Testissä Nokia 6 – suuri ja laadukas älypuhelin edulliseen hintaan

Ensimmäisistä uusista Nokia-älypuhelimista Nokia 6 on joukon kookkain. 249 euron hintainen puhelin sisältää 5,5 tuuman näytön 1920×1080 pikselin Full HD -tarkkuudella. Edullisemmissa Nokia 3:ssa on 5 tuuman ja Nokia 5:ssä 5,2 tuuman näyttö.

Nokia 6:n värivaihtoehdot mattamusta, hopea/valkoinen, karkaistu sininen sekä mattakupari ja rajoitettuna eränä lisäksi suuremmin muistein varustettu kiiltomusta, jonka hinnasta ja saatavuudesta Suomessa ei ole vielä kerrottu.

Erinomainen laatutuntuma

Nokia 6:n rakenteen laatutuntuma on erinomainen, kuten on jo totuttu uusilta Nokia-älypuhelimilta odottamaan. Yhden alumiinipalan runko on jykevyyden perikuva eikä tavallisin käsivoimin taivu lainkaan, ei edes kovalla yrityksellä. Sormenjälkitunnistin löytyy etupuolelta kotinäppäimestä. Tunnistus toimii melko vikkelästi, mutta ei ole aivan huippupuhelinten tasolla.

Käyttöjärjestelmänä myös Nokia 6:ssa on puhdas Android, jossa ei ole mukana juuri mitään ylimääräistä Googlen sovellusten lisäksi. Turhia sovelluksia ei ole näin käytön tiellä, minkä lisäksi puhtaan Androidin pitäisi taata Nokia 6:lle erittäin nopeat Android-versio- ja tietoturvapäivitykset.

Suorituskyky jää huippuoluokasta

Nokia 6:n sisältä löytyy Qualcommin Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri, 3 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua tallennusmuistia, joka on laajennettavissa microSD-muistikorttipaikalla. Useita satoja euroja kalliimpiin huippuluokan puhelimiin verrattuna suorituskyky ei kuitenkaan ymmärrettävästi ole samalla tasolla. Esimerkiksi raskaimpia kuvasovelluksia käytettäessä on käyttäjältä vaaditaan hieman enemmän kärsivällisyyttä.

Kaikki uudet Nokia-puhelimet ovat Suomessa myynnissä kahdella SIM-korttipaikalla varustettuna versiona. Oman liittymän rinnalle puhelimeen saa siis helposti käyttöön esimerkiksi työliittymän.

Akunkesto Nokia 6:ssa on parempaa keskiluokkaa. 3 000 milliampeeritunnin akku on puhelimeen riittävä. Valitettavasti pikalataukselle ei tukea ole, vaan Nokia 6:n lataus käy verkkaisesti sen Micro-USB-liitännän kautta.

Nokia 6:n takakamerassa on 16 megapikseliä. Muita kameran teknisiä yksityiskohtia ovat f/2,0-koon aukko, automaattitarkennuksen toimintaa nopeuttava PDAF-tarkennus sekä kahden eri sävyn LED-kuvausvalo. Etukameran tarkkuus on 8 megapikseliä. Molempien kameroiden kuvanlaatu on kohtuullinen. Nokia 6:n hintaluokka huomioiden kuvanlaatua voidaan pitää tyydyttävänä.

Äänentoistoon on panostettu

Äänentoistoon Nokia 6:ssa on panostettu. Sisuksista löytyy Nokia 5:n tavoin TFA9891-lisävahvistinpiiri, mutta Nokia 6:ssa äänentoistoa avittavat myös stereokaiuttimet. Mielenkiintoisinta äänentoistossa on kuitenkin Dolby Atmos -tilaäänituki. Nokia 6:n äänentoisto, niin kaiuttimilla kuin kuulokkeillakin, tukee tilaääntä. Tekniikka toimii yllättävän hyvin ja lähdemateriaalin sen mahdollistaessa äänen suunta tulee todella selvästi esille.

249 euron hinnalla Nokia 6 asettuu Suomen puhelinmarkkinoilla tällä hetkellä mielenkiintoiseen tyhjiöön, jossa on sille hieman hankalaa löytää kilpailijoita. Myös edullisempaan Nokia-älypuhelimeen Nokia 5:een verrattuna Nokia 6:n merkittävin lisä on suurempi ja tarkempi näyttö. Hintaeroa puhelimilla on vain 50 euroa, millä suuremman ja paremman näytön ohella saa muitakin parannuksia, erityisesti muistimääriin sekä äänentoistoon.

Nokia 6:n tekniset tiedot

 • Puhdas vakio-Android-käyttöjärjestelmä
 • Saumaton alumiinirakenne
 • 5,5 tuuman IPS LCD -näyttö 1920×1080 pikselillä ja Gorilla-lasilla (kirkkaus 450 nitiä)
 • Sormenjälkitunnistin kotinäppäimessä
 • Takana 16 megapikselin kamera automaattitarkennuksella (myös PDAF), f/2,0-aukolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja LED-kaksisävykuvausvalolla
 • Edessä 8 megapikselin kamera automaattitarkennuksella, f/2,0-aukolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja 84 asteen laajakulmalinssillä
 • Qiualcommin kahdeksanytiminen Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri 1,4 gigahertsin kellotaajuudella
 • 3 gigatavua RAM-käyttömuistia, Arte Black -versiossa 4 gigatavua
 • 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, Arte Black -versiossa 64 gigatavua
 • microSD-muistikorttipaikka (tuki 128 gigatavun korteille)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 150 Mbit/s)
 • Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.1 / NFC -yhteydet
 • Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
 • TFA9891-lisävahvistin, stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
 • Kiihtyvyystunnistin, gyroskooppi, e-kompassi, valoisuuden tunnistin, etäisyyden tunnistin
 • 3 000 milliampeeritunnin akku
 • Mitat 154 x 75,8 x 7,85 millimetriä (paksuus 8,4 mm kameran kohdalta)
 • Suomessa myytävässä versiossa kaksi SIM-korttipaikkaa