Kian malliston sähköistys jatkuu – kaksi uutta pistokehybridiä

Sähköä hyödyntävät voimalinjat eivät enää ole erikoisuus automaailmassa, päin vastoin. Suomen autoverotus ohjaa vahvasti kohti pienikulutuksisia autoja, minkä lisäksi ilman kunnon hybridimallistoa on vaikea kilpailla ympäristötietoisten asiakkaiden suosiosta. Korealaisvalmistaja Kia laajentaa nyt pistokkeesta ladattavien malliensa tarjontaa kahdella uutuudella.

Molemmat mallit ovat autoina varsin tuttuja. Viime vuonna Suomen markkinoille rantautunut Kia Niro esiteltiin niin sanotulla perinteisellä hybridivoimalinjalla, jossa ei ole latausmahdollisuutta. Niron mallisto täydentyy nyt pistokkeesta ladattavalla Plug-in-versiolla. Voimalinjan ilmoitetut yhteisteho- ja vääntö ovat samat kuin perusmallissa, vaikka sähkömoottori itsessään on tehokkaampi tarjoten yksinään 44 kW:n (60 hv) tehon. Yhteistehoa sähkömoottorin ja 1,6-litraisen bensiinimoottorin liitto tarjoilee 141 hevosvoimaa ja 265 newtometriä vääntöä.

Olennaisimpana muutoksena akku on luonnollisesti pistokkeesta ladattavalla mallilla isompi. 1,56 kWh:n akun tilalla on nyt 8,9 kWh:n akku. jonka turvin pelkällä sähköllä pystyy valmistajan mukaan ajamaan jopa 58 kilometriä. Niro Plug-in Hybridin keskikulutukseksi kirjataan 1,3 l/100 km, mikä vastaa CO2-päästöinä lukemaa 29 g/km.

Ladattavan Niron hintaa ei ole vielä julkaistu. Perusmallin hinnat alkavat 27 990 eurosta.

Kian toinen uutuus on ison Optima Sportswagonin Plug-in Hybrid -versio. Sedan mallin Optima on ollut tarjolla pistokkeesta ladattavana hybridinä, mutta farmarikori ymmärrettävästi parantaa auton monikäyttöisyyttä. Voimalinjana toimii 156-hevosvoimainen 2,0-litrainen bensiinimoottori, jonka parina on 50 kW:n (68 hv) tehoinen sähkömoottori. Yhteensä tehoa on tarjolla 205 hevosvoimaa ja vääntöä 375 newtometriä.

Hybridille olennaisemmat luvut eli kulutus ja päästöt kirjataan lukemin 1,4 l/100 km ja 33 g/km. Optimassa akuston koko on 11,26 kWh, jolla pitäisi parhaimmillaan päästä matkustamaan 62 kilometrin matka.

Optima Plug-in Hybridin hinnat alkavat 45 690 eurosta. Molemmat pistokkeesta ladattavat uutuudet saapuvat Suomeen syyskuussa.

Kuvat: Valmistaja

Lue Kia Niron koeajo:
Koeajossa kaksi eri maailmaa yhdistävä hybridi

Teknavin tv-ohjelma palaa jälleen ruutuun! Uudet 14. tuotantokauden jaksot alkavat maanantaina 18.9. klo 22.35 MTV3-kanavalla.