Tärkeässä osassa 150 000 käyttäjän päivittäistä elämää - uusi Reittiopas aloitti tänään

HSL:n suosittu Reittiopas-verkkopalvelu on uudistunut täysin tänään keskiviikkona. Palvelu löytyy edelleen reittiopas.fi-osoitteesta.

HSL:n mukaan uusi Reittiopas on tehty palvelemaan erityisen hyvin mobiilikäyttäjiä, koska suurin osa Reittioppaan 150 000 päivittäisestä käyttäjästä tulee palveluun mobiililaitteella. Palvelu toimii kuitenkin kaikilla päätelaitteilla, edelleen myös tietokoneilla.

Uudessa Reittioppaassa voi tehdä reittihakuja kuten vanhassakin, mutta se ei ole enää välttämätöntä. ”Uusi Reittiopas paikantaa käyttäjän ja näyttää yhdellä vilkaisulla, mitä hänen ympärillään joukkoliikenteessä tapahtuu. Ilman reittihakuakin voi nopeasti tarkistaa, mitä kulkuneuvoja lähipysäkeiltä lähtee. Reittiopas etsii asiakkaalle nopean, häiriöttömän reitin ja suodattaa turhan tiedon pois”, sanoo konseptinomistaja ja uuden Reittioppaan kehitystä HSL:ssä vetävä Jari Honkonen.

Reittiopas tarjoaa tästä eteenpäin matkustajalle nyt erilaisia vaihtoehtoja eikä enää vain samaa reittiä eri kellonaikoina. Hakua voi personoida valitsemalla haluamansa kulkuneuvot ja säätämällä esimerkiksi kävelynopeuttaan. Kun kaikkiin HSL:n kulkuvälineisiin on asennettu uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä, Reittiopas tarjoaa reaaliaikaisen kulkutiedon HSL-alueen busseista, lähijunista, ratikoista ja metroista.

Lisäksi keväällä Reittioppaan reititykseen tulevat mukaan myös kaupunkipyörät. Reittiopas kertoo reaaliaikaisesti, montako pyörää asemilla on valmiina käyttöön ja milloin on esimerkiksi nopeampaa mennä pyörällä kuin odottaa ratikkaa.

Uusi Reittiopas kerrotaan tehdyn avoimen datan ja lähdekoodin periaatteilla ja avoimissa rajapinnoissa: kehityksessä on käytetty valmiita, avoimen lähdekoodin reititystyökaluja ja kartat perustuvat joukkoistamalla tuotettuun OpenStreetMap-kartta-aineistoon.

Uutta Reittiopasta on kehitetty yhdessä Liikenneviraston Matka.fi-palvelun kanssa. Palvelun ytimestä löytyvät Helsingin seudun lisäksi reitit koko Suomeen.

Vanhaa Reittiopasta voi edelleen käyttää osoitteessa classic.reittiopas.fi.