Uudet Apple Watch Series 6 ja Apple Watch SE julki

Apple on julkistanut kaksi uutta Apple Watch -mallia, uuden sukupolven Apple Watch Series 6:n sekä edullisemman Apple Watch SE:n.

Molemmat uudet Apple Watchit ovat tulossa tilattavaksi vielä tänään ja saataville perjantaista 18. syyskuuta alkaen, joskin toimitusajat Applen verkkokaupasta ovat jo nyt pidentyneet selvästi.

Apple Watch Series 6:n hinnat

  • Alumiinirunko, 40 mm, GPS: alkaen 439 €
  • Alumiinirunko, 44 mm, GPS: alkaen 469 €
  • Alumiinirunko, 40 mm, GPS + Cellular: alkaen 539 €
  • Alumiinirunko, 44 mm, GPS + Cellular: alkaen 569 €
  • Ruostumaton teräs -runko, 40 mm, GPS + Cellular: alkaen 739 €
  • Ruostumaton teräs -runko, 44 mm, GPS + Cellular: alkaen 789 €

Titaanirunkoinen Apple Watch Edition ei saatavissa Applen Suomen verkkokaupassa.

Apple Watch SE:n hinnat

  • Alumiinirunko, 40 mm, GPS: alkaen 309 €
  • Alumiinirunko, 44 mm, GPS: alkaen 339 €
  • Alumiinirunko, 40 mm, GPS + Cellular: alkaen 359 €
  • Alumiinirunko, 44 mm, GPS + Cellular: alkaen 389 €

Molempien Apple Watchien hinnat korkeampia rannekkeiden mukaan. Saatavilla Solo Loop, punottu Solo Loop, urheiluranneke, Sport Loop -ranneke, nahkaranneke sekä ruostumaton teräs -ranneke.

Apple Watch Series 6

Uudella Apple Watch Series 6:lla Apple jatkaa panostusta terveysominaisuuksiin.

Uutena ominaisuutena kellossa on veren happipitoisuuden mittaus (Sp02). Normaali happisaturaatio ihmisillä on vähintään yli 95 prosenttia. Uusi Apple Watch osaa kertoa ilmoituksella, jos happipitoisuus on laskenut liian matalalle tasolle. Liian matala happipitoisuus voi kertoa keuhko- tai sydänvaivoista.

Happipitoisuuden mittaus toimii uudella infrapunavaloanturilla, joka toimii yhdessä vihreiden ja punaisten LED-valojen kanssa. Yhteensä käytössä on neljä fotodiodia ja neljä LED-valoa. Erillinen happipitoisuusmittaus kestää 15 sekuntia, minkä lisäksi kello voi tehdä mittauksen myös taustalla käyttäjän ollessa paikallaan, esimerkiksi nukkuessa. Tiedot näkyvät osana Terveys-sovellusta iPhonessa.

Apple Watch Series 6:n sisällä on uusi kaksiytiminen, A13 Bioniciin perustuva S6-järjestelmäpiiri, joka on 20 prosenttia aiempaa suorituskykyisempi. Apple Watchin ilmoitettu akunkesto säilyy ennallaan 18 tunnissa. Applen mukaan esimerkiksi juoksuharjoitusten aikana virrankulutus on kuitenkin aiempaa pienempi, ja lisäksi Apple Watch Series 6 latautuu aiempaa 20 prosenttia nopeammin, tyhjästä täyteen alle 1,5 tunnissa.

Muotoilultaan Apple Watch Series 6 jatkaa edeltäjiensä Series 4:n ja Series 5:n linjoilla. Näyttö Apple Watch Series 6:ssakin pysyy samalla tavalla aina päällä, kuten jo edeltävässä Apple Watch Series 5 -mallissa. Applen mukaan näyttö on valmiustilassa ulkona kuitenkin jopa 2,5 kertaa aiempaa kirkkaampi. Lisäksi Series 6:ssa on nyt uudistuksena reaaliajassa toimiva korkeusmittari, ja korkeustiedon voi lisätä kellotauluihin tai näkyviin harjoituksen aikana.

Uusina runkovärivaihtoehtoina Apple Watch Series 6 tarjoaa muun muassa sinisen ja punaisen PRODUCT(RED)-värin alumiiniselle rungolle hopean, tähtiharmaan ja kullan lisäksi. Ruostumattoman teräsrungon värivaihtoehdot ovat tumma grafiitti, hopea ja päivitetty kulta. Titaanirunkoinen Apple Watch Edition on saatavilla luonnollisena titaanin värinä ja mustana, mutta ei lainkaan Suomessa. Saatavilla olevat kaksi runkokokoa ovat 40 ja 44 millimetriä.

Uusi Apple Watch tuo myös uudenlaiset Solo Loop ja punottu Solo Loop -rannekkeet eri väreissä. Rannekkeessa ei ole solkea tai muutakaan kiinnitystä, vaan se on yhtenäinen ja venytetään ranteen ympäri. Eri kokoja on saatavilla yhdeksän erilaista. Myös nahkarannekeista esiteltiin uusi Leather Link -versio, ja Nike-rannekkeista uusia värejä.

