Testissä täyslangattomat 179 euron Huawei FreeBuds 3 -nappikuulokkeet – aktiivinen taustamelun vaimennus jää sivurooliin

Huawei on jo aiemmin esitellyt ja tuonut myyntiin useampia täyslangattomia nappikuulokemalleja.

Nyt 18. marraskuuta Suomessa myyntiin tulleet FreeBuds 3 -kuulokkeet sisältävät kuitenkin mielenkiintoista uutta tekniikkaa, kuten aktiivisen taustamelun vaimennuksen, ja ovat jälleen yksi sukupolvi eteenpäin Huawein täyslangattomien kuulokkeiden kehityksessä.

FreeBuds 3 -kuulokkeet ovat saatavilla kahtena värivaihtoehtona, valkoinen ja musta, ja suositushinta kuulokkeille Suomessa on 179 euroa.

Katso tästä Huawei FreeBuds 3 -hintavertailu Hinta.fissä

Huawei FreeBuds 3 -kuulokkeiden ja latauskotelon värivaihtoehdot, valkoinen ja musta.
Huawei FreeBuds 3 -kuulokkeiden ja latauskotelon värivaihtoehdot, valkoinen ja musta.

Täyslangattomat nappikuulokkeet ovat kasvattaneet viime aikoina jatkuvasti suosiotaan sen jälkeen, kun Apple esitteli loppuvuodesta 2016 omat AirPods-kuulokkeensa.

Myös Huawein FreeBuds 3 -uutuuskuulokkeiden muotoilu on pitkälti samankaltainen AirPodsien kanssa, kuten tietenkin myös perusidea täyslangattomista nappikuulokkeista, joita säilytetään ja ladataan kompaktissa latauskotelossaan.

FreeBuds 3 -kuulokkeiden pyöreä latauskotelo on kiiltävää muovia ja sen viimeistely tuntuu laadukkaalta ja saranamekanismi luotettavalta. Kuulokkeet solahtavat koteloon näpsäkästi magneettien paikalleen vetämänä.

Huawei FreeBuds 3 -kuulokkeet ja niiden latauskotelo. Kuulokkeet painavat 5,5 grammaa / kpl ja latauskotelo 48 grammaa.
Huawei FreeBuds 3 -kuulokkeet ja niiden latauskotelo. Kuulokkeet painavat 5,5 grammaa / kpl ja latauskotelo 48 grammaa.
FreeBuds 3 -kuulokkeiden kotelo on vain hieman suurempi kuin Applen AirPods-kotelo. Pyöreä muoto sopii mukavasti käteen ja taskuun.
FreeBuds 3 -kuulokkeiden kotelo on vain hieman suurempi kuin Applen AirPods-kotelo. Pyöreä muoto sopii mukavasti käteen ja taskuun.
Latauskotelon takana on kiiltävällä pinnalla Huawei-logo.
Latauskotelon takana on kiiltävällä pinnalla Huawei-logo.

Aktiivista taustamelun vaimennusta tukevia täyslangattomia nappikuulokkeita markkinoilla on ollut toistaiseksi niukasti mutta tilanne muuttuu nopeasti. Sonyn WF-1000XM3-kuulokkeet ovat nyt saaneet haastajan Huawein lisäksi Applen AirPods Pro -kuulokkeista, jotka ehtivät markkinoille jo hieman Huaweita aiemmin.

Huawein kuulokkeilla on puolellaan selvä hintaetu: Sonyn kilpailevat kuulokkeet maksavat tavallisesti 249 euroa ja Applen AirPods Prot 279 euroa eli jopa sata euroa enemmän kuin Huaweit.

Toisin kuin Sonyn ja Applen vaihtoehdot, Huawein FreeBuds 3 -kuulokkeissa ei ole silikonista valmistettuja korvatulppia, vaan muotoilu on avoin eikä sulje korvakäytävää tiiviisti.

Kauempaa katsottuna FreeBuds 3 -kuulokkeita on vaikea erottaa Applen valkoisista AirPodeista.
Kauempaa katsottuna FreeBuds 3 -kuulokkeita on vaikea erottaa Applen valkoisista AirPodeista.

Omissa korvissani Huawein FreeBuds 3 -kuulokkeet pysyvät jonkin verran huonommin kuin Applen tavalliset AirPods-kuulokkeet, ja asentoa oli kädellä melko tiheästi korjattava, mutta ilman vaihdettavan kokoisia tulppia varustettujen kuulokkeiden sopivuus riippuu paljon yksilöllisestä korvan muodosta. Jonkun muun käyttökokemus voi tältä osin olla siis hyvin erilainen. Mukavuudeltaan kuulokkeet ovat kuitenkin hyvät.

