Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Microsoftin ”Surface-puhelin” muuttui juuri paljon kiinnostavammaksi uutuudeksi

Microsoftin laitevalmistajakumppaneiden WinHEC-konferenssissa esittelemä Windows 10:n tulo myös ARM-arkkitehtuurin suorittimille ja täysi x86 Win32 -sovellusten emulointituki tekevät myös paljon huhutusta Surface-puhelimesta jälleen mahdollisesti mielenkiintoisen uutuuden mobiilimarkkinoilla.

Microsoft ei tietenkään vielä hiiskunut uuden täyden Windows 10:n mahdollisesta tulosta älypuhelimiin, vaan ensisijaisesti se suuntaa aiempaa kevyempiin kannettaviin ultrabookeihin, 2-in-1-tyyppisiin laitteisiin sekä tabletteihin.

Silti Windows 10 ARMin myötä Windows 10 ja Windows 10 Mobile ovat aiempaa lähempänä toisiaan. Windows 10:een pitäisi kuitenkin vielä tuoda mobiili käyttöliittymä ja esimerkiksi täydet puhelintoiminnot, mutta näiden siirto Windows 10 Mobilen puolelta tuskin on lähellekään ylitsepääsemätöntä. Suurempi saavutus on jo itse Windows 10:n saaminen toimimaan sulavasti ARM-pohjalta.

Miksi Windows 10 ARM sitten olisi kiinnostava älypuhelimessa, kuten myyttisessä Surface-puhelimessa?

Se toisi Microsoftin Continuum-konseptin vision kunnolla eloon. Continuum on mahdollistanut jo sitä tukevien Windows 10 Mobile -puhelinten liittämisen suurempaan näyttöön, näppäimistöön ja mahdollisesti hiireen ja käyttämisen pöytätietokoneen tavoin – tai osana läppäritelakkaa myös kannettavan tietokoneen tavoin.

Käytännössä Continuum on toistaiseksi kuitenkin ollut rampa, sillä monet uusistakaan Windows 10 Mobilen sovelluksista eivät ole tukeneet sitä. Windows 10 ARMin myötä Continuum-konseptiin saadaan mukaan aivan kaikki Windows-sovellukset, vanhat ja uudet.

Näin Microsoftin älypuhelimessa olisi taas jotain muista poikkeavaa – ja näin sellaisen tekemisessä olisi oikeasti järkeä osana Surface-laiteperhettä.