardia dollaria, eli yli 50 miljardia euroa, ja osto olisi ottanut ison siivun Applen 200 miljardin euron käteiskassasta.

Tiettävästi Apple on edelleen kiinnostunut lähtemään mukaan viihdeteollisuuteen suuren oston avulla, mutta vaarana on etäännyttää samalla muut yhteistyökumppanit. Lisäksi suurten mediatalojen omistusta hallitsevat usein perustajien suvut, joten tällaisia yhtiöitä on vaikea ostaa. Joka tapauksessa Apple on ilmeisen vakavissaan TV-suunnitelmiensa kanssa, jos tarkoitus on tuottaa omaa sisältöä sadoilla miljoonilla dollareilla vuodessa.