Kestävyysluokitus IPX4 merkitsee, että kuulokkeiden pitäisi kestää vesiroiskeita.

Teknisenä seikkana uusi asia FreeBuds 3 -kuulokkeissa on Huawein oma Kirin A1 -piiri, jollainen löytyy kummankin kuulokkeen sisältä ja jonka myötä kuulokkeet tukevat muun muassa Bluetooth-standardin viimeisintä 5.1-versiota. Käyttäjälle Kirin A1:n pitäisi näkyä muun muassa aiempaa vakaampana Bluetooth-yhteytenä sekä vähäisenä äänentoiston viiveenä. Testiperiodin aikana ei tullut tältä osin huomattua mitään erikoisempaa.

FreeBuds 3 -kuulokkeen rakenne.
FreeBuds 3 -kuulokkeen rakenne.

Äänenlaatu FreeBuds 3 -kuulokkeissa on varsin hyvä, huomioiden kyse olevan pienikokoisista nappikuulokkeista. Äänentoistossa on mukana mukavasti myös matalampia ääniä, mutta kokonaisuus tuntuu silti myös tasapainoiselta, kirkkaalta ja täyteläiseltä. Kokonaisuutena omaan makuun FreeBuds 3 -kuulokkeiden äänentoisto on parempi kuin verrokkina olleiden Applen 2. sukupolven AirPods-kuulokkeiden.

Huawein mukaan sen kuulokkeissa on käytössä 14 millimetrin kokoinen ääniajuri.

Varsinainen erikoisuus FreeBuds 3 -kuulokkeissa on aktiivinen taustamelun vaimennus. Valitettavasti se on kuitenkin samalla myös lähes turha ominaisuus. Koska FreeBuds 3 -kuulokkeissa ei ole silikonitulppia, ovat ne todellisessa käytössä useimmiten sen verran väljästi korvassa, ettei taustamelun vaimennustoiminnosta ole todellista hyötyä äänten kuuluessa kuitenkin selvästi ohi kuulokkeiden. Testin perusteella FreeBuds 3 -kuulokkeiden käyttökokemukseen vaimennustoiminnon vaikutus on lopulta häviävän pieni ja voisi jopa sanoa, että olisi ihan sama vaikkei sitä olisi kuulokkeissa ollenkaan.

Erityisesti vaimennustoimintoa testattaessa sen toiminnan pystyi kuitenkin havaitsemaan, joten sinällään vaimennus kyllä toimii mutta kuten todettu, FreeBuds 3:n kaltaisissa kuulokkeissa aktiivinen taustamelun vaimennus valuu valitettavasti hukkaan.

Puheluissa FreeBuds 3 -kuulokkeet tarjoavat hyvän äänenlaadun. Joidenkin muiden kuulokkeiden tavoin myös FreeBuds 3 -kuulokkeet hyödyntävät mikronin ohella äänen tallentamiseen myös anturia, joka havaitsee luun värähtelyn ja auttaa näin selkeämmän äänen tallentamisessa.

FreeBuds 3 -kuulokkeiden ohjaus onnistuu kosketuksin. Oletuksena aktiivisen taustameluvaimennuksen voi laittaa päälle tai pois napauttamalla kahdesti vasenta kuuloketta ja oikeaa kuuloketta kahdesti napauttamalla toisto siirtyy eteenpäin, esimerkiksi seuraavaan kappaleeseen, tai jatkuu, jos se oli keskeytettynä.

Toiston kuulokkeet osaavat otettaessa kuulokkeet korvasta keskeyttää ja jatkaa automaattisesti ainoastaan paritettuna Huawein tai Honorin Android 10 -laitteiden (EMUI 10 / Magic UI 3.0) kanssa. Tämä toimi EMUI 10:llä päivitetyn P30 Pron kanssa testattuna hyvin mutta on toisaalta erittäin merkittävä puute kaikkien muiden laitteiden kanssa käytettäessä.

Huawein ja Honorin Android 10 -laitteissa, ja Huawei AI Life -sovelluksen asentamisen jälkeen, FreeBuds 3 -kuulokkeet tarjoavat myös ponnahdusikkunan, joka kertoo kuulokkeiden ja latauskotelon akun varauksesta ja josta käyttöön otettaessa paritus onnistuu yhdellä painalluksella.

FreeBuds 3 -kuulokkeiden ponnahdusikkuna Android / EMUI 10:llä päivitetyssä Huawei P30 Prossa.
FreeBuds 3 -kuulokkeiden ponnahdusikkuna Android / EMUI 10:llä päivitetyssä Huawei P30 Prossa.

