5 urheilukellon jättitesti: Kaunis muotoilu ja parhaat ominaisuudet eivät kohtaa

Sykemittarista on tullut viime vuosina urheilukello, jossa on yhä enemmän älykkäitä ominaisuuksia. Toisaalta älykelloista löytyy usein oma gps-vastaanotin, jolloin se soveltuu erinomaisesti myös urheilukelloksi.

Tavoitteellisen kuntoilijan kannalta älykkäillä ominaisuuksilla ei välttämättä ole merkitystä, jos kelloa ei pidetä ranteessa muulloin kuin kuntoilusuorituksen aikana. Tällöin ilmoituksia älypuhelimesta kellon näytölle ei välttämättä tarvita, tärkeintä on saada riittävästi tietoa urheilusuorituksesta.

Älykellot ja sporttikellot ovat jo osittain sulautuneet samaan laitteeseen, kuten Polarin uutuusmallissa M600:ssa. Kyseessä on Polarin ensimmäinen kellomalli, joka on samaan aikaan täysiverinen Android-älykello ja urheilukello.

Tyylikästä urheilukelloa hakevalle on vaihtoehtoja, mutta harmittavasti parhaat ominaisuudet ja kaunis ulkokuori eivät kohtaa. Suunto Spartan näyttää ulkoisesti parhaalta, mutta ominaisuuksiltaan se ei ole kärjessä.

Vaikka Apple Watch ei ole suoranaisesti urheilukello, otimme sen mukaan vertailuun edellä mainituista syistä.

Suunto Spartan

Hinta: Alkaen 499 euroa

Tykkäsimme

Muotoilu

Akun kesto

Värinäyttö

Emme tykänneet

Kellon näkymien personoinnin puutteet

Ei rannesykkeen mittausta

Suunto Spartan on suomalaisvalmistajan uusin sporttikello, joka korvaa aikaisemman Ambit-malliston. Spartan kilpailee markkinoilla kotimaisen Polarin lisäksi muun muassa Garminin ja TomTomin sporttikellojen kanssa.

Suunnon kellojen yksi suurimmista puutteista on ollut värillisen kosketusnäytön puute, mutta Spartan korjaa tämän ongelman.

Yksi merkittävä puute kelloon kuitenkin jäi. Se ei nimittäin edelleenkään mittaa sykettä ranteesta. Suunnon mukaan ennen joulua markkinoille tulee versio, joka on varustettu optisella sykkeenmittauksella. Tästä ominaisuudesta kiinnostuneen ei kannata vielä tässä vaiheessa ostaa Spartania. Tällä hetkellä ainoa vaihtoehto on siis sykevyön käyttäminen.

Suunto on onnistunut erinomaisesti Spartanin muotoilussa. Kello on kiistatta yksi markkinoiden tyylikkäimmistä kuntoiluun käytettävistä rannetietokoneista. Se on kuin toiselta planeetalta Polarin uutuusmallin M600:n kanssa. Siinä missä Polarin kello näyttää mustalta möhkäleeltä, Suuntoa voi sanoa kauniiksi ja naisenkin ranteeseen sopivaksi.

Toisin kuin Polar, Suunto ei ole lähtenyt kilpailemaan samoista ostajista älykellojen kanssa. Spartan on ennen kaikkea urheilukello, vaikka se välittääkin ilmoituksia älypuhelimesta kellon näytölle. Kompromissi on käyttäjän kannalta hyvä, sillä Spartanin akussa riittää virtaa yli viikoksi, vaikka sitä käytettäisiin päivittäin kuntoilusuoritusten mittaamiseen. Spartan tukee iPhonen lisäksi Andrtoid-puhelimia.

Spartanin käyttöliittymä ei aukea aivan heti. Kellon sivulla on kolme painiketta, joista pääsee käsiksi toimintoihin kuten harjoituksen valintaan. Osa toiminnoista edellyttää painikkeiden pitkää painamista kuten keskimmäisen painikkeen kohdalla. Se vie valikossa takaisin pitkällä painalluksella.

MOVESCOUNT LOISTAA REITIN SUUNNITTELUSSA

Spartanin kanssa käytetään Suunnon omaa Movescount -sovellusta, joka pitää kirjaa harjoituksista. Sovellus on hämmästyttävän yksinkertainen, sillä sen kautta ei voi seurata päivittäistä aktiivisuutta kuten askelten määrää. Movessount soveltuu sen sijaan erinomaisesti juoksu- tai pyörälenkin reitin suunnitteluun. Palvelussa käyttäjä voi tuoda reitin gps-tiedostona tai luoda uuden yhdistelemällä sijaintipisteitä toisiinsa. Käyttäjä voi valita myös muiden suosimia, valmiiksi tehtyjä reittejä.

Suunto Spartan on ennen kaikkea kuntoilijan kello: tarjolla on 80 esiasennettua lajia. Siksi on erikoista, että Suunto on jättänyt Spartanista pois Ambitissa olleen ominaisuuden, jonka avulla käyttäjä pystyi itse valitsemaan mitä tietoja kellon näytöllä esitetään esimerkiksi juoksulenkin aikana. Spartanissa käyttäjä joutuu tyytymään etukäteen valittuihin tietoihin, joita ei voi muuttaa. Suunto on ilmeisesti tuomassa lähiaikoina päivityksen, joka mahdollistaa tietonäkymien muuttamisen.

Harjoituksen jälkeen Movescount tarjoaa kattavan infopaketin, joka sisältää harjoituksen keston lisäksi muun muassa korkeusbarometrin tiedot, palautumisajan harjoituksesta, nopeustiedot, kuljetun korkeuseron ja treenin aikaisen lämpötilan.

