Testissä vuoden kiinnostavin mobiililaite: Yoga Bookin juju on "näkymätön" näppäimistö

Tablet-markkinoilla on ollut tänä vuonna hiljaista. Syy on selvä: tablettien myynti on suorastaan sakannut maailmalla eivätkä valmistajat ole olleet halukkaita esittelemään uusia malleja.

Tablet-laitteiden tarina sai alkunsa vuoden 2010 huhtikuussa, kun Apple esitteli ensimmäisen iPadin. Sen jälkeen iPadeja on myyty maailmanlaajuisesti satoja miljoonia kappaleita, mutta tänä vuonna myynti on laskenut reilusti. Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä Apple sai kaupaksi vajaat 10 miljoonaa iPadia, mikä on yli 6 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Jo viime vuonna myynti oli laskussa.

Tykkäsimme

Kosketuskynän ominaisuudet

Kosketusalustan tarkkuus

Ohuus ja keveys

Emme tykänneet

Prosessoritehon puute

Kosketusnäppäimistö ei päihitä fyysisiä painikkeita

Laskevasta myynnistä huolimatta Applella on edelleen hallussaan noin 25 prosenttia maailman tablet-markkinoista. Kakkosena on Samsung, joka toisaalta ei ole julkaissut vähään aikaan yhtäkään tablet-laitetta.

Apple sen sijaan näyttää edelleen uskovan tabletteihin, ainakin jos on uskominen huhuihin. Niiden mukaan kalifornaialaisyhtiö esittelisi uusia iPad-malleja ensi vuoden alkupuolella.

Lenovo Yoga Book

Hinta: Android 499/599 euroa (wifi/LTE), Windows 599/699 euroa (wifi/LTE)
Näyttö: 10,1 tuumaa
Paino: 690 g
Akun kesto: 8-10 tuntia
Tallennusmuisti: 64 gigatavua

Applen ja Samsungin pantatessa uusia mallejaan ja miettiessä tablet-markkinan tulevaisuutta Lenovo on tuonut myyntiin tämän vuoden kiinnostavimman tablet-uutuuden, Yoga Bookin. Berliinin IFA-messuilla esitelty laite tuo pitkästä aikaa jotain selkeästi uutta tablet-laitemarkkinoille. Olemme aikaisemmin uutisoineet Yoga Bookista.

Lenovon taktiikka on selvä. Yhtiössä on havaittu, etteivät kuluttajat ole enää kovin kiinnostuneita "perinteisistä" tableteista. Laitteessa täytyy olla jotain erilaista, seksikästä. Lisäksi hinnan täytyy olla kohtuullinen.

Yoga Book on muodikkaasti sanottuna hybridilaite, joka yhdistää kannettavan tietokoneen ja tabletin parhaat puolet. Laitteesta on tarjolla Android- ja Windows 10 -versiot. Testiimme saapui Androidilla varustettu versio.

Yoga Bookin tuotepakkauksessa tulee mukana kynä, jolla voi piirtää tai kirjoittaa. Lisäksi pakkauksessa on lehtiö, jonka käyttöä avataan hieman myöhemmin.

Yoga Bookin molemmat käyttöjärjestelmäversiot tulevat samoilla teknisillä ominaisuuksilla: 4 gigatavun keskusmuistilla, 64 gigan tallennusmuistilla ja 8500 milliampeeritunnin akulla. Suorittimena on Intelin Atom X5.

Näytön resoluutio on vakuuttava 1920×1200 pikseliä. Näyttö kykenee toistamaan 16,7 miljoonaa väriä, mikä tekee siitä kilpailukykyisen minkä tahansa kannettavan kanssa.

Ohut ja kevyt

Yoga Book on yksi tämän hetken ohuimmista hybridilaitteista. Tabletilla on paksuutta ainoastaan 4,5 milliä. Painokin on saatu pidettyä varsin kohtuullisena, 690 grammassa.

Ulkoisesti Yoga Book on näyttävän näköinen. Etenkin saranarakenne herättää huomiota. Kuten muissakin Yoga-sarjan kannettavissa, näyttö kääntyy 360 astetta. Näytöllä on kokoa 10,1 tuumaa. Harmittavasti näytön saranat ovat melko jäykät ja näytön avaaminen vaatii tukevan otteen molemmilla käsillä. Toisaalta tämä voi kieliä osaltaan laadukkaasta saranarakenteesta.

Laite ladataan micro-USB-kaapelilla. Muita liitäntöjä ovat micro-hdmi ja perinteinen 3,5 millinen kuulokeliitäntä. Lataus ei ole hidas eikä erityisen nopea: testilaitteemme 50 minuutissa tunnissa nollasta prosentista 35 prosenttiin. Akussa rittää potkua 8-9 tunnin käyttöön, mitä voi pitää tyydyttävänä tuloksena. Applen iPadille Yoga Book ei virrankestossa pärjää.

Ei fyysistä näppäimistöä: Hyvä vai huono?

Lenovo on tehnyt rohkean vedon jättäessään perinteisen näppäimistön kokonaan pois uutuustabletista. Näppäimistö tottelee kosketusta, ja tuntumaan on Lenovon mukaan kiinnitetty erityistä huomiota.

