Video: Vinkkejä autonhoitoon – puhdistus ja pintojen kunnostus

Kesä ja valo tuovat autojenkin epäpuhtaudet paremmin näkyville. Oma auto näyttää helposti paljon likaisemmalta kuin talven pimeydessä. Auto onkin hyvä puhdistaa perusteellisesti vähintään muutaman kerran vuodessa.

Puhdas auto on mukavampi ja turvallisempi käyttää. Lisäksi hoidettu auto säilyttää paremmin arvonsa. Hoitoa ja puhdistusta kaipaavat sekä sisätilat että ulkopinta. Seuraavassa pätevät vinkit videoiden kera auton puhdistamiseen ja maalipinnan hoitoon.

Sisätilat ja pesu

Sisätilojen säännöllinen imuroiminen ja pölyjen pyyhintä riittävät perusylläpitoon. Pahemmin likaantuneelle sisustalle voidaan tehdä kunnon pesu, jolla saadaan pitempiaikaisetkin epäpuhtaudet siistittyä. Etenkin lasipinnat on hyvä puhdistaa huolella näkyvyyden varmistamiseksi kaikissa olosuhteissa.

Maalipinnan puhdistaminen alkaa aina auton huolellisesta pesemisestä. Hyvällä esipesulla poistetaan pahin lika auton pinnasta ennen pesua kintaalla. Hyvä esipesu vähentää maalipinnan naarmuuntumista varsinaisen pesun yhteydessä. Myös moottoritila voidaan pestä, mutta tässä kannattaa noudattaa valmistajan ohjeita. Uudemmissa autoissa konepellin alla on huomattava määrä elektroniikkaa, eikä näihin tule suihkuttaa vettä suoraa kovalla paineella.

Vanteet kannattaa käsitellä erikseen niille tarkoitetuilla aineilla. Etenkin likaantuneet peltivanteet voi käsitellä aavistuksen happopohjaisilla aineille, joilla pinttyneempikin lika lähtee pois.

​

Kiillotus ja vahaus

Yleisin ja helpoin tapa suojata maalipintaa ja saada auto näyttämään paremmalta pesun jälkeen on vahaus. Maalipinnalle levitettävä vaha tekee lakan päälle tasaisen kerroksen, joka käytännössä peittää naarmut alleen. Vaha kuluu ajan myötä ulkoisten vaikutusten kuten pesemisen vuoksi, eikä se siis korjaa maalipinnassa olevia virheitä.

Naarmujen poistamiseksi ulointa lakkakerrosta täytyy hioa. Helpoin tapa poistaa naarmuja on kevyt kiillotus, jossa käytetään jo hiomatahnaa ja epäkeskokiillotuskonetta pehmeällä sienellä. Tällöin ei ole vielä suurta riskiä maalipinnan vaurioittamiseksi ja kevyet naarmut ovat poistettavissa suhteellisen vaivattomasti.

Syvempien naarmujen poistoon vaaditaan astetta järeämpää kalustoa. Kiillotuskone varustetaan kiillotuslaikalla ja voimakkaammalla hiomatahnalla. Tällaisella ammattimaisella käsittelyllä syvätkin naarmut saadaan hyvin poistettua. Kovan laikan jälkeen maalipintaan jää helposti heijastuksia ja pyörrejälkiä, ja niiden poistamiseksi käytetään jälleen epäkeskokonetta ja miedompaa hiomatahnaa. Kun maalipinta saadaan kauniin tasaiseksi, suojataan se aina lopuksi vahaamalla.

​

Lasit ja muovit

Maalipinnan lisäksi etenkin tuulilasi on kovalla rasituksella. Likainen lasi heikentää merkittävästi näkyvyyttä etenkin auringon paistaessa sopivasti vastaan, joten puhtauteen kannattaa panostaa. Lasin voi vahata aivan kuten maalipinnankin ja vaha jättää vastaavanlaisen suojaavan kalvon lasin pinnalle. Vahaamista ei kuitenkaan kannata tehdä, mikäli lasi alkaa olla kulumisen myötä harmaantunut. Silloin on vaha saattaa aiheuttaa heijastuksia ja siten vaikeuttaa ajamista.

Myös pehmeät muoviosat kuten yleensä tuulilasia kiertävä tiivistepinta voidaan käsitellä vahalla. Kovamuovisiin pintoihin vahaa ei kannata käyttää, sillä niihin se jättää ikävän valkoisen harsomaisen pinnan. Kovamuovisiin pintoihin on omat tuotteensa, joilla niihin saadaan luonnollisen näköinen hieman kirkkaampi väri.

Katso videoilta autonhoidon vinkit.