Suunto Spartan Sportin suositushinta on 499 euroa ilman Suunto Smart Sensoria ja 549 euroa sykeanturin kanssa. Markkinoilla on tarjolla selvästi halvempiakin urheilukelloja, jotka mittaavat sykkeen ranteesta. Suunnon vahvuutena on muotoilu ja toimiva harjoitusreitin suunnitteluominaisuus Movescount-verkkopalvelussa.

KENELLE?

Suunto Spartan on kaksijakoinen urheilukello. Siinä olisi ainekset markkinoiden parhaaksi, mutta nykyisellään ohjelmisto vaikuttaa keskeneräiseltä. Hyvä uutinen on, että ohjelmiston voi aina päivittää, jolloin kello voi nousta aivan eri tasolle. Spartan on yksi harvoja uusia urheilukelloja, joissa ei ole rannesykkeen mittausta. Lisäksi Suunto on poistanut kellosta monia kuntoilijalle tärkeitä ominaisuuksia, jortka löytyivät vielä edeltäjästä Ambit 3:sta. Erikoista on myös se, että kello ei näytä tarkasti askelmäärää. Näin ollen se soveltuu huonosti aktiivisuuden mittaamiseen.

Suunto Spartan soveltuu aktiiviselle juoksijalle, uintilajien harrastajalle tai pyöräilijälle. Parhaita ominaisuuksia on reitin suunnittelu Movescount-palvelussa.

Polar M600

Hinta: 349 euroa

Tykkäsimme

Tarkka sykemittaus

Sykemittaus myös uinnin aikana

Erinomaiset harjoittelutoiminnot

Värinäyttö

Emme tykänneet

Kookas ja kömpelö muotoilu

Akun kesto

Ilmoitusten vaikea luettavuus

Polar tunnetaan sykemittareista ja aktiivikuntoilijoille tarkoitetuista urheilukelloista. Valmistajan uusin M600 tavoittelee ostajia myös älykelloista kiinnostuneista kuluttajista.

Sinänsä Polarin suuntaus ei tule yllätyksenä, sillä suurin osa uusista aktiivisuusmittareista pitää sisällään älykellomaisia toimintoja kuten ilmoituksia älypuhelimesta.

Pelkät ilmoitukset eivät kuitenkaan vielä tee älykelloa. Polar tavoittelee varteenotettavaa paikkaa Android-älykellojen rintamassa tarjoten mahdollisuuden vastata viesteihin sanelemalla ja käyttämällä kellon omaa mikrofonia puhelinkeskusteluihin. Käytännössä M600 on täysiverinen Android Wear -älykello, johon voi ladata sovelluksia Google Play -sovelluskaupasta. Sovelluksia on tarjolla jo varsin runsaasti, yli 4000.

Polar M600 on selvästi suunniteltu Android-puhelimen käyttäjälle. Se toimii myös iPhonen kanssa, mutta esimerkiksi edellä mainitut viesti- ja puhelinominaisuudet eivät ole käytettävissä iPhonen kanssa. Android-käyttäjän kannalta hyvä uutinen on se, että Polar M600 toimii minkä tahansa Android-luurin kanssa.

MUTTA SE MUOTOILU…

Polar on tarjonnut aina teknisesti edistyksellisiä urheilutietokoneita. On harmillista, että monen muun äly- ja urheilukellovalmistajan tapaan Polar näyttää tyytyneen melko tylsiin muotoilullisiin ratkaisuihin. M600 näyttää mustalta möhkäleeltä, eikä se kosiskele ainakaan naispuolisia ostajia. Toinen suomalainen urheilukellovalmistaja Suunto onkin onnistunut uuden Spartan-kellondsa muotoilussa Polaria paremmin.

Jos Polar olisi ajatellut käytännöllisyyttä, se olisi hoitanut latauksen perinteisellä microUSB-liitännällä.

Jos muotoilulliset yksityiskohdat eivät herätä suuria hurraa-huutoja, parannusta toivoisi myös kellon ulkoiseen käytettävyyteen, etenkin sen lataamiseen. Polar käyttää kellossaan uudenlaista latausliitäntää, joka vaatii uudenlaisen latauspiuhan. Näin ollen johdon unohtaminen aiheuttaa nopeasti ongelmia, sillä samanlaista laturia tuskin on saatavilla lähistöltä. Aavistuksen hankalaa on sekin, että kello pitää irrottaa rannekkeesta latauksen ajaksi. Jos Polar olisi ajatellut käytännöllisyyttä, se olisi hoitanut latauksen perinteisellä microUSB-liitännällä.

Erikoinen laturi on syytä pitää mukana.

M600 on melko isokokoinen. Muotoilua ei voi kehua kovin kauniiksi.

Vaikka kello on suunniteltu ulkoisesti vain kuntoilukäyttöön, sen käyttömukavuus on kohdallaan. Silikoniranneke tuntuu mukavalta kädessä ja kellon koko on saatu pidettyä kohtuullisena, vaikka se takertuukin repun olkaimeen aina kun reppu heitetään selkään. Naispuoliselle käyttäjälle kello on sen sijaan liian iso. Iso se on myös silloin, jos kellolla haluaa tarkkailla unen laatuaan käyttämällä sitä koko yönä ranteessa.

KUNTOILIJAN PARAS KAVERI

Testiämme varten Polar M600 oli usean viikon ajan käytössä aktiivikuntoilijalla, joka käytti kelloa juoksu- ja pyörälenkeillä sekä salitreeneissä. M600 on varustettu omalla gps-vastaanottimella ja se mittaa sykkeen käyttäjänsä ranteesta. Lisäksi laite on vesitiivis ja se kestää painetta, joten kelloa voi käyttää myös sukellusurheilussa. Sykemittaus toimii myös uinnin aikana.

