Motorola julkisti uuden huippupuhelimensa edge+:n ja keskihintaisen edgen – 6,7 tuuman ”vesiputousnäyttö”, 5G-verkkoyhteys ja jopa 108 megapikselin kamera

Motorola on julkistanut uuden huippupuhelimensa Motorola edge+:n sekä sen rinnalla myös edullisemman, muutamilta osin ominaisuuksiltaan karsitun mutta ulkoisesti pitkälti samanlaisen Motorola edgen. Molemmat edge-uutuudet on varustettu 5G-mobiiliverkkoyhteydellä.

edge+:lla Motorola tekee hetken tauon jälkeen toden teolla paluun myös Android-huippupuhelinten kovaan kilpailuun.

Motorolan uusi edge-puhelinkaksikko tulee myyntiin Suomessa 15. toukokuuta alkaen. Motorola edgen hinta on 599 euroa (6+128 Gt) ja Motorola edge+:n 1 099 euroa (12+256 Gt).

Ennakkotilattavaksi puhelimet tulevat jo 4. toukokuuta ja ennakkotilaajille Motorola tarjoaa kaupan päälle täyslangattomat Vervebuds 800 -nappikuulokkeet.

Motorola edge+

Motorola edge+ Thunder Grey -värinä.
Motorola edge+ Thunder Grey -värinä.

Motorolan uusi huippupuhelin on varustettu 6,7 tuuman, 21:9-kuvasuhteen ja Full HD+ -tarkkuuden OLED-näyttöpaneelilla, joka kaartuu merkittävästi jopa lähes 90 asteen kulmassa puhelimen sivureunoille. Motorola itse kutsuu näyttöä nimellä Endless Edge, ja yleisemmin tämäntyyppiset näytöt tunnetaan muotonsa vuoksi myös ”vesiputousnäyttöinä”. Motorola edge+:n näyttö tukee myös laajan sävyalan HDR10+-väritoistoa.

Näytön virkistystaajuus on tavallista 60 hertsiä suurempi 90 hertsiä, mikä sulavoittaa sisällön selaamista ja muuta liikettä kuten animaatioita näytöllä.

Motorola edge+:n näyttö kaartuu merkittävästi puhelimen sivuille. Oikealta kyljeltä löytyvät kuitenkin yhä myös tavalliset fyysiset virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätöpainike.
Motorola edge+:n näyttö kaartuu merkittävästi puhelimen sivuille. Oikealta kyljeltä löytyvät kuitenkin yhä myös tavalliset fyysiset virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätöpainike.

Motorola edge -puhelimet sisältävät myös muutamia lisätoimintoja sivuille kaartuvan lisänäytön osalta. Ilmoitusten saapumisesta kertovat sivuilla näkyvät valot ja tiedot, minkä lisäksi näyttösivulle voi lisätä pelatessa kaksi kosketuspainiketta tuetuissa peleissä ja sivut ovat käytettävissä muutenkin erilaisiin toimintoihin. Sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alle.

Takana Motorola edge+ sisältää neljä kameraa: 108 megapikselin pääkameran 1/1,33 tuuman kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla, 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakulmakameran f/2,2-aukolla, 8 megapikselin 3x optisen zoomin telekameran f/2,4-aukolla sekä 3D ToF -syvyyskameran. Sekä pääkamera että telekamera on varustettu myös optisella kuvanvakaimella.

Päätakakameralla kuvat tallennetaan oletuksena neljä pikseliä yhdeksi yhdistäen 27 megapikselin kuvakoossa ja 1,6 mikronin pikselikoolla. Ultralaajakulmakamera puolestaan mahdollistaa myös makrokuvauksen vain muutaman senttimetrin etäisyydeltä.

Motorola edge+ on varustettu 108 megapikselin pääkameralla, 16 megapikselin ultralaajakulmakameralla sekä 8 megapikselin 3x-telekameralla.
Motorola edge+ on varustettu 108 megapikselin pääkameralla, 16 megapikselin ultralaajakulmakameralla sekä 8 megapikselin 3x-telekameralla.