Niin tai näin, kosketusnäppäimistö ei pääse koskaan samalle tasolle fyysisten painikkeiden kanssa. Ei tälläkään kertaa.

Yoga Bookin Halo-näppäimistö on päällystetty lasilla ja häikäisyä estävällä pinnoitteella. Jälkimmäinen on hyvä keksintö, sillä näppäimistö pysyy hyvin mattapintaisena.

Näppäimistössä on niin sanottu haptinen kosketusvaste, joka antaa mahdollisimman realistisen tuntopalautteen kosketuspinnan koskettamisesta. Haptiikka parantaa käyttökokemusta, mutta ei edelleenkään tee siitä yhtä hyvää fyysisiin painikkeisiin verrattuna.

Lenovo on yrittänyt tehdä kosketusalustalla kirjoittamisesta helpompaa uudenlaisella oppivalla teknologialla. Tämä tarkoittaa sitä, että näppäimistö tarkkailee käyttäjän kirjoitustottumuksia ja muokkaa näppäimistön alla olevaa virtuaalista kosketuspintaa sen mukaiseksi. Näin esimerkiksi a-kirjaimen paikkaa voidaan tarvittaessa hieman siirtää, jotta virhepainallusten määrä vähenisi. Koska oppivan teknologian testaamiseen vaaditaan useampien viikkojen käyttö, emme tässä vaiheessa anna arviota teknologian toimivuudesta.

Mitä enemmän Yoga Bookin näppäimistöä käyttää, sen toimivammaksi se muuttuu. Parin päivän kirjoittelun jälkeen kosketusalusta alkaa tuntua omalta ja virhelyöntien määrä vähenee selvästi. Tuntopalaute tuntuu kuitenkin välillä hieman liian voimakkaalta.

Kosketuskynä – tarvitaanko sitä?

Hybriditabletit erottaa tavallisesta tabletista usein siinä, että niiden käytössä painotetaan enemmän niin sanotun stylus-kynän merkitystä. Kyseessä on kosketusalustoille optimoitu kynä, jonka avulla piirtäminen onnistuu selvästi kätevämmin kuin sormilla.

Yoga Bookin tapauksessa kynä soveltuu erityisen hyvin kirjoittamiseen. Koska laitteessa ei ole fyysistä näppäimistöä, kosketusalusta toimii myös kynän kirjoitus- ja piirtoalustana. Kynämoodi aktivoidaan painamalla sille varattua näppäintä kosketusalustalla. Tämän jälkeen näppäimet "häviävät" pinnalta ja alusta muuttuu täysin mustaksi.

Tässä vaiheessa mukaan astuu myös paperinen kirjoituslehtiö, joka tulee tuotepakkauksen mukana. Kynään voi nimittäin vaihtaa tavallisen mustepään (tulee myös pakkauksen mukana), jolloin paperille voi kirjoittaa tavallisen kynän tapaan ja teksti siirtyy siitä huolimatta myös digitaaliseen muotoon. Keksintö ei suinkaan ole uusi, mutta selvästi käytännöllisempi kuin kirjoittaminen kosketusalustalle ilman näkyvää jälkeä.

Lenovon lehtiö kiinnittyy alustaan magneetilla. Siinä vaiheessa kun kosketuskynä koskettaa paperia, kaikki paperille kirjoitettu teksti muuttuu digitaaliseen muotoon tabletin näytölle elektromagneettisen magneettipinnan välityksellä. Kynän kirjoitustarkkuus on erinomainen, eikä eroa tavalliseen mustekynään huomaa.

Paperi tuo kosketuskynän käyttöön uudenlaisen mukavuustekijän. Muistiinpanojen tekeminen helpottuu ja käyttäjä saa saman tien digitaalisen varmuuskopion tuotoksistaan. Ominaisuudesta luulisi olevan hyötyä esimerkiksi opiskelijoille.

Hienoa on, ettei Lenovon Real Pen -kynää tarvitse ladata koskaan. Tämä on mahdollista, koska kosketuspinnan alle kätketty elektromagneettinen kalvo tekee kaikki tehtävät kynän puolesta. 

Kenelle?

Yoga Book soveltuu myös viihdelaitteeksi, mutta enemmän hyötyä siitä on opiskelijalle tai työkäytössä, jolloin esimerkiksi muistiinpanokynä pääsee oikeuksiinsa. Android-käyttöjärjestelmässä on lisäksi työkäyttäjälle tarpeellisia ominaisuuksia kuten näytön jakaminen.

Viihdekäyttäjän kannattaa huomioida, ettei Yoga Bookin prosessori ole riittävän tehokas raskaimpien mobiilipelien pelaamiseen. Tästä kertoo myös laitteen hinta.

Yoga Book on hintaisekseen kiinnostava uutuus ja kuten sanottua, se on piristävän erilainen hybriditabletti. Se soveltuu käyttäjälle, joka haluaa perinteisen tabletin lisäksi näppäimistön ja kynän. Jos tarve keskittyy vain perinteiseen tablettiin, jolla enimmäkseen surfataan netissä ja pelataan, Applen iPad on parempi vaihtoehto.