Kellon takana on kuusi lediä, jotka mittaavat sykkeen ranteesta.

Polar M600 mittaa sykkeen ranteesta kuudella ledillä.

M600:n sykkeenmittauksen etuna on moneen kilpailijaan verrattuna tarkempi optinen mittausteknologia. Kellon pohjassa on kuusi vihreää lediä siinä missä suurin osa kilpailevista kelloista tyytyy kahteen. Testimme perusteella M600:n rannesykkeen mittaus on erittäin tarkka ja vetää vertoja sykevyön käytölle.

M600:n sykkeenmittauksen etuna on moneen kilpailijaan verrattuna tarkempi optinen mittausteknologia.

Polar M600 ei mittaa sykettä pitkin päivää vaan ainoastaan lajiprofiilin ollessa valittuna. Sykkeen voi kuitenkin tarkistaa milloin tahansa. Polar M600 ei kuitenkaan ole oikea valinta käyttäjälle, joka haluaa tietää esimerkiksi palautumisestaan syketietoja seuraamalla. M600 laskee palautumisen treenin intensiivisyyden perusteella.

M600 tarjoaa yli sata lajiprofiilia.

Sykemittausta ei käytetä myöskään unen aikana vaan kello tarkkailee unen laatua käyttäjänsä liikkeiden perusteella. Mitä enemmän liikettä yöllä, sen huonommaksi laite arvioi unen.

Polar ei ole pihtaillut lajiprofiilien kanssa. Niitä on peräti yli 100, joten oma laji löytynee varmasti. Harjoituksen aloittamista helpottaa oma painike.

M600 esittää päivittäisen aktiivisuuden havainnollisesti.

Harjoituksen aikana M600 näyttää kyntensä. Käyttäjä voi tarkastaa paitsi kunkin hetken sykkeen, myös siihen mennessä kulutetut kalorit, sekä harjoituksen aikaisen minimi- ja maksimisykkeen. Harjoituksen jälkeen käyttäjä voi tarkistaa Polar Flow -palvelusta koko harjoituslenkin ja sykkeen reitin missä tahansa kohdassa. Tarjolla ovat lisäksi nopeus- ja korkeustiedot. Kaiken kukkuraksi palvelu näyttää kuvallisen esityksen harjoitusreitistä käyttämällä Google Mapsin valokuvia.

Polar Flow on Polarin pitkään kehittelemä ohjelmisto, jonka käyttö on rajoitettu ainoastaan Polarin tuotteisiin. Siitä eivät siis pääse nauttimaan Android-älykellojen omistajat. Flow toimii kiitettävästi, vaikka välillä tietojen lataaminen kellosta sovellukseen ei onnistu ensimmäisellä yrityksellä. Tiedonsiirto hoituu langattomasti bluetooth-yhteydellä.

KAHDEN PÄIVÄN VIRRANKESTO

Android-käyttäjä saa eniten irti uudesta Polarista myös virrankestossa. Siinä missä iPhonen kanssa virtaa riittää vain päiväksi, Android-omistaja saa nauttia tuplasti pidemmästä akunkestosta. Syynä on iPhonen puuttuva tuki Bluetooth LE-teknologialle.

Parin päivän virrankesto on normaali suoritus älykellomaailmassa, etenkin jos kyseessä on paljon gps-vastaanotinta käyttävä urheilukello.

M600:n etuna on kiitettävän nopea lataus. Täysin tyhjästä akku latautuu täyteen alle 2 tunnissa. Jos akusta on jäljellä noin puolet, lataus täyteen kestää puolisen tuntia.

Testimme aikana kellon akussa riitti puhtia noin vuorokaudeksi (iPhonen kanssa), kun päivään sisältyi yksi puolentoista tunnin treeni.

Akun kestoa voi pidentää sulkemalla Polar Flow -sovelluksen. Silloin iPhone-käytössäkin voi päästä kahden vuorokauden akun kestoon. Ikävää on, ettei bluetooth-yhteyttä voi katkaista kellosta vaan ainoastaan älypuhelimesta. Jos älypuhelinta käytetään jonkin muun bluetooth-laitteen kanssa, silloin kellonkin yhtyeys on pakko pitää päällä.

ILMOITUSFONTTI HÄIRITSEE

Polar M600 ei pidemmässä käytössä houkuttele käyttämään älykellotoimintoja, osin heikon akun keston ja osin ilmoitusten huonon luettavuuden takia. Ilmoitustekstit näkyvät pienellä fontilla kellon 1,3-tuumaisen näytön alalaidassa, josta ne vedetään esiin muista Android Wear -kelloista tuttuun tapaan. Keski-ikäinen koekäyttäjämme joutui lukemaan Whatsapp-viestinsä lasit päässä, muuten niitä ei nähnyt.

Polar M600 on 350 euron hintaiseksi laitteeksi kilpailukykyinen, sillä se tarjoaa samassa paketissa älykellon ja laadukkaan urheilukellon. Pelkkänä älykellona sille löytyy selvästi tyylikkäämpiä vaihtoehtoja. Jos muotoilu on ensisijainen kriteeri, kannattaa tutustua myös toiseen suomalaiseen uutuuteen, Suunnon Spartaniin.

M600 osoittaa, että Polar on edelleen yksi urheilukellomarkkinoiden ehdottomista ykkösistä. Erityismaininnan kello ansaitsee laadukkaasta värinäytöstä.

KENELLE?