Videokuvausta Motorola edge+ tukee tavallisten 4K- ja matalampien tarkkuuksien ohella 6K-tarkkuudella vielä suuremman 8K-tarkkuuden sijaan. Videota kuvattaessa voidaan tallentaa myös 20 megapikselin kokoisia valokuvia, ja myös videoissa on käytettävissä muotokuvatila eli kuvauskohteen taustan sumennus (boke-efekti).

Näytön yläkulman reiässä sijaitseva etukamera on tarkkuudeltaan 25 megapikseliä ja aukon kooltaan f/2,0. Myös siinä neljä pikseliä voidaan yhdistää, jolloin pikselikoko yltää 1,8 mikroniin.

Järjestelmäpiirinä Motorola edge+:ssa on Qualcommin Snapdragon 865 eli suorituskyky on parhaalla tasolla mitä Android-puhelimissa on toistaiseksi nähty. Nopeaa LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia on 12 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 256 gigatavua (UFS 3.0). Muistikorttipaikkaa Motorola edge+ ei sisällä, ja myös SIM-korttipaikkoja on vain yksi.

5G-verkkoja Motorola edge+:n Euroopassa myyntiin tuleva versio tukee alle 6 gigahertsin taajuuksilla, muun muassa Suomessa käytettävällä 3,5 gigahertsin N78-taajuudella. Mukana on myös Wi-Fi 6 -tuki.

Motorola on panostanut myös äänentoistokokemukseen. Motorola edge+ on varustettu stereokaiuttimilla, joiden osalta Motorola on tehnyt yhteistyötä myös äänenkäsittelyyn äänitysstudioissa erikoistuneen Waves Audion kanssa. Kaiutinten äänenvoimakkuuden kerrotaankin olevan voimakas, jopa suurin mitä älypuhelimissa on kuultu. Lisäksi käytettävissä on myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Motorola edge+:n akun kapasiteetti on 5 000 milliampeerituntia ja se tukee 18 watin TurboPower-pikalatauksen ohella langatonta latausta jopa 15 watin teholla kuin myös langatonta virranjakoa eli käänteistä muiden laitteiden langatonta latausta 5 watin teholla. Motorola lupaa edge+:n akun kestävän täydellä latauksella kaksi päivää.

Motorola edge+ tukee myös langatonta virranjakoa muille laitteille.
Motorola edge+ tukee myös langatonta virranjakoa muille laitteille.

Värivaihtoehtoja Motorola edge+:sta ovat harmaa Thunder Grey ja tummanpunainen Smoky Sangria. Monista kilpailevista huippupuhelimista poiketen Motorola edge+ ei ole IP-luokitellusti pölyn- ja vedenkestävä. Puhelimen komponenteissa on vain vettä hylkivä nanopinnoite.

Motorola edge+:n mitat ovat 161,1 x 71,4 x 9,6 millimetriä ja paino 203 grammaa.

Käyttöjärjestelmäversiona on tietenkin Android 10, Motorolalle tyypilliseen tapaan vain vähäisin muutoksin käyttöliittymässä vakio-Androidista ja ilman suurta määrää omia sovelluksia.

Motorola esittelee kuitenkin nyt My UX:n, joka mahdollistaa haluttaessa käyttöliittymän kustomoinnin esimerkiksi väreiltään, kuvakkeiltaan, fonteiltaan ja animaatioiltaan oman maun mukaiseksi.

Mukaan lisätty myös Moto Game Time -pelitila, joka estää pelatessa häiriöt esimerkiksi ilmoituksista ja tarjoaa pääsyn pelisovelluksiin. Edelleen mukana ovat myös tutut Moto Actions -pikatoiminnot, kuten esimerkiksi taskulampun käyttö kahdella puhelimen heilautuksella sekä kameran käynnistys nopealla ranneliikkeellä.

Motorola ei anna varsinaista lupausta päivitystuesta vuosissa mitattuna todeten vain, että se aikoo tukea puhelimia niin, että kuluttajat ovat tyytyväisiä. Käytännössä ainakin seuraava Android 11 -versio on puhelimille tulossa.

