Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Anna on uusi Symbian

Nokia on esitellyt uudet X7- ja E6-puhelimet, jotka käyttävät Symbian 3 -käyttöjärjestelmän uutta versiota, joka tunnetaan nyt tuttavallisesti nimellä Symbian Anna.

Käyttöjärjestelmäpäivityksen näkyvin uudistus on uusi ulkoasu, sillä Symbianin vanhahtavat kuvakkeet on viimein korvattu uusilla. Anna tuo mukanaan myös kokonaan uuden Qt:llä luodun nettiselaimen sekä aiemmin puuttuneen pystyasennossa käytettävän qwerty-virtuaalinäppäimistön.

Toivotuista parannuksista huolimatta Anna on ehtinyt kerätä myös kritiikkiä, sillä esimerkiksi Taloussanomien haastattelussa analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Mikael Rautanen kuvasi uudistusta todellisen harppauksen sijaan Titanicin kansituolien järjestelyksi.

Bisneskäyttäjälle suunnattu E6 jatkaa suosittujen E71- ja E72-mallien viitoittamalla tiellä ja tarjoaa suoraan näytön alapuolelle sijoitetun täysimittaisen qwerty-näppäimistön. Laitteen mitat ovat pysyneet edeltäjiin nähden käytännössä ennallaan, mutta näytön kuvapistemäärä on nelinkertaistettu 640×480 kuvapisteeseen. Uuden 2,46-tuumaisen kosketusnäytön pikselitiheys (326 dpi) on nyt samaa tasoa iPhone 4:n Retina-näytön kanssa.

Viihdekäyttöön suunnatun X7-puhelimen nelituumaisen amoled-kosketusnäytön resoluutio on yllättävästi E6-mallia pienempi eli 640×360 kuvapistettä. Rakenteessa on yhdistetty ruostumatonta terästä ja lasipintaa. Kameran resoluutio on E6:n tavoin kahdeksan megapikseliä ja se on varustettu kahden led-valon salamalla. Puhelimen mukana toimitetaan Galaxy on Fire- ja Asphalt 5 HD -pelit.

Molempia puhelinmalleja odotetaan kauppoihin viimeistään kesäkuun loppuun mennessä (Q2). Bisnesmalli E6:n hinnaksi Suomessa ennustetaan noin 420 euroa (veroton hinta 340 euroa), kun taas viihdekäyttöön suunnatun X7:n hinta tullee olemaan noin 490 euroa (veroton hinta 400 euroa). Uusi Symbian Anna luvataan päivityksenä N8-, C7-, C6-01 ja E7-puhelimille lähikuukausina.

Henri Kuokka