Polar M600 sopii käyttäjälle, joka etsii lähes täysiveristä urheilukelloa kuntoilun mittaamiseen ja jota laitteen kömpelö muotoilu ei haittaa. M600 soveltuu myös älykelloa ostavalle, koska se toimii Android Wear -käyttöjärjestelmällä. Kokonaisuutena Polar M600 tarjoaa erinomaisen hinta-ominaisuussuhteen verrattuna kilpaileviin laitteisiin.

Apple Watch Series 2

Hinta: Alkaen 479 euroa (42 mm)

Tykkäsimme

Oma gps-paikannus

Vesitiiviys

Emme tykänneet

Vanha muotoilu

Harjoittelusovelluksen puutteet

Whatsappin ja Facebookin puutteet kellokäytössä

Ensimmäinen Apple Watch oli yksi markkinoiden myydyimmistä älykelloista, mutta siitä ei tullut koskaan Applen toivomaa hittiä. Siitä huolimatta, että Apple onnistui valtaamaan itselleen valtaosan älykellomarkkinoista heti Apple Watchin tultua myyntiin.

Älykelloista povattiin suurta menestystä vielä runsas vuosi sitten, mutta viime kuukausina äänenpainot ovat muuttuneet. Tuotekategorian laskevasta trendistä kertoo sekin, että uusia malleja on tullut aikaisempaa vähemmän markkinoille.

Apple näyttää kuitenkin edelleen uskovan Watch-kelloonsa, sillä sen kakkosversio tuli äskettäin myyntiin. Ennusteet laitteen menestymisen suhteen eivät kuitenkaan ole ruusuiset. IDC-markkinatutkimusyhtiön tuore raportti kertoo, että Apple Watchin myynti on laskenut peräti 55 prosenttia sen jälkeen, kun kello tuli myyntiin vuoden 2015 alkupuolella. Alkurynnistyksen jälkeen käyttäjät eivät ole siis ottaneet laitetta omakseen, vaikka kellon hintaakin laskettiin.

Samaan aikaan kilpailijat ovat raportoineet aikaisempaa parempia älykellomyyntejä. Samsung ja LG ovat ottaneet kiinni Applen markkinaosuutta älykellomarkkinoilla, mutta myyntiluvut ovat edelleen varsin vaatimattomia verrattuna älypuhelimiin. Toivoa ei ole kuitenkaan heitetty lopullisesti, sillä analyytikot uskovat älykellojen myynnin nousevan kun valmistajat esittelevät kelloihin uusia ominaisuuksia, jotka tukevat nykyistä paremmin älypuhelimen käyttöä.

SAMA VANHA DESIGN

Alusta lähtien Apple Watchin ongelmana on ollut heikko akun kesto ja monia käyttäjiä vaivanneet muotoilulliset ongelmat. Kello näyttää lelumaiselta ja liian vähän kellolta esimerkiksi moneen Android-kellomalliin verrattuna. Alussa monia käyttäjiä arvelutti myös kellon käyttöjärjestelmä, joka ei ollut tuttua helppoa iOS-tasoa.

Osittain siksi Apple Watchin seuraajalta toivottiin uudenlaista muotoilua ja helpompaa käyttöjärjestelmää. Kumpaakaan ei saatu, sillä Apple Watch Series 2 näyttää ja tuntuu edelleen samalta laitteelta.

Ulkoisesti mikään ei ole muuttunut. Kelloa ohjataan edelleen paitsi kosketuskomennoilla, myös kierrettävällä kruunupainikkeella ja sen alla olevalla suorakaiteen muotoisella painikkeella. Käyttöjärjestelmä on siis erittäin tuttu niille, jotka käyttivät edellistä malliversiota.

Kruunupainike tuntuu edelleen yhtä turhalta kuin aikaisemmassa mallissa.

Kruunupainike tuntuu edelleen yhtä turhalta kuin aikaisemmassa mallissa. Sitä ei oikeastaan tarvita mihinkään, ellei sitten nauti seikkailemisesta pienten sovelluskuvakkeiden seassa kellon kotinäkymässä. Useimmiten sovelluksiin siirrytään painamalla toista fyysistä painiketta ja siirtymällä haluttuun sovellukseen pyyhkäisemällä kuvakkeita oikealle tai vasemmalla. Apple on kuitenkin avannut kruunupainikkeen käytön sovelluskehittäjille, joten painikkeelle voi tulla uusia ja mielenkiintoisia käyttötarkoituksia.

Applen uusimman ohjelmistoversion myötä kellon käyttölogiikka on kokenut pieniä ja hieman suurempiakin muutoksia. Nyt kellotaulunäkymästä tehty pyyhkäisy sivulle tarjoaa mahdollisuuden kellotaulun vaihtamiseen. Ratkaisu on hieman outo, sillä edellisessä mallissa vastaavalla pyyhkäisyllä pääsi suoraan käsiksi sovelluksiin kuten musiikkisoittimeen. Nyt toiminto on "piilotettu" yhden painikkeen taakse. Vanhaan tapaan tottunut huomaa usein vaihtavansa haluamattaan kellotaulua.

Kellotauluja on tarjolla edelleen liian vähän. Pientä parannusta tarjoaa ominaisuus, joka mahdollistaa erilaisten kellon infonäkymien liittämisen osaksi kellotaulua. Näin ollen esimerkiksi aktiivisuutta kuvaavan kolmejanaisen ympyrän saa kiinnitettyä haluamaansa kellotauluun.

Toisaalta samainen painike oli aikaisemmin pyhitetty Watch-ystävien etsimiseen. Se teki painikkeesta lähestulkoon turhan, sillä varsin harvalla kaverilla oli kädessään Apple Watchia, mikä oli kahdenkeskisen viestittelyn edellytys.