My UX mahdollistaa käyttöliittymän mukauttamisen.
My UX mahdollistaa käyttöliittymän mukauttamisen.
Motorola edge+:n ja Motorola edgen keskeisimmät erot ovat takakameroissa, suorituskyvyssä ja akun latausominaisuuksissa.
Motorola edge+:n ja Motorola edgen keskeisimmät erot ovat takakameroissa, suorituskyvyssä ja akun latausominaisuuksissa.

Motorola edge

Hinnaltaan lähes puolet halvempi 599 euron Motorola edge muistuttaa ulkoisesti läheisesti Motorola edge+ -huippumallia, vaikka puhelinten mitoissa onkin pientä eroa ja kamerakokoonpano on erilainen ulkonäöltään. Teknisesti Motorola edgessä on pienemmän tarkkuuden pääkamera, huippuluokan sijaan ylemmän keskiluokan suorituskyky eri järjestelmäpiirillä, puolet vähemmän RAM-käyttö- ja tallennusmuistia ja pienempi akku eikä myöskään tukea langattomalle lataukselle. Lisäksi Motorola edge on takaa muovipintainen, kun Motorola edge+ on lasia.

Motorola edge Solar Black -värinä.
Motorola edge Solar Black -värinä.

Näyttö myös Motorola edgessä on vastaava, merkittävästi sivuille kaartuva 6,7 tuuman OLED-näyttö kuin Motorola edge+:ssa. Myös virkistystaajuus on huippumallin tavoin 90 hertsiä. Erona näytössä Motorola edge ei sisällä tukea HDR10+-laajavärisävytoistolle.

Näytön ohella Motorola edge+:n ominaisuuksista esimerkiksi Waves Audion kanssa ”viritetyt” voimakkaan äänentoiston stereokaiuttimet ovat mukana myös Motorola edgessä.

Motorola edgen pääkamera on tarkkuudeltaan 64 megapikseliä 1/1,72 tuuman kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla. Lisäksi telekamera tarjoaa Motorola edgessä 2x optisen zoomin edge+:n 3x-tason sijaan. Kummassakaan kamerassa ei myöskään ole optista kuvanvakainta. 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, 3D ToF -syvyyskamera ja 25 megapikselin etukamera vastaavat huippumallia.

Motorola edgessä on 64 megapikselin pääkamera.
Motorola edgessä on 64 megapikselin pääkamera.

Järjestelmäpiirinä Motorola edge sisältää Qualcommin Snapdragon 765:n, jossa on 5G-modeemi integroituna. Suorituskyvyltään Snapdragon 765 sijoittuu ylempään keskiluokkaan ja on Qualcommin hierarkiassa sen tämän hetken kolmanneksi paras piiri Snapdragon 865:n ja 765G:n jälkeen. RAM-käyttömuistia on 6 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128 gigatavua. Motorola edgessä tallennusmuisti on lisäksi laajennettavissa microSD-muistikortilla toisin kuin edge+:ssa.

Akun kapasiteetti Motorola edgessä on 4 500 milliampeerituntia, jonka Motorola lupaa myös riittävän kahden päivän akunkestoon täydellä latauksella. Tuettuna on 18 watin TurboPower-pikalataus muttei langatonta latausta.

Motorola edge Midnight Magenta -värinä.
Motorola edge Midnight Magenta -värinä.

Muita pieniä eroja Motorola edgessä huippumalli edge+:sta ovat videokuvauksen rajoittuminen korkeintaan 4K-tarkkuudelle, kaksi mikrofonia kolmen sijaan, hitaammat tuetut maksiminopeudet 4G-verkossa, puuttuvat barometrianturi ja Wi-Fi 6 -tuki sekä USB-yhteyden 2.0-versio. Lisänä Motorola edge sisältää FM-radion.

