Apple julkisti iOS 15:n - tuo uudet toimintaan vaikuttavat Focus-tilat, laajan FaceTime-uudistuksen ja paljon muuta

Apple on esitellyt iPhonen ja iPod touchin uuden iOS 15 -käyttöjärjestelmäversionsa osana WWDC-kehittäjätapahtumaansa.

iOS 15 on tulossa päivityksenä syksyllä. Tänään Apple julkaisee sen ensimmäisen beetatestiversion sovelluskehittäjille ja julkinen beeta tulee saataville heinäkuussa.

iOS 15 on tulossa kaikille samoille laitteille kuin iOS 14: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE (1. sukupolvi), iPhone SE (2. sukupolvi) ja iPod touch (7. sukupolvi).

Alla on Applen kokoelmakuva iOS 15:n tärkeimmistä uudistuksista. Sen jälkeen artikkelissa uudistuksia käydään kattavammin läpi.

Uudistuksia ilmoituksiin ja uudet Keskittyminen-tilat

Ilmoituksissa näkyvät esimerkiksi soveltuvin osin profiilikuvat, ja sovelluskuvakkeetkin suurempina.
Ilmoituksissa näkyvät esimerkiksi soveltuvin osin profiilikuvat, ja sovelluskuvakkeetkin suurempina.

Ilmoitukset uudistuvat kokonaisuutena iOS 15:ssä merkittävästi.

Ilmoitusten ulkoasu uudistuu hieman, mutta suuremmat uudistukset liittyvät ilmoitusten hallintaan. Apple esittelee uuden englanniksi nimellä Focus-tilat ja suomeksi Keskittyminen-tilat kulkevan asetuksen, joka käsittää aiemman älä häiritse -tilan, henkilökohtaisen tilan, työtilan ja unitilan. Valmiiden tilojen lisäksi voi luoda omansa haluamillaan asetuksilla.

Ilmoitukset voivat ilmestyä näissä tiloissa eri tavoilla ja esimerkiksi Applen Viesteissä oma Focus-tila on jaettavissa myös muille.

Ilmoitusten lisäksi Focus-tilan kautta voi vaikuttaa myös kotinäkymiin – eri tiloille voi asettaa erilaiset kotinäkymänsä.

Osan ilmoituksista voi valita jatkossa myös koottavaksi yhteenvedoksi, joka toimitetaan päivittäin tiettyyn aikaan yhtenä pakettina. Ihmisiltä eli viesteistä tulevia ilmoituksia ei kuitenkaan ryhmitetä näin.

Lisäksi tarjolle tulee uusi mahdollisuus torkuttaa hiljentää tietyn sovelluksen tai keskustelun ilmoitukset väliaikaisesti, tunnin tai päivän ajaksi.

Parannuksia yhteydenpitoon: todella paljon uutta FaceTimeen

Apple tuo iOS 15:ssä tilaäänen osaksi FaceTime-videopuheluja. Ääni kuuluu jatkossa siitä suunnasta, missä osallistujien kuvat näkyvät laitteen ruudulla. Lisäksi videopuheluihin uudistuksena tulee myös valintamahdollisuus vain oman äänen paremman poiminnan ja laajan ympäröivän äänimaailman käytön välillä aiemman tavallisen perustilan lisäksi. Samoin FaceTime-videopuheluissa käyttöön tulee muotokuvatila, joka sumentaa taustan.

Yksi uudistus FaceTimessa on myös uusi ruudukkonäkymä.

Apple avaa FaceTimen samalla käyttöön myös ensi kertaa muille kuin omille laitteille. Jatkossa puheluihin voi liittyä FaceTime-linkkien kautta, ja näin mukaan voivat liittyä verkkoselaimen kautta myös Android- ja Windows-laitteiden käyttäjät.

Tulevia FaceTime-puheluja voi myös ajastaa linkkien yhteydessä.

FaceTime mahdollistaa myös jatkossa musiikin kuuntelun ja videoiden katselun yhdessä videopuhelun osallistujien kanssa. Sovellukset voivat tukea jaettua kuuntelua ja katselua SharePlay-rajapinnan kautta. Alla on listattu Applen ensimmäiset kumppanit yhteensopivien sovellusten osalta.

SharePlayssa toisto ja sen ohjaimet on synkronoitu eri osallistujien välillä, joka mahdollistaa reagoinnin yhdessä muiden kanssa. Musiikkia kuunneltaessa osallistujat näkyvät mitä on tulossa seuraavaksi ja voivat lisätä kappaleita jonoon.

Lisäksi FaceTimen kautta voi myös jatkossa jakaa laitteen näytön sisällön muilta osin videopuhelun muiden osallistujien kanssa.

