Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Analyytikko: Applen pienikokoinen AirTag-paikannin kasvattanut vakaasti suosiotaan - 2. sukupolven versio mahdollinen

Apple toi pienikokoisen AirTag-paikantimensa saataville kevään 2021 aikana, ja sittemmin AirTag on osoittautunut käteväksi lisälaitteeksi.

Vaikka laitteeseen on liittynyt ei-toivotun henkilöiden seurannan kautta myös ikäviä lieveilmiöitä, on AirTag toisaalta myös johtanut moniin tarinoihin unohtuneiden tai varastettujenkin tavaroiden saamisesta onnistuneesti takaisin.

Apple-tietäjänä tunnetun analyytikon Ming-Chi Kuon mukaan AirTagin toimitukset ovat kasvamassa selvästi vuoden 2022 aikana.

”AirTag, joka ei ole saanut paljon huomiota, on vähitellen kasvanut toimituksissaan julkaisunsa jälkeen. AirTagin toimitusarviot ovat noin 20 miljoonaa kappaletta vuonna 2021 ja 35 miljoonaa kappaletta vuonna 2022”, toteaa Kuo Twitter-tilillään.

AirTag tuli saataville huhtikuun lopulla 2021. Suomessa yhden AirTagin hinta on 35 euroa ja neljän AirTagin yhteispaketin 119 euroa.

35 miljoonan kappaleen toimituksilla tänä vuonna Apple voi kerätä AirTagien myynnistä siis pyöreästi noin miljardin dollarin / euron liikevaihdon tänä vuonna. Itse AirTagien lisäksi Apple myy myös erilaisia pidikkeitä AirTagin kiinnittämiseksi.

AirTag-paikantimen voi kiinnittää tai asettaa eri esineisiin ja tavaroihin, kuten avaimiin, laukkuun tai reppuun, jolloin sen avulla voi paikantaa kadonneet tavaransa. AirTagissa on Bluetooth LE -yhteys ja U1-piiri, joiden avulla sen voi paikantaa lähialueelta esimerkiksi iPhonella.

Laajemmin paikannus toimii Applen Find My -verkoston kautta: AirTagin sijainti välittyy sen omistajalle automaattisesti sen ilmestyessä minkä tahansa mukana verkostossa olevan Apple-laitteen, kuten iPhonen, Bluetooth-kantomatkan sisälle. Applen mukaan näitä laitteita on satoja miljoonia, joten paikannus toimii varsin kattavasti ja tarkasti erityisesti tiheämmin asutuilla alueilla. Lisäksi omistajan kadonneeksi merkitsemästä AirTagista voi lukea tallennetut tiedot esimerkiksi yhteydenottoa varten NFC-lähiyhteydellä.

Virtansa AirTag saa vaihdettavissa olevasta paristosta.

Ming-Chi Kuon mukaan AirTagin suosion jatkuessa on mahdollista, että siitä nähdään 2. sukupolven versio. ”Jos AirTag-toimitukset jatkavat kasvuaan, uskon Applen kehittävän toisen sukupolven”, kommentoi Kuo.

Mitään viitteitä AirTagin uudistumisesta lähiaikoina ei kuitenkaan vielä ole. Kyse on myös loppujen lopuksi varsin yksinkertaisesta laitteesta, ja laitteistotason sijaan uusia ominaisuuksia voidaan nähdä enemmän ohjelmiston puolella.

Yksi vaihtoehto Applelle olisi laajentaa AirTag-tuotevalikoimaa kilpailijoiden tavoin eri muotoisilla paikantimilla. Pyöreän paikantimen rinnalle hyödyllinen lisäys mallistoon olisi korttimallinen paikannin, joka sopisi paremmin lompakkoon.