Surface Duo 2 julki - Microsoftin uusi kaksinäyttöinen Android-älypuhelin on entistä tehokkaampi ja sisältää nyt kunnolliset kamerat

Surface Duo 2 on huomattava tekninen parannus monella osa-alueella alkuperäisestä.

Microsoft on julkistanut Surface Duo 2:n, toisen sukupolven version kaksinäyttöisestä taittuvasta Android-laitteestaan, joka toimii myös älypuhelimena.

Microsoftin mukaan Suomessa Surface Duo 2 tulee saataville yritysasiakkaille myöhemmin tänä vuonna alkaen 1 709 euron hinnalla.

Uusi Surface Duo 2 tuo alkuperäiseen nähden huomattavasti lisätehoa, tuen 5G-mobiiliverkkoyhteydelle ja NFC-lähiyhteydelle sekä kolme kameraa myös laitteen ulkokannessa.

Järjestelmäpiirinä Surface Duo 2:ssa on nyt Qualcomm Snapdragon 888, jonka myötä suorituskyky on noussut huomattavasti verrattuna alkuperäiseen Surface Duoon vuoden 2019 Snapdragon 855:llä. LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia on 8 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128, 256 tai 512 gigatavua.

Surface Duo 2:n kaksi näyttöä muodostavat yhdessä 8,3 tuuman pinta-alan.
Surface Duo 2:n kaksi näyttöä muodostavat yhdessä 8,3 tuuman pinta-alan.

Taittuvarakenteinen Surface Duo 2 on varustettu edelleen kahdella erillisellä AMOLED-näytöllä, joiden koko on 5,8 tuumaa ja tarkkuus 1344×1892 pikseliä. Yhdessä ne muodostavat 8,3 tuuman näyttöpinta-alan 2688×1892 pikselillä. Näyttöjen virkistystaajuus yltää 90 hertsiin ja kirkkaus 800 nitiin. Näyttöjen pintana on Corning Gorilla Glass Victus -lasi.

Ulkokannessa ei Surface Duo 2:ssa edelleenkään ole näyttöä, mutta sarana on 360 astetta kääntyvä, joten laitteen voi taittaa kokonaan auki ja käyttää myös näin. Lisäksi uutena ominaisuutena kiinni taitetun laitteen raosta näkyvät tiedot esimerkiksi ilmoituksista.

Sormenjälkilukija on edelleen sijoitettu kyljelle virtapainikkeeseen.

Kiinni taitetun Surface Duo 2:n raosta näkyvät ilmoitustiedot.
Kiinni taitetun Surface Duo 2:n raosta näkyvät ilmoitustiedot.

Kahdelle näytölle voi Surface Duo 2:ssa avata esimerkiksi kaksi sovellusta, minkä lisäksi kuvan voi myös venyttää koko kahden näytön alalle. Osassa sovelluksia on myös tarjolla kahta näyttöä hyödyntävä käyttökokemus.

Käyttöjärjestelmäversiona on Android 11, joka on edelleen lähdellä puhdasta vakio-Androidia. Toki Microsoft on kuitenkin varustanut Surface Duon esiasennettuna myös useilla omilla sovelluksillaan, kuten Edge-selain, Office-sovellukset, OneDrive, LinkedIn sekä Teams.

Microsoft on panostanut lisää myös pelaamiseen Surface Duo 2:lla. Joukossa pelejä kosketuskontrollit löytyvät eri näytöstä. Lisäksi Asphalt Legends 9, Modern Combat 5 ja Dungeon Hunter 5 ovat täysin optimoituja Surface Duo 2:lle. Surface Duo 2:lla voi myös pelata Xbox-pelejä pilvipalvelun kautta.

Surface Duo 2 voi toimia kätevänä pelilaitteena, kun kosketuskontrollit on sijoitettu alemmalle näytölle ja itse peli toiselle.
Surface Duo 2 voi toimia kätevänä pelilaitteena, kun kosketuskontrollit on sijoitettu alemmalle näytölle ja itse peli toiselle.

Alkuperäisessä Surface Duossa oli vain yksi 11 megapikselin kamera sisäpuolella näytön yllä, mihin nähden Surface Duo 2 tarjoaa nyt aivan eri tasoa edustavan kamerakokoonpanon. Sisäpuolelta edelleen löytyvän yksittäisen kameran lisäksi kannesta löytyvät pää-, ultralaajakulma- ja telekamerat. Kamerakohouman rinnalla on myös LED-kuvausvalo.

Kannesta löytyvät kolme kameraa ovat:

  • 12 megapikselin pääkamera dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 16 megapikselin 110 asteen ultralaajakulmakamera 1,0 mikronin pikselikoolla f/2,2-aukolla
  • 12 megapikselin 2x optisen zoomin telekamera PDAF-automaattitarkennuksella, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella

Videokuvaus on tuettu 4K- ja 1080p-tarkkuudella 30 ja 60 fps -nopeuksilla, ja hidastuskuvaus toimii 120 tai 240 fps -nopeudella.

Lisäksi sisäpuolelta löytyy 12 megapikselin kamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla.

Liitäntänä Surface Duo 2 tarjoaa USB-C:n (USB 3.2 Gen 2), joka sijaitsee oikean puoliskon alareunan keskellä. USB-C-portissa on myös DisplayPort-tuki liittämiseksi ulkoiseen 4K-näyttöön.

Yhteyksistä tuettuna ovat myös Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.1 sekä NFC-lähiyhteys ja paikannuksen osalta GPS, GLONASS, BDS, Galileo sekä QZSS.

Nano-SIM-korttipaikan lisäksi käytettävissä on integroitu eSIM.

Surface Duo 2:n kannen kamerat.
Surface Duo 2:n kannen kamerat.

Uutta Surface Duo 2:ssa on myös lisäkuoren kanssa magneettinen kiinnitys kynälle, joka latautuu myös samalla. Surface Slim Pen 2 -kynä myydään erikseen, ja sen hinta on 134,99 euroa.

Kynä kiinnittyy magneettisesti Surface Duo 2:een ja latautuu myös samalla.
Kynä kiinnittyy magneettisesti Surface Duo 2:een ja latautuu myös samalla.

Surface Duo 2 on varustettu myös kahdella kiihtyvyysanturilla, kahdella gyroskoopilla, kahdella magnetometrillä sekä kahdella läheisyyden valoisuuden tunnistimella eri puoliskoissaan. Lisäksi mukana on Hall-anturi.

Värivaihtoehtoja lasipintaisesta Surface Duo 2:sta on kaksi, musta ja hopea, joiden nimet ovat Glacier ja Obsidian. Ulkolasiksi on kerrottu Corning Gorilla Glass tarkemmin määrittelemättömänä versiona.

Surface Duo 2:n paino on 284 grammaa ja mitat ovat avattuna 145,2 x 184,5 x 5,5 millimetriä sekä suljettuna 145,2 x 92,1 x 11,0 millimetriä.

Akun kapasiteetti on 4 449 milliampeerituntia. Akunkestoksi kerrotaan 15,5 tuntia paikallisesti tallennetun videon toistossa ja 28 tuntia puheluissa. Akun lataus käy 23 watin laturilla.

Surface Duo 2:n värivaihtoehdot.
Surface Duo 2:n värivaihtoehdot.
Surface Duo 2 Glacier-värissä.
Surface Duo 2 Glacier-värissä.