Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple-tietäjä: Ensi vuoden iPhone-uutuudet tuovat muutoksen designiin – muistuttavat iPhone 4:ää

Huhut noin vuoden päästä syksynä todennäköisesti julkaistavista ensi vuoden uusista iPhone-malleista jatkuvat edelleen kiivaina, vaikka uudet iPhone 11 -mallit ehtivät vasta hiljattain kauppoihin.

Nyt Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on uusimmassa raportissaan kertonut, että ensi vuoden iPhoneihin on tulossa uusi design, joka on samalla myös paluu vanhaan – tulevien iPhone-mallien designin nimittäin kerrotaan muistuttavan suorakylkistä iPhone 4:ää. Tulevien iPhone-mallien etu- ja takalasin Kuo kuitenkin odottaa olevan edelleen hieman kaarevia reunoiltaan nykymallien mukaan.

Nykyisissä iPhone 11 Pro -malleissa kylkien materiaalina on ruostumaton teräs verrattuna iPhone 11:n alumiiniin. Toistaiseksi ei vielä tiedetä, miten on ensi vuonna.

Apple on käyttänyt käytännössä samaa designia nyt kolmatta vuotta, kun iPhone X sekä iPhone XS / XR ja iPhone 11 -mallit ovat muodoiltaan samanlaisia. Ensi vuonna tähän on tulossa muutos, ja suunta kulkee kohti jyrkempiä reunoja ja leikkauksia, hieman samaan tapaan kuin jo nykyisissä iPad Pro -malleissa. Kuo ennustaa tulevien iPhone-mallien uuden rakenteen olevan jopa kymmeniä prosentteja aiempaa kalliimpi.

Jo aiemmin analyytikko Kuo on kertonut odottavansa koko Applelta ensi syksynä odottamansa iPhone-kolmikon sisältävän tuen 5G-yhteyksille sekä tuovan myös uudet näyttökoot.

Ensi vuonna tulossa olisivat iPhone-mallit 5,4, 6,1 ja 6,7 tuuman OLED-näytöillä. Näyttökoot ovat siis menossa osittain uusiksi verrattuna nykymalleihin.

iPhone-huippumalleista Apple on pienentämässä näyttöä pienemmässä mallissa nykyisiin 5,8 tuuman iPhone X / XS / 11 Pro -malliin verrattuna ja toisaalta kasvattamassa suuremmassa mallissa näytön kokoa iPhone XS Maxin / 11 Pro Maxin 6,5 tuumasta. Malliston edullisimmaksi vaihtoehdoksi odotetaan yhä 6,1 tuuman näytöllä varustettua puhelinta mutta ensi vuonna myös siinä olisi OLED-näyttöpaneeli.

Kuon aiemman raportin mukaan lisäksi ainakin yhdessä ensi vuonna tulossa olevista iPhone-malleista olisi aiempaa pienempi leikkaus näytössä etukameralle. Toistaiseksi on epäselvää, tulisiko etukamerakokonaisuus olemaan pienempi kaikissa näissä tulevissa iPhone-malleissa.

Etupuolen muutosten ohella ensi vuonna iPhoneihin odotetaan uutta 3D-takakamerajärjestelmää. Kuon mukaan ensi vuonna iPhone-huippumalleissa voidaan nähdä jopa seitsemänlinssinen takakamera, kun tämän vuoden uusissa iPhone 11 Pro -malleissa kameroita on kolme – pääkameran lisäksi tele- ja ultralaajakulmakamerat.

Kuo on myös kertonut, että 5G-verkkojen osalta iPhone-mallit tulevat tukemaan sekä alle 6 gigahertsin että korkeampia millimetriaaltotaajuuksia. Puhelimiin odotetaan Qualcommin toimittamaa modeemipiiriä. Lisäksi Applen on todettu kehittävän myös ainoastaan alle 6 gigahertsin verkkoja tukevaa iPhone-mallia Kiinan markkinoille. Se näyttäisi samalta kuin korkeampiakin taajuuksia tukeva malli mutta olisi edullisempi. Korkeita millimetriaaltotaajuuksia 5G-verkoissa käytetään lähinnä vain Yhdysvalloissa.