Lisäksi Huawei AI Life -sovelluksen kautta voi muokata kuulokkeiden kosketustoimintoja, säätää aktiivisen taustamelun vaimennuksen voimakkuutta sekä päivittää kuulokkeet. Sovelluksesta näkee myös kuulokkeiden ja latauskotelon akun varauksen. AI Life -sovellus on saatavilla Androidille, ja lukuun ottamatta edellä mainittua ponnahdusikkunaa ovat sovelluksen toiminnot käytettävissä myös muissa kuin Huawein Android-laitteissa.

Huawei AI Life -sovellus tarjoaa asetukset kuulokkeille.
Huawei AI Life -sovellus tarjoaa asetukset kuulokkeille.

Akunkestoksi Huawei lupaa FreeBuds 3 -kuulokkeille 4 tuntia ja latauskotelon kanssa yhteenlaskettuna 20 tuntia. Latauskotelosta voi näin ladata tyhjät kuulokkeet jopa neljä kertaa. Lupaukset vaikuttavat käytön perusteella realistisilta ja ainakin lähelle ilmoitettuja lukuja päästään myös todellisessa käytössä. Akunkestoon vaikuttavat täyslangattomissa kuulokkeissa moni asia, kuten käyttöympäristö ja muiden laitteiden määrä ympärillä sekä esimerkiksi äänenvoimakkuus.

Kummassakin FreeBuds 3 -kuulokkeessa on 30 milliampeeritunnin akku ja latauskotelossa 410 milliampeeritunnin akku.

Latauskotelon lataaminen onnistuu sen USB-C-liitännän kautta tai langattomasti langattomalla latausalustalla tai virranjakoa tukevilla älypuhelimilla, kuten Huawei Mate 20 Pro ja Huawei P30 Pro. Langallisen latauksen osalta tuettu enimmäisteho on 6 wattia ja langattoman 2 wattia.

Latauskotelossa on merkkivalo, joka kertoo eri värein jäljellä olevasta akun varauksesta.

FreeBuds 3 -kuulokkeiden latauskoteloa voi ladata myös latausalustalla.
FreeBuds 3 -kuulokkeiden latauskoteloa voi ladata myös latausalustalla.

Yhteenveto: Hyvät täyslangattomat nappikuulokkeet – taustamelun vaimennus jää kuriositeetiksi

Huawei FreeBuds 3 -kuulokkeet ovat hyvä vaihtoehto täyslangattomia nappikuulokkeita harkittaessa. Kuulokkeet tarjoavat hyvän äänenlaadun, mukavan noin 4 tunnin akunkeston ja latauskotelo on kompakti, elegantti sekä vankkarakenteinen.

179 euron hinnalla FreeBuds 3 -kuulokkeet eivät ole lähelläkään markkinoiden halvinta vaihtoehtoa mutta verrattuna esimerkiksi Applen ja Samsungin kilpaileviin kuulokevaihtoehtoihin hinta on kohdallaan.

FreeBuds 3 -kuulokkeita mainostetaan erityisesti niiden aktiivisella taustamelun vaimennuksella, joka on kuulokkeissa uusi toiminto verrattuna Huawein aiempiin täyslangattomiin kuulokkeisiin. Valitettavasti todellisessa käytössä taustamelun vaimennustoiminnon vaikutus jää vähäiseksi johtuen kuulokkeiden avoimesta designista, joka päästää vääjäämättä korviin ulkopuolisia ääniä.

Lisäksi parannuksena kuulokkeisiin toivoisi laajempaa kosketusohjausta, esimerkiksi myös yhdellä tai kolmella painalluksella nykyisin ainoastaan tarjolla olevien kahden painalluksen lisänä. Muilla kuin Huawein tai Honorin Android 10 -laitteilla FreeBuds 3 -kuulokkeet eivät myöskään tue toiston automaattista keskeytystä ja jatkamista, mikä on myös selkeä puute.

Parhaiten FreeBuds 3 -kuulokkeet sopivatkin Huawein puhelinten käyttäjille.

Katso tästä Huawei FreeBuds 3 -hintavertailu Hinta.fissä

Hyvää Huawei FreeBuds 3 -kuulokkeissa:

+ Hyvä äänenlaatu
+ Lupausten mittainen akunkesto
+ Tyylikäs pyöreä latauskotelo
+ Kotelossa tuki myös langattomalle lataukselle

Huonoa Huawei FreeBuds 3 -kuulokkeissa:

– Aktiivinen taustamelun vaimennus kyseenalainen ominaisuus
– Toiston automaattinen keskeytys ja jatkaminen vain Huawei/Honor Android 10 -laitteissa

Huawei FreeBuds 3 -kuulokkeet kotelossaan.
Huawei FreeBuds 3 -kuulokkeet kotelossaan.