Motorola edgen värivaihtoehtoja ovat musta Solar Black sekä pinkki Midnight Magenta. Kooltaan Motorola edge on lähes huomaamattomasti edge+:aa pidempi ja kapeampi. Paksuudessa ero on selkein, edge on 0,31 millimetriä ohuempi. Mitat ovat 161,64 x 71,1 x 9,29 millimetriä ja paino 188 grammaa.

Motorola edge+:n tekniset tiedot

 • Lasi-alumiinirakenne
 • 6,7 tuuman sivuille kaartuva Endless Edge OLED -näyttö 21:9-kuvasuhteella, Full HD+ -tarkkuudella ja 90 hertsin virkistystaajuudella, HDR10+-tuki
 • Sormenjälkilukija näytön alla
 • Stereokaiuttimet
 • Neljä takakameraa
  • 108 megapikselin pääkamera 1/1,33 tuuman kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakulmakamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaustila
  • 8 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 3D ToF -syvyyskamera
  • Videokuvaus pääkameralla 6K UHD -tarkkuudella 30 fps, 4K UHD -tarkkuudella 30 fps, 1080p Full HD -tarkkuudella 30 / 60 fps ja 720p HD -tarkkuudella 30 fps, ultralaajakulmakameralla 4K UHD -tarkkuudella 30 fps ja 1080p Full HD -tarkkuudella 30 / 60 fps ja 720p HD -tarkkuudella 30 fps, telekameralla 1080p Full HD -tarkkuudella 30 fps ja 720p HD -tarkkuudella 30 fps
  • Hidastuskuvaus pääkameralla 1080p Full HD -tarkkuudella 120 fps
 • 25 megapikselin etukamera 0,9 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
 • 3 mikrofonia
 • Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri
 • 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
 • 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.0)
 • Yksi nano-SIM-korttipaikka
 • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
  • 4G LTE: kategoria 20/18, maks. 2 Gbit/s / 200 Mbit/s
  • 5G: NSA / SA, taajuudet N5, N41, N66, N71, N77, N78
 • Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
 • USB-C (USB 3.1) ja 3,5 mm -liitännät
 • 5 000 milliampeeritunnin akku 18 watin TurboPower-pikalatauksella, 15 watin langattomalla latauksella ja 5 watin langattomalla virranjaolla
 • Mitat 161,1 x 71,4 x 9,6 millimetriä
 • Paino 203 grammaa
 • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio

Motorola edgen tekniset tiedot

 • Muovi-alumiinirakenne
 • 6,7 tuuman sivuille kaartuva Endless Edge OLED -näyttö 21:9-kuvasuhteella, Full HD+ -tarkkuudella ja 90 hertsin virkistystaajuudella
 • Sormenjälkilukija näytön alla
 • Stereokaiuttimet
 • Neljä takakameraa
  • 64 megapikselin pääkamera 1/1,72 tuuman kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla
  • 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakulmakamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaustila
  • 8 megapikselin 2x optisen zoomin telekamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
  • 3D ToF -syvyyskamera
  • Videokuvaus pääkameralla 4K UHD -tarkkuudella 30 fps, 1080p Full HD -tarkkuudella 30 / 60 fps ja 720p HD -tarkkuudella 30 fps, ultralaajakulmakameralla 4K UHD -tarkkuudella 30 fps ja 1080p Full HD -tarkkuudella 30 / 60 fps ja 720p HD -tarkkuudella 30 fps, telekameralla 1080p Full HD -tarkkuudella 30 fps ja 720p HD -tarkkuudella 30 fps
 • 25 megapikselin etukamera 0,9 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
 • 2 mikrofonia
 • Qualcomm Snapdragon 765 -järjestelmäpiiri
 • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavuun asti)
 • Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
  • 4G LTE: kategoria 16/13, maks. 1 Gbit/s / 150 Mbit/s
  • 5G: NSA / SA, taajuudet N1, N2, N3, N5, N7, N25, N28, N38, N41, N66, N71, N78
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet, FM-radio
 • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
 • USB-C (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
 • 4 500 milliampeeritunnin akku 18 watin TurboPower-pikalatauksella
 • Mitat 161,64 x 71,1 x 9,29 millimetriä
 • Paino 188 grammaa
 • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio