199 euron Nokia G22 -älypuhelin julki - korjaaminen tehty niin helpoksi, että se onnistuu omatoimisesti

Nokia-puhelinyhtiö HMD Global on julkistanut Barcelonan Mobile World Congress -messujen alla kolme uutta edullista älypuhelinta.

Nokia G22:n ohella julkistettiin myös vielä edullisemmat C-sarjalaiset Nokia C22 ja Nokia C32.

Nokia G22:ssa HMD Global on panostanut erityisesti helppoon korjattavuuteen, joka jatkaa viime vuonna Nokia-älypuhelimissa korostunutta ympäristöystävällisyyden teemaa.

Nokia G22:n korjaaminen onnistuu tarvittaessa omatoimisesti ensimmäisenä Nokia-älypuhelimena. Yhteistyö iFixitin kanssa mahdollistaa Nokia G22:n osien vaihtamisen kotona helppokäyttöisillä ohjeilla, työkaluilla ja vaihto-osilla.

Nokia G22 tulee saataville harmaana ja sinisenä värivaihtoehtona 4+64 gigatavun muistiversiona 199 euron suositushinnalla Suomessa. Ennakkomyynti alkaa heti julkistuksen jälkeen ja toimitukset maaliskuun puolen välin tienoilla.

”Kuluttajat arvostavat pitkäikäisiä ja laadukkaita laitteita. Uuden Nokia G22 valmistuksessa on hyödynnetty kierrätettyjä materiaaleja ja puhelin on suunniteltu omatoimisesti korjattavaksi, jotta se pysyy käytössä entistä pidempään”, kommentoi HMD Globalin Suomen maajohtaja Kati Tammi.

Perustason tekniikkaa

Nokia G22 on 4G-älypuhelin, eli tukea 5G-yhteyksille ei ole. Suorituskyvyltään puhelin on muutenkin vain perustasoa edelleen samalla Unisoc T606 -järjestelmäpiirillä kuin jo vuonna 2022 julkaistussa Nokia G21:ssäkin. Järjestelmäpiirissä on neljä tehokkaampaa ARM Cortex-A75 -ydintä ja neljä vähävirtaisempaa ARM Cortex-A55 -ydintä, kaikki 1,6 gigahertsin kellotaajuudella, sekä ARM Mali-G57 MP1 -grafiikkasuoritin.

Järjestelmäpiirin rinnalta löytyy 4 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 64 gigatavua tallennusmuistia. RAM-muistin laajennustoiminto kasvattaa virtuaalisesti käyttömuistia 2 gigatavulla tallennusmuistin puolelta. Tallennustilaa voi puolestaan laajentaa maksimissaan 2 teratavun microSD-muistikortilla.

Nokia G22:ssa on 6,5 tuuman LCD-näyttö 1600×720 pikselin HD+-tarkkuudella, 90 hertsin virkistystaajuudella ja 500 nitiin yltävällä kirkkaudella (tyypillinen). Näytön pintana on Corning Gorilla Glass 3 -lasi. Sormenjälkilukija löytyy virtapainikkeesta puhelimen oikealta sivulta.

Nokia G22 sivulta.
Nokia G22 sivulta.

Nokia G22:n takakamerat ovat 50 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla sekä 2 megapikselin makro- ja syvyyskamerat. Edessä on 8 megapikselin kamera f/2,0-aukolla.

4G LTE -mobiiliverkkoyhteyden lisäksi tuettuna ovat Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 ja 5 GHz) / Bluetooth 5.0 -yhteydet, NFC-lähiyhteys sekä FM-radio.

5 050 milliampeeritunnin akku, jonka luvataan tarjoavan puhelimelle jopa kolmen päivän käyttöajan täydellä latauksella, tukee 20 watin pikalatausta USB-C-liitännän kautta. Lisäksi käytettävissä on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Nokia G22:n mitat ovat 165 x 76,19 x 8,48 millimetriä ja paino 196,23 grammaa. Pöly- ja vesitiivis Nokia G22 ei ole, vaan kestävyys on vain IP52-luokiteltu.

Suunniteltu helposti korjattavaksi

Nokia G22 on suunniteltu helppo korjattavuus mielessä.
Nokia G22 on suunniteltu helppo korjattavuus mielessä.

HMD Globalin mukaan Nokia G22 on ensimmäinen Nokia-älypuhelin, joka on suunniteltu erityisen helposti kotioloissa korjattavaksi. Korjausoppaiden, työkalujen ja varaosien avulla puhelimen käyttäjä voi tarvittaessa itse korjata vaurioituneen näytön, taipuneen latausportin tai vaihtaa akun uuteen.

Omatoimiseen korjaukseen tarkoitettuja Nokia G22:n varaosia on saatavana Euroopassa iFixit.com-sivustolta – vaihdettava näyttö 49,95 eurolla, akku 24,95 eurolla ja latausportti 19,95 eurolla. Varaosien pitäisi pysyä saatavilla noin viiden vuoden ajan.

Korjauksista on Nokia G22:ssa pyritty tekemään helpompia QuickFix-designilla: esimerkiksi akun vaihto onnistuu vain noin 5 minuutissa verrattuna 90 minuuttiin edeltäjämallissa käyttäen vain SIM-korttikelkan avaustyökalua, kitaran plektraa ja ruuvimeisseliä. Samoin näytön vaihdon pitäisi viedä vain noin 20 minuuttia. Keskeisimmissä korjaustoimenpiteissä on jopa puolet aiempaa vähemmän vaiheita.

Tutkimusyhtiö CCS Insightin kuluttajatutkimuksen mukaan noin puolet Länsi-Euroopan matkapuhelinkäyttäjistä toivovat pystyvänsä korjaamaan laitteensa kohtuullisin kustannuksin, jos ne rikkoutuvat takuuajan ulkopuolella.

Nokia G22 purettuna osiin.
Nokia G22 purettuna osiin.

Parempi korjattavuus on jatkoa erityisesti viime vuodesta alkaen korostuneelle ympäristöystävällisyyden teemalle Nokia-älypuhelimissa.

Nokia G22:ssa on jälleen 100-prosenttisesti kierrätetystä muovista valmistettu takakuori, minkä lisäksi sen akku säilyttää vähintään 80 prosentin kapasiteettinsa tavanomaista pidempään – jopa 800 syklin ajan. Puhelimelle myönnetään myös kolmen vuoden takuu.

Päivityksiä Nokia G22:lle luvataan puhelimen alle 200 euron hintaluokassa kohtuullista tasoa edustavat kaksi käyttöjärjestelmäversiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.

Valitettavasti markkinoille tullesssaan Nokia G22 on kuitenkin varustettu vanhalla, Googlen jo syksyllä 2021 julkaisemalla Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolla. HMD Globalin mukaan tämä johtuu puhelimen tavallista pidemmäksi venähtäneestä kehitysajasta poikkeuksellisen helposti korjattavan rakenteen luomiseksi.

Nokia G22:n tekniset tiedot

  • 6,5 tuuman näyttö HD+-tarkkuudella ja 90 hertsin virkistystaajuudella, tyypillinen enimmäiskirkkaus 500 nitiä, Corning Gorilla Glass 3 -näyttölasi
  • Sormenjälkilukija sivulla virtapainikkeessa
  • Unisoc T606 -järjestelmäpiiri
  • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia, 2 gigatavun virtuaali-RAM
  • 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.2) ja microSD-muistikorttipaikka (maks. 2 Tt)
  • Kolme takakameraa
    • 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera f/1,8-aukolla
    • 2 megapikselin makrokamera
    • 2 megapikselin syvyyskamera
    • LED-kuvausvalo
    • OZO-äänentallennus
  • 8 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera f/2,0-aukolla
  • Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
  • 2G / 3G / 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, FM-radio
  • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
  • Kiihtyvyysanturi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
  • USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
  • 5 050 millimapeeritunnin akku 20 watin pikalatauksella (USB-PD 3.0)
  • Android 12 -käyttöjärjestelmäversio, päivityslupauksena kaksi versiopäivitystä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä
  • Mitat 165 x 76,19 x 8,48 millimetriä ja paino 196,23 grammaa
  • IP52-luokiteltu kestävyys