Uudessakin Apple Watchissa on optisen sykeanturin lisäksi EKG-sydänsähkökäyrän mittaus sähköisellä sykeanturilla. Mukana ovat edelleen myös ilmoitukset korkeasta ja matalasta sykkeestä sekä epäsäännöllisestä sydämen rytmistä.

Entuudestaan tuttuja ominaisuuksia ovat edelleen kaatumisen tunnistus ja mahdollinen automaattinen hätäpuhelu sen jälkeen, GPS/GNSS-paikannus, kompassi, barometri eli korkeusmittari, kiihtyvyysanturi sekä gyroskooppi sekä ympäristön valoisuuden tunnistin. Luonnollisesti tuettuna ovat yhä myös lähimaksaminen Apple Paylla.

Uusikin Apple Watch on 5ATM-luokiteltu, eli vedenkestävä jopa 50 metrin syvyyteen asti.

Tarjolla Apple Watch Series 6:sta ovat edelleen GPS- ja myös mobiiliverkkoyhteyden sisältävät Cellular-versiot. Yhteyksien osalta Apple Watch Series 6:ssa on uutena lisäyksenä tuki myös 5 gigahertsin Wi-Fi-yhteydelle sekä U1 Ultra Wideband -lähipaikannuspiiri, joka nähtiin ensi kerran iPhone 11 -puhelimissa. Se mahdollistaa jatkossa toimimisen muun muassa digitaalisena autonavaimena.

Apple kertoi tänään myös uusista kellotauluista Apple Watchille, jotka voivat esimerkiksi esittää ajan useilla eri aikavyöhykkeillä, kertoa kuluneen kierrosajan tai laajemmin erilaisia tietoja. Myös Memoji-hahmoa voi käyttää kellotauluna.

Apple Watch SE

Applen uusi edullisempi Apple Watch -malli on Apple Watch SE, joka tarjoaa samankokoiset näytöt kuin uusi Apple Watch Series 6 ja sitä edeltäneet Series 5 sekä Series 4. Näytön koko on 30 prosenttia suurempi kuin Apple Watch Series 3:ssa ja aiemmissa.

Toisin kuin Apple Watch Series 6:ssa ja aiemmassa Series 5:ssä, näyttö ei kuitenkaan ole aina päällä pysyvää tyyppiä.

Piirinä Apple Watch SE:ssä on Apple Watch Series 5:stä tuttu S5, joka on tuplasti nopeampi kuin aiemman edullisemman Apple Watch -mallin Series 3:n S3-piiri. Myös Apple Watch Series 3 säilyy edelleen myynnissä.

Apple Watch SE on varustettu Apple Watch Series 6:n tavoin uusimmilla liikeantureilla (kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi), kompassilla sekä aina päällä olevalla korkeusmittarilla. Mukana on myös GPS-paikannus. Apple Watch SE:ssä ei kuitenkaan ole Series 6:n uutta veren happipitoisuuden mittausta eikä myöskään EKG-sydänsähkökäyrämittausta. Se osaa kuitenkin ilmoittaa korkeasta tai matalasta sykkeestä sekä epäsäännöllisestä sykkeestä.

Uutta Apple Watch SE:ssä verrattuna Series 3:een on myös kaatumisen tunnistus sekä ympäristön meluisuuden seuranta paremman mikrofonin voimin. Myös kaiutin 50 prosenttia voimakkaampi Series 5:n ja Series 6:n tavoin.

Myös Apple Watch SE on 5ATM-luokiteltu eli vedenkestävä jopa 50 metrin syvyyteen asti. Runko on alumiinia. Saatavilla olevat kaksi runkokokoa ovat 40 ja 44 millimetriä.

Akunkesto yltää tuttuun 18 tuntiin.

Ei enää laturia myyntipakkauksessa

Apple kertoi tänään myös, ettei uusien Apple Watch -mallien myyntipakkauksessa toimiteta mukana laturia. Apple perusteli muutosta ympäristösyillä.

watchOS 7 tuo uutta ohjelmistoon

Ohjelmistopuolella kesäkuussa ensiesitelty watchOS 7 -päivitys tuo Apple Watcheihin useita uudistuksia. Näitä ovat muun muassa uudet kellotaulut, mahdollisuus käyttää kellotaulussa useita saman sovelluksen komplikaatioita eli tietonäkymiä / kuvakkeita, kellotaulujen jakaminen, uusia harjoitusmuotoja, kuten tanssin ja jäähdyttelevän venyttelyn, käsienpesumuistutukset, pyöräilyohjeet Kartat-sovelluksen navigointiin sekä uniseurannan.

Lisäksi watchOS 7 voi mitata maksimaalista hapenottokykyä (VO2max).

Uutena ominaisuutena watchOS 7 tukee myös perhekäyttöönottoa, joka mahdollistaa Apple Watchin käyttöönoton esimerkiksi lapsille tai senioreille, joilla ei ole itsellä omaa iPhonea. Tämä vaatii Apple Watchista Cellular-version ja käyttöönoton “pääkäyttäjän” iPhonessa.

watchOS 7 julkaistaan 16. syyskuuta.

watchOS 7:n uudistuksia.

watchOS 7:n uudistuksia.