Tänään vietetään kansainvälistä opaskoirapäivää – tunnista liikenteen nelijalkaiset ammattilaiset

Tänään on kansainvälinen opaskoirapäivä. Tärkeää työtä tekeviä nelijalkaisia tulee huomioida myös liikenteessä.

Suomessa on yli 200 näkövammaista, jotka käyttävät opaskoiraa apunaan. Lisäksi liikenteessä näkyy myös muita työtehtävissä olevia koiria. Säännöt ja oikeat tavat kohdatessa on hyvä tuntea.

1. Tunnista opaskoira. Opaskoiran tuntee valjaista, joiden selkäosassa on talutuskahva. Näkövammainen lukee koiran liikkeitä pitämällä kahvasta kiinni. Koira opetetaan työskentelemään liikenteessä ja ohjaamaan näkövammaista tiettyjen sääntöjen ja kaavojen mukaan. Poikkeavuudet ja uudet tilanteet saattavat hämmentää sitä ja aiheuttaa vaaratilanteita. Koiran omistaja voi harrastaa opaskoiransa kanssa myös esimerkiksi juoksemista, sauvakävelyä tai hiihtoa, jolloin koira yleensä kulkee ohjaajan edellä valjaisiin kiinnitetyn joustavan nauhan avulla.

2. Kohtaaminen opaskoirakon kanssa. Kohtaamisessa opaskoiran ja näkövammaisen kanssa pitää muistaa, ettei koiraan saa ottaa puhekontaktia eikä siihen saa koskea. Näkövammaiselle voi kuitenkin esimerkiksi kertoa, milloin tien voi ylittää turvallisesti. Apua voi myös tarjota, jos huomaa opaskoiran harhailevan. Myös tällöin kontakti tulee ottaa näkövammaiseen, ei koiraan.

3. Kevyt liikenne. Kevyen liikenteen väylillä koirakko kulkee joko vasemmassa tai oikeassa reunassa. Ohituksissa ja kohtaamisissa tärkeintä olisi tehdä tilanteesta helposti ennakoitava. Polkupyöräilijän olisi hyvä ilmoittaa itsestään kilauttamalla soittokelloa ja tehdä ohitus mahdollisimman etäältä. Koiranulkoiluttaja voi kertoa ohittavansa heidät koiransa kanssa väylän toisesta reunasta. 

4. Opaskoirakko liikenteessä. Maantiellä opaskoirakko kulkee usein tien vasenta reunaa. Autoilija voi tehdä opaskoiran työtehtävästä sujuvaa antamalla tilaa sekä toimimalla selkeästi ja rauhallisesti. Suojatien eteen on hyvä pysähtyä kokonaan antaessaan tietä koirakolle, jotta koiranohjaaja varmistuu turvallisesta ylityksestä. 

5. Tunnista muut työkoirat. Liikenteessä tulee tunnistaa myös muut nelijalkaiset ammattilaiset. Opaskoirien lisäksi tehtäviään suorittavat esimerkiksi kuulokoirat, jotka tunnistaa koiran vihreästä liivistä. Koiran omistaja ei luonnollisestikaan kuule, joten se tulisi huomioida omassa liikennekayttäytymisessä. Myös fyysisesti toimintarajoitteisten henkilöiden avustajakoirat käyttävät omia sinivalkoisia liivejään.

Kuulokoiran tunnistaa vihreästä työliivistä.
Avustajakoiralla on sinivalkoinen liivi.

Lähteet ja kuvat: Liikenneturva, Opaskoirayhdistys ry, Suomen kuulo- ja tukikoirat ry, Avustajakoira ry