Pyyhkäisy alhaalta ylös avaa iPhonesta tutun komentokeskuksen, joka kertoo muun muassa akun varauksen. Näkymästä voi kytkeä päälle lentokonetilan tai pingata iPhonen, jolloin puhelin hälyttää äänimerkillä.

KAKSI TÄRKEÄÄ PARANNUSTA

Edellinen Apple Watch luotti iPhonen gps-paikannukseen eikä ollut vesitiivis. Uusin malli korjaa molemmat puutteet: kellossa on nyt oma gps ja se kestää vettä, ei tosin kovin pitkiä aikoja kerrallaan. Gps kytkeytyy päälle automaattisesti kun harjoitus käynnistetään. Watch tukee myös venäläistä Glonass-paikannusta eli kilpailevaa järjestelmää gps:lle. Tuplatuen ansiosta kellon paikannus toimii luotettavasti ja nopeasti. Kello ei kuitenkaan ilmoita erikseen, kun se on löytänyt gps-signaalin. Käyttäjän täytyy vaan luottaa siihen, että paikannus toimii.

Kun kello on veden alla, kosketusnäyttö kytkeytyy automaattisesti pois päältä.

Kuten sanottua, Watch on odotetusti vesitiivis. Erikoinen lisäys liittyen vesitiiviyteen on komentokeskuksesta käynnistettävä vedenpoisto-ominaisuus, joka "ravistaa" kelloa hetken poistaakseen ylimääräisen veden kellon sisuksista. Kun kello on veden alla, kosketusnäyttö kytkeytyy automaattisesti pois päältä.

Apple Watchin näyttö oli kiitettävän kirkas jo ensimmäisessä malliversiossa, mutta nyt kirkkautta on parannettu entisestään. Sen ansiosta kellon näyttö on käyttökelpoinen vielä kirkkaassakin auringonpaisteessa.

Uuden Apple Watchin vähemmän näkyvä uudistus on nopeampi prosessori. Vaikka aluksi kellon käytössä ei tunnu olevan mitään eroa vanhaan, hiljalleen prosessoritehon edut tulevat esiin. Sovellukset aukeavat nopeammin, kuvat latautuvat selvästi vikkelämmin ja navigointikin on mukavampaa.

ENTISTÄ ENEMMÄN SPORTTIKELLO

Applen strategia Watchin tulevaisuutta ajatellen näyttää ainakin tässä vaiheessa selvältä. Kellosta on tehty entistä enemmän kuntoilua ja hyvinvointia tukeva älylaite.

Siinä missä lähes kaikki aktiivisuusmittarit ja -rannekkeet muistuttavat käyttäjäänsä liikkumaan tietyin väliajoin, Apple Watch muistuttaa nyt myös ottamaan hengähdystauon. Toiminto saattaa tuntua turhalta, mutta hengitysharjoituksen onn todettu jopa nostavan työtehoa. Harjoituksen päättyessä kello näyttää sydämen sykkeen, mikä kannustaa käyttäjää rentoutumaan. Jos muistutukset ärsyttävät, niiden ilmoitusväliä voi säätää iPhonen Watch-kellosovelluksesta. Ilmoitukset saa myös kokonaan pois päältä.

Watch mittaa sykkeen ranteesta kuten edellinenkin malliversio, edelleen neljällä erillisellä led-valolla. Sykkeenmittaus on kiitettävän tarkka ja vetää vertoja sykevyön käytölle.

Urheilukellona Apple Watch 2 on selvä parannus entiseen, mutta ei peittoa yksinomaan kuntoiluun tarkoitettuja kelloja.

Juoksukellona Apple Watch on selvästi aikaisempaa parempi gps-tuen ansiosta. Juoksijan on kuitenkin tyytyminen Applen melko suoraviivaiseen harjoittelusovellukseen. Juoksutietojen siirtäminen kolmansien osapuolten sovelluksiin ei nimittäin onnistu. Toivottavasti tähän tulee korjaus tulevaisuudessa. Nykyisellään esimerkiksi juoksureittien suunnittelu ja reittikarttoihin perehtyminen juoksulenkin jälkeen ei onnistu. Harjoituksia ei myöskään voi jakaa muille käyttäjille.

Urheilukellona Apple Watch 2 on selvä parannus entiseen, mutta ei peittoa yksinomaan kuntoiluun tarkoitettuja kelloja, joista mainittakoon Suunto Spartan ja Polarin V800. Apple Watch soveltuu parhaiten kuntoilijalle, joka haluaa mitata omaa edistymistään, mutta joka ei tarvitse reittisuunnittelua tai lisäkannustusta muilta käyttäjiltä.

EI NIIN ÄLYKÄS ÄLYKELLO

Älykellona Apple Watch tarjoaa paljon hyvää, kuten toimivan navigoinnin, mahdollisuuden vastata puheluihin kellon omalla mikrofonilla ja lähettää etukäteen laadittuja tekstiviestivastauksia.

Äly loppuu harmittavan lyhyeen tiettyjen tärkeiden sovellusten kohdalla. Esimerkiksi Whatsapissa, jossa pikaviestien kuvia ei saa näkyviin kellossa. Tai Facebookissa, jonka päivitykset näkyvät vain ilmoituksina ja joiden lukeminen vaatii älypuhelinsovelluksen avaamisen. Myöskään twiittejä ei voi lukea kellon näytöltä kuten älypuhelimesta.

Apple on pystynyt parantamaan akun kestoa, joka oli yksi edellisen Watchin pahimmista pullonkauloista. Nyt akussa riittää potkua yli vuorokaudeksi, jos gps ja sykemittaus eivät ole kovin ahkerassa käytössä. Pahiten akun kestoa näyttää verottavan sykemittaus.