Myös Viestit uudistuu mukaan lukien uusilla jaettujen sisältöjen näkymillä eri sovelluksissa – Kuvissa, Musiikissa, Apple Newsissa, Safarissa, Podcasteissa ja Apple TV:ssä. Ne kertovat helposti yhdessä paikassa sovelluksissa muiden Viestit-sovelluksen keskusteluissa jakamista sisällöistä. Jaettuihin sisältöihin voi myös vastata suoraan edellä mainituista sovelluksista ilman tarvetta avata Viestit-sovellusta erikseen.

Viestit-sovelluksen keskustelussa kerralla jaetut useat kuvat näkyvät iOS 15:ssä kokoelmana tai pinkkana, jota voi selata pyyhkäisemällä tai avata painamalla.

Animoitujen Memoji-hahmojen osalta niille voi nyt luoda eri vaatekertoja.

Parannuksia älykkyyteen: Live Text -tekstitunnistus ja Spotlight-hakupäivityksiä

iOS 15 tuo erilaisia parannuksia läpi käyttöjärjestelmän myös erilaisiin älykkäisiin, muun muassa koneoppimista hyödyntäviin toimintoihin.

Kamera- ja Kuvat-sovellukset saavat uuden Live Text -toiminnon, joka poimii kuvista tai kameran esikatselusta tekstiä ja tuo sen saataville laitteen ymmärtämässä digitaalisen tekstin muodossa, jonka voi esimerkiksi helposti kopioida, soittaa skannattuun puhelinnumeroon tai lähettää sähköpostiosoitteeseen viestin. Mahdollista on myös skannatun tekstin kääntäminen tuettujen kielten välillä (englanti, kiina, ranska, italia, saksa, portugali, espanja).

Uusi Visual Look Up -toiminto puolestaan havaitsee kuvista objekteja ja ympäristöjä, joista se tarjoaa lisätietoa. Näitä voivat olla esimerkiksi taideteokset, maamerkit, luonnon kasvit ja kukat, kirjat ja lemmikkieläimet.

Käyttöjärjestelmän Spotlight-haku voi myös etsiä laitteeseen tallennettuja kuvia niiden sisältämän tekstin perusteella. Samoin Spotlight-haku kehittyy uusilla tietokorteilla artisteista, näyttelijöistä, tv-sarjoista elokuvista ja niin edelleen. Tarjolla on myös suoraan laajemmat tiedot yhteystiedoista ilman tarvetta avata haun jälkeen erillistä näkymää.

Kuvat-sovelluksessa automaattisesti luoduissa muistokokoelmissa voi käyttää jatkossa musiikkia Apple Music -palvelusta ja muistoista voi luoda personoituja Memories Mix -kokonaisuuksia.

Safari-verkkoselain saa laajennukset, välilehtiryhmät ja käyttöliittymäuudistuksia

Safari-verkkoselain uudistuu iOS 15:ssä tuella kolmansien osapuolten laajennoksille. Lisäksi Safari saa samalla uuden kotinäkymän ja iPhonella uuden kelluvan välilehtipalkin, joka poistuu tieltä selatessa. Eri avoinna olevien välilehtien välillä voi vaihtaa pyyhkäisemällä.

Kaikilla Applen uusilla käyttöjärjestelmäversioilla Safari saa uudistuksena myös välilehtiryhmät, jotka mahdollistavat välilehtien organisoinnin ja tallentamisen ryhminä, jotka synkronoituvat eri laitteiden välillä.

Tarjolla Safarissa on myös uusi mahdollisuus tehdä verkkohakuja helposti puhumalla.

Uudistettu Sää-sovellus

Sää-sovellus uudistuu käyttöliittymän ulkoasultaan, minkä lisäksi valituilla alueilla tarjolle tulee entistä enemmän tietoja.

Kartat-sovelluksen uudistuksia: parempia karttoja ja muuta

Applen aiemmin valituista alueista julkaisemat aiempaa tarkemmat kartat laajenevat myöhemmin tänä vuonna Espanjaan, Portugaliin, Italiaan ja Australiaan.

Osaksi Applen Kartat-sovellusta tulee myös hieman Google Earthin kaltainen maapallonäkymä, josta voi zoomata sisään karttanäkymään ja tarkastella esimerkiksi 3D-maamerkkejä. Tarjolla on sekä päivä- että tummatila kartasta.

Kartat-sovellus päivittyy myös uudistuksilla navigointitilassa, kuten paremmilla tiedoilla kääntyvistä kaistoista, kävelyteistä, pyöräkaistoista ja bussikaistoista. Joukkoliikenteen osalta uutta on näkymä lähellä olevista asemista ja liikenteen ajoista sekä mahdollisuus kiinnittää lempireitit ylös. Lisäksi tarjolla ovat ilmoitukset lähestyvästä pysäkistä, jolla tulee jäädä pois, joukkoliikenteen reittiohjeissa.

