Google julkisti ensimmäiset puhelimensa: tällaisia ne ovat

Google on julkistanut ensimmäiset täysin alusta asti itse kehittämänsä, markkinoimansa ja myymänsä puhelimet, Pixelin ja Pixel XL:n.

Puhelimet ovat tulossa myyntiin Googlen verkkokaupan kautta sekä valituilta yhteistyökumppaneilta. Tänään ennakkotilaukset alkavat Yhdysvalloissa, Kanadassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa (UK), Saksassa ja Australiassa. Muista Euroopan maista ei ole vielä tietoa.

Pixelin hinta Saksassa eli euroina on 759 euroa 32 gigatavulla ja 869 euroa 128 gigatavulla. Pixel XL:lle vastaavat hinnat ovat 899 ja 1 009 euroa. Hinnat ja muistimäärät ovat siis suunnilleen samat kuin Applen iPhone 7:llä ja iPhone 7 Plussalla.

Pixel-puhelimet eroavat toisistaan käytännössä vain kooltaan ja ovat molemmat teknisesti huipputason Android-puhelimia. Puhelinten rakenteessa yhdistyy anodisoitu alumiini takana yläosan lasipintaan.

Keskiössä uutuuksissa ovat luonnollisesti Googlen palvelut. Esiasennettuna mukana ovat uusi Google Assistant, viestisovellus Google Allo sekä videopuhelusovellus Google Duo. Google Kuvat -palveluun kuvat puhelimista tallentuvat täydellä tarkkuudella ja rajoittamattomalla tallennusmäärällä.

”Tänään on aika esitellä kaksi uutta esiintymistapaa Google Assistantille – puhelimessa ja kodissa”, pohjusti uutuuksia Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai.

Google Assistant on käytännössä Googlen vastine Applen Sirille. Siltä voi kysyä kysymyksiä ja pyytää tekemään eri asioita. Assistantin toimintaa esiteltiin pitkästi Googlen tilaisuudessa.

Aiemmista Googlen eri valmistajien kanssa kehittämistä ja myymistä Nexus-laitteista Pixelit eroavat vakio-Androidin jäämisellä taakse. Pixeleistä löytyy oma Pixel Launcherinsa, jonka ulkoasu eroaa ”puhtaasta” Androidista. Lisäksi puhelimissa itsessään tai niiden markkinoinnissa ei näy muu kuin Google, joka on vastuussa myös puhelinten myynnistä ja kehityksestä sekä muotoilusta alusta alkaen. Jo pitkään on tiedetty, että uudet Pixelit valmistaa HTC, mutta sen rooli puhelimen ostajalle jää täysin näkymättömäksi. HTC on Pixeleille kuin Foxconn iPhoneille – vastuussa lähes vain kokoonpanosta.

Pixel Launcher tuo mukanaan pyöreät sovelluskuvakkeet sekä G-kuvakkeen, josta aukeaa Google Assistant -sovellus. Lisäksi myös näytön alareunasta löytyvät toimintopainikkeet ovat uusia yksityiskohdiltaan.

Google kertoi, että puolueettoman DxOMarkin mukaan Pixel on paras kamerapuhelin ikinä saavuttaen 89 pistettä. Aiemmat DXoMarkin antamat maksimipisteet ovat olleet 88. Pixelissä on 12 megapikselin kamera, jonka laukaisuviive on Googlen mukaan pienin missään älypuhelinkamerassa. Lisäksi Google hehkutti erityisesti videon vakautusta.

Kuvat ja jopa 4K-tarkkuuden videot Pixel-puhelimesta voi tallentaa Google Kuvat -palvelun pilveen, jossa niille on tarjolla rajattomasti tilaa täydellä tarkkuudella.

Niin ulkonäöltään kuin myös teknisesti Pixel ja Pixel XL ovat käytännössä identtisiä koosta riippuvaisia seikkoja lukuun ottamatta.

Teknisesti Pixelissä on:

– Android 7.1 Nougat
– 5 tuuman AMOLED-näyttö 1920×1080 pikselillä ja Gorilla Glass 4 -lasilla
– Sormenjälkitunnistin takana
– 12,3 megapikselin takakamera f/2,0-aukolla, pikseleiden koko 1,55 mikronia, kaksois-LED-kuvausvalo, 4K-videokuvaus
– 8 megapikselin etukamera f/2,4-aukolla, pikseleiden koko 1,4 mikronia, Full – HD -videokuvaus
– Qualcomm Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri (maks. 2,15 Ghz)
– 4 gigatavua RAM-muistia (LPDDR4)
– 32 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
– 4G LTE (600 Mbit/s) / Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2×2 MIMO, 2,4 ja 5 GHz) / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet, GPS / GLONASS -paikannus
– 2 770 milliampeeritunnin akku
– Pikalataus
– USB-C ja 3,5 mm -liitännät, USB 3.0 -tiedonsiirto
– RGB LED -ilmoitusvalo
– Google Daydream VR -valmis
– Suurempi Pixel XL eroaa Pixelistä seuraavilta osin:
– 5,5 tuuman AMOLED-näyttö 2560×1440 pikselillä ja Gorilla Glass 4 -lasilla
– 3 450 milliampeeritunnin akku

Pixelit tukevat myös uutta Android Nougatissa esiteltyä päivitysprosessia, joka hoitaa päivitykset aiempaa saumattomammin ladaten ja asentaen uuden version taustalla, jolloin vaihto siihen käy vain nopealla uudelleenkäynnistyksellä.

Google lupaa Pixelille käyttöjärjestelmäpäivitykset kahden vuoden ja tietoturvapäivitykset kolmen vuoden ajan.

Google tuo puhelimiin myös asiakaspalvelusovelluksen, jonka kautta voi pyytää apua ongelmatilanteissa.