KENELLE?

Apple Watch ei ole edelleenkään pakko-ostos. Kello on lähinnä mukava lisä iPhonen käyttäjälle. Jos taskussa on iPhonen ohella hieman ylimääräistä rahaa eikä kaapista löydy vielä aktiivisuusmittaria, Apple Watch on varteenotettava vaihtoehto. Kellon 349 euron alkaen-hinta ei ole mahdoton, vaikka monipuolisen aktiivisuusrannekkeen saakin selvästi halvemmalla. Jos älytoiminnoille ei ole käyttöä eikä lähes jokapäiväinen lataaminen kuulosta houkuttelevalta, kello kannattaa jättää kaupan hyllylle. Jos käytössä on Watchin edellinen versio, uuden mallin ostaminen on enimmäkseen rahanhukkaa. Toisaalta Apple on onnistunut parantamaan akun kestoa kakkosmallissa. Sisäänrakennettu gps on erinomainen lisä kuntoilukäyttöön.

TomTom Spark Cardio+Music

Hinta: Noin 250 euroa

Tykkäsimme

Kilpailukykyinen hinta

Akun kesto

Rannesykkeen mittaus

Emme tykänneet

Näytön riittämätön taustavalo

Musiikkisoittimen puutteet

Teknavin testiin saapunut TomTomin Spark Cardio+Music on suunniteltu etenkin juoksijalle ja pyöräilijälle, mutta kellon harjoitusohjelmista löytyy myös kuntosalimoodi.

TomTom on valmistanut urheilukelloja jo useamman vuoden ajan. Niiden etuna on ollut helppo rannekkeen vaihto ja suhteellisen hyvä akun kesto.

Sparkin ulkonäkö on kunnossa. Kellon on menevän näköinen, ranneke istuu mukavasti ranteeseen ja sen kiinnitys on helppo ja pitävä.

Sparkin näyttö on tarpeeksi iso ja siinä oleva teksti on selkeästi luettavissa. Näytön voi valaista, mutta valo voisi olla kirkkaampi. Navigoiminen yhdellä isolla painikkeella on helppoa ja sen omaksuu nopeasti. Mielestämme TomTomin malli on parempi kuin useamman erillisen painikkeen käyttö.

RANNEMITTAUS VASTAA SYKEVYÖTÄ

Kello seuraa jatkuvasti käyttäjänsä aktiivisuutta ja mikä parasta, mittaa sykkeen ranteesta. Vertasimme Sparkin rannemittausta sykevyöllä varustetun sporttikellon kanssa. Alussa Spark näytti sykkeen ala- tai yläkanttiin mutta kun kello oli ollut ranteessa hetken, syke tasaantui ja oli linjassa sykevyön ilmoittaman lukeman kanssa. Kellon värinätoiminto auttaa tarkkailemaan sykettä ilman että näyttöä tarvitsee vilkuilla.

Spark tarjoaa käyttäjälleen viisi esiasennettua sykealuetta, joiden ansiosta harjoittelu voidaan kohdistaa haluttuun tavoitteeseen pääsemiseksi. Sykealueet on nimetty kätevästi ja ymmärrettävästi (esimerkiksi rasvan poltto, kestävyys). Käyttäjä voi koostaa aikaan tai matkaan perustuvia intervalliharjoituksia.

Gps-paikannus on toiminut hyvin aikaisemmissa TomTomin kelloissa, ja niin se toimii nytkin. Välillä gps-signaalia joutuu odottamaan hetken, välillä se löytyy nopeasti.

Spark tarjoaa virtuaalisen personal trainerin, jonka tehtävänä on tehostaa harjoitusta ja kertoa valitun sykerajan ylittämisestä. Naispuolisen valmentajan ääni ei kuitenkaan ollut kovin miellyttävä, ehkä jopa aavistuksen liian seksikäs.

MUSIIKKISOITTIMESSA PUUTTEITA

Sparkissa on sisäänrakennettu musiikkisoitin ja musiikin kuuntelua varten paketissa on omat nappikuulokkeet. Musiikkisoitin on kuitenkin puutteellinen, sillä kappaleita ei pysty "kelaamaan" eikä siinä ole resume-toimintoa. Näin ollen soitin ei sovellu esimerkiksi pitkien podcastien kuunteluun useammalla juoksulenkillä. Sparkiin on esiasennettu puolen tunnin pituinen Ministry of Soundin housemix yhdeksi kappaleeksi. Kappaleen sisällä ei kuitenkaan pysty siirtymään, joten se on kuunneltava aina uudestaan vaikka keskellä olisi fiilistä nostattava kohta. Virtuaalivalmentajan ääni katkaisee musiikin välillä liiankin usein.

Sparkin omat nappikuulokkeet ovat kömpelöt ja testimme aikana emme saaneet kuulokkeita toimimaan älypuhelimen tai tietokoneen kanssa.

Kellon akun kesto on hyvää tasoa, sillä lataus kerran viikossa riittää, kun harjoituksia on 2-3 viikossa. Kellon lataus hoidetaan TomTomin omalla laturilla, joten se täytyy olla mukana koska kello ei tue esimerkiksi microUSB-laturin käyttöä. Tämä on ikävä puute.

KENELLE?

Noin 250 euron hintainen Spark ei ole liian kallis, mutta ei halpakaan. Kello tarjoaa hyvän vaihtoehdon Polarin, Garminin ja Suunnon sporttikelloille ja sen valintaa puoltaa selkeä näyttö, helppo käyttöliittymä ja tarkka sykemittaus ranteesta.