Kävelyreittiohjeet tulevat myös saataville kamerakuvan päällä näkyvinä lisätyn todellisuuden ohjeina.

Kartat-sovelluksen tietojen ja toimintojen laajuus vaihtelee huomattavasti kaupungeittain ja alueittain.

Terveys-sovelluksen uudistuksia

Terveys-sovellus uudistuu eri mitattujen asioiden trendinäkymillä, varoituksella havaitusta kävelyn epätasaisuudesta sekä mahdollisuudella jakaa terveystietoja.

Wallet-uudistuksia: autonavaimet, muut avaimet ja henkilöllisyystodistukset

Applen Wallet-lompakkosovellus päivittyy myöhemmin CarKey-autonavainten osalta tuella UWB-teknologialle. Ensimmäisenä uutta teknologia tukevia autoja odotetaan BMW:ltä.

Lisäksi tulossa on samalta pohjalta tuki myös erilaisille kodin avaimille, työpaikan avaimille ja hotellien avaimille. Alla on listattu tältä osin Applen yhteistyökumppaneita, joiden kanssa iPhone voi jatkossa toimia avaimena.

Valituissa osavaltioissa ja maissa Walletiin voi myös jatkossa lisätä virallisen henkilöllisyystodistuksen tai ajokortin. Applen mukaan Yhdysvaltojen turvallisuusviranomainen TSA tulee tukemaan turvallisuustarkastuksissa Wallettiin tallennettuja henkilöllisyystodistuksia.

Pienenä uudistuksena Wallet piilottaa myös jatkossa oletuksena vanhentuneet lento- ja muut liput.

Parannuksia yksityisyyteen: sovellusten tietosuojanäkymä ja Siri-pyyntöjen prosessointi laitteessa

Apple tekee jälleen useita parannuksia myös yksityisyyteen: Mail-sähköpostisovelluksessa voi estää sähköpostien sisältämät seurantapikselit, Safari piilottaa IP-osoitteen seurantaskripteiltä ja Asetukset-näkymään tulee uusi sovellusten tietosuojanäkymä.

Uusi sovellusten tietosuojanäkymä kertoo, kuinka sovellus on käyttänyt sille myönnettyjä lupia.

Sirin osalta tapahtuu myös erittäin merkittävä muutos, sillä puheentunnistus tapahtuu jatkossa suoraan laitteessa eikä Siri-pyyntöjen ääni enää lähde laitteesta Applen palvelimille. Tämä tarkoittaa samalla, että Siri pystyy hoitamaan jatkossa monet pyynnöt ilman verkkoyhteyttä ja näin myös huomattavasti aiempaa nopeammin.

iCloudin osalta Apple esittelee uuden palautusyhteystieto-ominaisuuden, joka antaa määritellä yhteyshenkilön, jolle soittamalla voi palauttaa pääsynsä iCloud-tilille tarvittaessa esimerkiksi salasanan unohdettua. Lisäksi tarjolle tulee mahdollisuus asettaa vastuuhenkilö, joka saa pääsyn iCloud-tiliin oman kuoleman jälkeen.

Lisäksi Apple julkisti myös iCloud+:n, joka laajentaa pilvitallennuspalvelua uusilla Safari-verkkoselailun salaavalla toiminnolla sekä mahdollisuudella luoda lennosta sähköpostiosoitteita vaikkapa kuhunkin palveluun erikseen.

Muita pienempiä uudistuksia

Uusina widgeteinä tarjolle tulevat Missä on…?, Game Center, App Store Tänään, Uni, Mail ja Ihmiset.

Missä on…? -sovelluksessa voi nähdä perheen ja kavereiden jaetun sijainnin jatkuvina päivityksinä. Lisäksi omat laitteet voi paikantaa Find My -verkoston kautta, vaikka ne olisivat offline-tilassa.

Muistiinpanot-sovellus saa hashtag-tunnisteet ja maininnat sekä uuden muutoslokinäkymän.

Käännä-sovellus laajenee käyttöjärjestelmän laajuiseksi käännöstoiminnoksi. Sovelluksessa uusi automaattisen käännöksen toiminto parantaa keskustelujen kääntämistä.

Siri oppii uuden kyvyn jakaa näytöllä näkyviä kuvia, verkkosivuja, uutisia ja muuta. Jos asia ei ole suoraan jaettavissa, Siri tarjoaa näyttökuvan lähettämistä.