Vertailimme: Telian uudet liittymähinnat laittavat kilpailijat ahtaalle

Sonera ja Tele Finland katosivat tänään – tilalle tuli Telia. Telia esitteli samalla myös uudet liittymänsä, joissa merkittävä ero aiempaan on EU-alueen käytön kuuluminen samaan hintaan.

Telian uusi liittymätarjonta kilpailukykyinen, paljastaa yksinkertainen vertailumme. Eri operaattoreiden – DNA:n, Elisan, Moin ja Telian – vertailu ei ole aivan yksinkertaista. Tämän takia alta löytyvät muutama tapaustakaan eivät kata kaikkien käyttäjien erilaisia tilanteita. Suosittelemmekin ennen liittymän vaihtoa jokaista tarkistamaan omien tarpeidensa mukaisen tarjonnan myös itse kaikkien eri operaattorien sivuilta.

Lisäksi alla tehtävä vertailu koskee vain tämän hetken tilannetta 23. maaliskuuta kello 11.20. Muut operaattorit saattavat vastata nopeasti Telian uusiin hintoihin tulevina päivinä.

Nopea 100 megan netti ja paljon puheluita ja tekstareita

Jos haussa on nopea 100 megan netti ja myös paljon – käytännössä rajattomasti puheluita ja tekstiviestejä – näyttää Telian uusi XL-paketti parhaimmalta valinnalta, koska siinä samaan hintaan saa myös 10 gigatavua datakäyttöä EU-alueella verrattuna DNA:n ja Elisan tarjoamaan vain 600 megatavuun tai Moin nollaan. Jos ei lainkaan matkusta EU-alueelle eikä tekstiviesteillä ole niin merkitystä, voi Moi olla edullisin valinta.

Nopea netti, mutta ei paljoa puheluita ja tekstareita

Kun tarkastellaan tilannetta, jossa puheluista ja tekstiviesteistä on parempi maksaa käytön mukaan, on Telian itse koottava liittymä tai Moi jälleen paras valinta. Telia on paras, jos matkustelee EU-alueelle ja Moi, jos pysyttelee vain kotimaassa. DNA:lta ei löydy vertailuun täysin järkevää liittymävaihtoehtoa, vaan netin nopeus jää muita alemmaksi ja mukaan tulee silti pakosti myös hieman puheluminuutteja ja tekstareita. DNA on rakentanut liittymävalikoimansa eroamaan sen verkossa toimivasta Moista, minkä takia joukosta ei löydy 100 megabitin netin liittymiä lainkaan.

Todella nopea 300 megan netti

Telia tarjoaa vain verkkokaupassa myytynä nyt myös tarjousta, jossa 29,90 eurolla kuussa saa nopean 300 megan netin, 15 gigatavua datasiirtoa EU-alueella ja päälle vielä 250 minuuttia puheluita ja 250 kappaletta tekstiviestejä kuukaudessa.

Myös tälle paketille on vaikea löytää suoria vertailukohtia kilpailijoilta, joilla mukaan tulevat jo rajattomat puhelut ja tekstarit.

Elisalta saa halutessaan myös 49,90 eurolla kuukaudessa Tarkka 4G Super+:n, jossa ei ole paketoituna puheluita tai tekstiviestejä, mutta ei myöskään EU-datakäyttöä. Telialta 300 megan netin saa puolestaan edullisimmillaan 34,90 euroa / kk ilman puheluita ja tekstiviestejä ja 10 gigatavuun rajoitetulla EU-datakäytöllä.

Moi ei tarjoa 300 megan nettiä.

Entä jos en tarvitse rajatonta nettiä?

DNA:n ja Elisan ajatteluun eivät kuulu datasiirron määrältä rajoitetut liittymät, joita tarjoavatkin nelikosta vain Sonera ja Moi.

Moin 4G-perusliittymään sisältyy kuukaudessa 4 gigatavua datasiirtoa kotimaassa 6 euron hintaan. Kotimaassa pysytellessä Telia ei pysty kotimaassa pysytellessä vastaamaan tähän, sillä siltä saa 5 gigatavua kuukaudessa 9,90 euron tarjoushintaan 6 kuukaudeksi, jonka jälkeen hinta on 12,90 euroa / kk.

Tässäkin tapauksessa Telian etu kuitenkin on, että käyttö myös EU-alueella kuuluu samaan hintaan.

Muuta huomioitavaa

Operaattoreiden hinnastojen vertailua vaikeuttavat myös pienet yksityiskohdat, kuten esimerkiksi markkinointiluvat tai S-Bonukset, joita ei yllä huomioitu. Elisan liittymistä voi saada S-Bonusta, mutta liittymissä on mukana myös markkinointilupa. Sen poistaminen vaatii 1 euron lisämaksun kuukaudessa.

Telia puolestaan tarjoaa alle 26-vuotiaille liittymiään vielä muutaman euron edullisemmin X-nimisinä.

Samoin eri operaattorit voivat tarjota myös keskittämisetuja.