 

Garmin Vivoactive HR

Hinta: Noin 290 euroa

Tykkäsimme

Erittäin monipuoliset toiminnot

Akun kesto

Miellyttävä ranneke

Emme tykänneet

Kömpelö ulkonäkö

Ongelmat synkronoinnissa

Garminin edellisestä Vivoactive -aktiivisuusmittarista puuttui sykkeen mittaus ranteesta. Uusimpaan Vivoactive HR -malliin se on lisätty ja siitä kertoo nimikin (heart rate).

Garmin tunnetaan sykemittareistaan, navigaattoreistaan ja aktiivisuusrannekkeista. Vivoactive HR on uusin tulokas viimeisimpään mallistoon. Uusin versio on pakattu täyteen ominaisuuksia.

Aktiivisuusrannekkeet ovat edelleen kysyttyjä, vaikka monessa älykellossa ja sykemittarissa on vähintään samat ominaisuudet. Moni kuitenkin pitää mieluummin ranteessaan kevyttä aktiivisuusmittaria kuin älykelloa. Suosiota on pitänyt yllä myös rannekkeiden kohtuullinen hinta.

Ominaisuudet ovat kuitenkin lisääntyneet myös aktiivisuusmittareissa ja nykyisin monet niistä lähestyvät älykelloa. Vivoactive HR välittää näytölle ilmoitukset sovelluksista, viesteistä ja puheluista ja ryydittää ilmoitusta värinällä. Värinäefektiä voi hyödyntää myös äänettömään herätykseen.

EI KAUNEIN MAHDOLLINEN

Aktiivisuusrannekkeiden ja multisport-kellojen markkinoilla vallitsee mustanpuhuva ja usein melko kömpelö muotoilutrendi, josta soisi pääsevän eroon. Garmin ei erotu joukosta edukseen, sillä Vivoactive HR ei näytä nykyaikaiselta urheilutietokoneelta. Vaikka laite on melko kevyt (vajaat 48 grammaa), sen muotoilu on paksu eikä laite kerää ohikulkijoissa kateellisia katseita. Ranneke on onneksi miellyttävä ja laitteen käyttö yön aikana ei tunnu ylivoimaisen vaikealta. Garminin eduksi on sanottava, että näyttö on miellyttävän isokokoinen ja se on luettavissa kohtuullisen hyvin myös auringonpaisteessa. Vivoactiveen saa myös punaisen rannekkeen, joka tekee laitteesta houkuttelevamman näköisen.

Vivoactive HR:n käyttöliittymää ohjataan kosketusnäytöltä ja kahdella fyysisellä painikkeella. Painikkeet ovat vierekkäin kellon näytön alapuolella. Vasemmanpuoleisella painikkeella palataan päänäkymään ja sen pitkä painallus vie pikavalikkoon, josta voi kytkeä muun muassa älä häiritse -tilan. Tämä tila on usein tarpeellinen, sillä kellon jatkuvat ilmoitukset sovelluksista alkavat ennen pitkää häiritä.

Vivoactive HR:n näytölle mahtuu runsaasti tietoa yhdellä silmäyksellä. Välillä pienet kuvakkeet näyttävät turhan suttuisilta, mutta teksti ja numerot ovat selkeitä.

MONIPUOLINEN TREENIVALIKOIMA

Oikealla painikkeella laite ohjaa käyttäjän lajivalikkoon, josta valitaan haluttu laji treeniä varten. Valikoimassa ovat juoksu, pyöräily, allasuinti, golf, kävely, soutu, hihto, sisäjuoksu, sisäpyöräily, sisäkävely, sisäsoutu ja viime vuosina trendilajiksi noussut SUP-lautailu. Lajeja voi ladata lisää, mutta nämä riittänevät useimmille käyttäjille. Kyseessä on todellinen multisport-kello.

Vivoactive HR:ssä on monipuolinen lajivalikoima.

Vivoactive HR on tavallista aktiivisuusranneketta älykkäämpi ja selvästi monipuolisempi kapistus, sillä se tunnistaa tietyt lajit automaattisesti. Jos käyttäjä siirtyy veteen, laite rekisteröi treenin alkaneeksi ilman erillistä ilmoitusta.

HR:ssä on korkeusbarometri, josta on hyötyä esimerkiksi laskettelijalle. Laite mittaa nopeutta kolmiulotteisesti laskemalla nopeuden ja matkan rinteessä suhteessa leveys- ja pituusasteeseen. Kätevä Auto Pause -toiminto pysäyttää ajanoton automaattisesti, kun käyttäjä pysähtyy tai nousee hiihtohissiin.

Vivoactive pärjää mainiosti juoksijan sporttikellona. Käyttäjä voi määrittää sykkeen, tahdin ja intervallit, joista laite ilmoittaa värinähälytyksellä. Juoksutreenin onnistumisesta voi tarkkailla jälkikäteen kellon tekemästä yhteenvedosta, josta näkee muun muassa kokonaismatkan, keskitahdin ja kalorikulutuksen.

Laitteen golfsovellus näyttää käyttäjälle viheriönäkymän yli 40 000 kentän karttavalikoimasta. Mukana on PinPointer -toiminto, joka näyttää suuntaohjeita silloin, kun viheriö ei ole suoraan näkyvissä. Kellon näytöltä voi tarkkailla lyönnin pituutta.

Kuten edellä listatusta lajivalikoimasta voi päätellä, Garminin uusin Vivoactive on vesitiivis. Uinnin aikana Vivoactive HR mittaa taitetun matkan uintivetojen perusteella. Testimme perusteella mittaus on kiitettävän tarkka. Rannesykkeen mittaus ei kuitenkaan toimi uintosuorituksen aikana. Vivoactive HR ei anna treenin aikaisista ilmoituksista äänimerkkejä vaan tyytyy värinäefektiin.

Kello soveltuu myös uintitreeniin.

Mukana on toki myös aktiivisuusmittarien tyypilliset ominaisuudet kuten askelten mittaus ja kalorilaskuri. Vivoactive HR rekisteröi myös unen laadun, kuten merkittävä osa kilpailijoidenkin laitteista. Harmittavasti askelmittari rekisteröi liikkeet käden heilautuksen perusteella eli askelia kertyy muistiin vaikka ei kävelisikään. Sama ominaisuus on tuttu monista muistakin aktiivisuusmittareista. HR muistuttaa värinällä liiasta istumisesta. Kellon näytöllä on myös pystysuuntainen palkki, joka nousee sitä mukaa mitä pidempään käyttäjä on istunut aloillaan.

AKKU KESTÄÄ JA KESTÄÄ

Akun kesto on Vivoactive HR:n yksi vahvimpia osa-alueita. Yhdellä latauksella laitetta käyttää jopa viikon, vaikka sykemittaus on lähes jatkuvassa käytössä. Saavutus on suorastaan huikea, jos ottaa huomioon nykyisten älykellojen runsaan vuorokauden akun keston. Garminin laitteessa on gps, jota yleisesti pidetään melkoisena akkusyöppönä. Pelkässä gps-tilassa akku tyhjeneekin jo 13 tunnissa.

ONGELMIA SYNKRONOINNISSA

Törmäsimme testimme aikana useampaan otteeseen ongelmaan, joka ei ole kovin mitätön käyttäjän kannalta. Vivoactive HR ei suostunut synkronoimaan itseään Garmin Connect -mobiilisovelluksen kanssa. Emme löytäneet ongelmaan ratkaisua. Välillä automaattinen synkronointi toimi hyvin, välillä ei lainkaan. Testin aikana käytössä oli iPhone 6.

Garmin Connect on tärkeä apuväline Vivoactive HR:n käyttäjälle, sillä se pitää sisällään tiedot harjoituksista, unen laadusta, päivittäisestä aktiivisuudesta ja paljon muusta. Connectin voi liittää Myfitnesspal-sovellukseen, jota voi käyttää ruokapäiväkirjan tavoin. Suomaláiselle käyttäjälle ongelmana voi olla se, että Myfitnesspal on englanninkielinen. Painoa voi tarkkailla myös Garmin Connectin avulla, kunhan muistaa punnita itsensä päivittäin ja lisätä painon manuaalisesti sovelluksen tietoihin.

Garmin Connect tarjoaa runsaasti informaatiota.

Garmin Connectin päänäkymä kertoo havainnollisesti kaiken oleellisen tiedon kuten nukkumisajan, askelten määrän, aktiiviset kalorit, kaloritavoitteen toteutumisen ja noustut portaat. Tehominuutit-valikko kertoo tiedot päivittäisistä harjoituksista.

Garmin Connetista voi seurata unen määrää.

KENELLE?

Garmin Vivoactive HR olisi vieläkin parempi multisport-kello, jos sen muotoiluun olisi kiinnitetty enemmän huomiota. Muotoilun ongelmat ovat toissijaisia niille, jotka arvostavat vain kellon monipuolisia ominaisuuksia. HR on hyvä valinta aktiiviselle liikkujalle, joka ei halua käyttää sykevyötä ja joka arvostaa hyvää akun kestoa. Panostamalla 60 euroa lisää saa kuitenkin täysiverisen urheilukellon ja älykellon sekoituksen Polar M600:n, joka sekään ei tosin ole muotoilun kukkanen.

Yhteenveto: Polar kärjessä, TomTom pitää perää

Polar M600 nousee vertailun voittajaksi, vaikka ulkoisesti kello ei vakuuta. Teknisissä ominaisuuksissa se tarjoaa kuitenkin kiinnostavan yhdistelmän äly- ja urheilukelloa. Lisäksi M600 soveltuu käytettäväksi sekä iOS- että Android-puhelimen kanssa. Plussaa kello saa myös siitä, että sen hinta on onnistuttu pitämään kohtuullisena.

Apple Watch on erinomainen älykello ja melko hyvä sporttikello. Siinä ei ole korkeusanturia, mutta toisaalta sellaista harva peruskuntoilija tarvitseekaan. Kello on vesitiivis ja sen rannesykemittaus on tarkka.

Suunnolla olisi ainekset kärkeen, mutta ohjelmisto-ongelmat verottavat kokonaisarvosanaa. Jouluun mennessä Suunnolta on luvassa Spartan-malli, jossa on rannesykkeen mittaus. Odotettavissa on, että Spartan nousee jatkossa ylemmäs tuloslistallamme.

Garmin Vivoactive on hinnaltaan houkutteleva ostos, ja ominaisuuksiltaan riittävä monenlaiseen kuntoilukäyttään. Se ajaa hyvin myös aktiivisuusrannekkeen virkaa. HR:ssä on myös korkeusbarometri, joka puuttuu monista tämän hintaluokan laitteista. Garmin kamppailee tiukasti vertailun kolmospaikasta Suunnon kanssa.

TomTom Spark Cardio+Musicin viides sija ei kerro kellon huonoudesta vaan siitä, että se oli testissä kovassa seurassa. TomTomin miellyttävä käyttöliittymä, hyvä akun kesto ja rannesykkeen mittaus ovat kuntoilijan kannalta tärkeitä ominaisuuksia.

TULOKSET

1. Polar M600
2. Apple Watch Series 2
3. Suunto Spartan
4. Garmin Vivoactive HR
5. TomTom Spark Cardio+Music