Testissä YotaPhone 2 – kaksinaamainen älypuhelin

YotaPhone on taatusti erilainen puhelin. Kakkosversio parantaa käyttökokemusta merkittävästi edeltäjästään.

Tykkäsimme

Monipuoliseen käyttöön soveltuva e-ink-näyttö

Puhelimen erinomainen akun kesto (mustenäyttöä käytettäessä)

Emme tykänneet

Kallis hinta

Kamera ei vastaa puhelimen muita ominaisuuksia

Kun venäläinen YotaPhone tuli markkinoille muutama vuosi sitten, se oli todellinen kummajainen. Yksikään puhelinvalmistaja ei ollut aikaisemmin valmistanut laitetta, jossa oli näyttö myös takapuolella. YotaPhonen kakkosnäyttö ei sinänsä ollut mullistava, sillä sähköistä mustetta oli toki käytetty jo vuosien ajan etenkin sähköisissä lukulaitteissa. Teknisenä laitteena YotaPhone oli kuitenkin mullistava. Puhelin herätti syystäkin paljon mielenkiintoa. Idea on erinomainen: kakkosnäytön aktiivinen käyttö pidentää merkittävästi puhelimen akun kestoa, koska sähköisen musteen virrankulutus on pieni.

Äskettäin YotaPhone ja Elisa kertoivat puhelimen uusimman kakkosversion myynnin käynnistämisestä Suomessa Elisan verkostossa. Puhelimen miinuspuolena on melkoisen kallis, 699 euron hinta. Erilaista puhelinta haluaville YotaPhone tarjoaa joka tapauksessa varsin kiinnostavan vaihtoehdon. Erityisen hyvä valinta se on paljon matkustaville, koska kakkosnäytön ansiosta puhelinta ei tarvitse ladata päivittäin.

Teknavin testissä ollut YotaPhone 2 on selkeä parannus ykkösversioon, jonka käyttökokemus ei ollut paras mahdollinen. Lisäksi ensimmäisen version e-ink-näyttö ei mahdollistanut kovinkaan laajaa käyttöä. Kakkosmallissa tämäkin on korjattu.

YotaPhone 2 ei ole erityisen kaunis puhelin. Toisaalta sen muotoilu ei ärsytä silmää. Muotoilua voisi ehkä kutsua hajuttomaksi ja mauttomaksi. Taustalla ovat ainakin osittain tekniset rajoitteet. Koska laitteessa on kaksi näyttöä, sen valmistus on mutkikkaampaa kuin muiden älypuhelinten kohdalla. Puhelin on pakostakin hieman kilpailijoita paksumpi, mutta suunnittelijat ovat tehneet hyvää työtä pitääkseen puhelimen paksuuden kohtuullisena. Paino on saatu pidettyä alle 150 grammassa, mikä on hyvä saavutus.

​

YotaPhonen suurin mielenkiinto kohdistuu hyvällä syyllä takaosan 4,7-tuumaiseen kakkosnäyttöön. Sitä voi käyttää ykkösnäytön tavoin, kunhan ottaa huomioon sähköisen musteen rajoitukset. E-ink-näyttöä ei ole suunniteltu esimerkiksi videoiden katseluun. Nettisurfailuun se kuitenkin sopii, jos mustavalkoiset kuvat eivät haittaa menoa. Takanäyttöä voi kuitenkin käyttää lähes kaikkiin samoihin toimintoihin kuin etunäyttöä. Virransäästötilassa mustenäyttöä voi edelleen käyttää, vaikka varsinainen päänäyttö ei enää toimi.

Parhaimmillaan sähköinen muste on tekstin lukemisessa. Näyttö ei rasita silmää, koska sitä ei ole taustavalaistu. Toisaalta lukeminen onnistuu myös valoisassa paikassa. Puhelin lähettää mustavalkonäytölle ilmoitukset puheluista ja tekstiviesteistä, mutta kolmannen osapuolen sovellukset eivät voi lähettää suoria ilmoituksia. Näin ollen aktiiviselle käyttäjälle soveltuu paremmin etupuolen perinteinen värinäyttö. Toisaalta mustenäytön käyttö sopii hyvin käyttäjälle, joka haluaa välillä rauhoittua ilmoitusrumbasta ja keskittyä esimerkiksi kirjan lukemiseen.

Mielenkiintoinen toiminto on YotaSnap, joka mahdollistaa minkä tahansa kuvan tallentamisen mustavalkonäytölle. Vaikka puhelimen akusta loppuisi virta, kuva jää näytölle. Toiminnosta voi olla hyötyä esimerkiksi silloin, kun käyttäjä haluaa tallentaa karttanäkymän tai matkalippunsa myöhempää käyttöä varten.

​

YotaPhone 2:n akussa riittää potkua päiväksi, jos puhelinta käytetään lähinnä päänäytöltä. Jos aktiivinen käyttö kohdistuu enimmäkseen mustavalkonäyttöön, käyttöaika pitenee vähintään muutamaan päivään. Nykyisellä mittapuulla näin hyvä akun kesto on mainitsemisen arvoinen asia.

YotaPhone 2 on mielenkiintoinen tuote. Teknisesti se ei ole aivan hintansa tasolla. Kahdeksan megapikselin kamera ei kilpaile esimerkiksi iPhone 6:n kameran kanssa samalla viivalla. YotaPhone häviää etenkin hämärässä kuvattaessa. Prosessoritehoa on tarpeeksi, mutta enemmänkin voisi olla.

Vaikka YotaPhone on venäläinen valmistaja, puhelimen suunnittelussa on käytetty paljon suomalaista osaamista. Suomessa puhelimen suunnittelussa ovat olleet entiset Nokian työntekijät. Oulussa suunnitellaan parhaillaan jo puhelimen seuraavaa versiota. Tutkailun alla on muun muassa värillinen mustenäyttö.

YotaPhone 2 tekniset tiedot
Käyttöjärjestelmä Android 4.4
Etunäyttö 5 tuumaa, Amoled, resoluutio 1920×1080
Takanäyttö 4,7 tuumaa, e-ink, 960×540
Muisti 2 gigatavua RAM
Tallennusmuisti 32 gigatavua
Kamera 8 megapikseliä (taka), 2,1 megapikseliä (etu)
Videokamera 1080p, 30 fps
Mitat 144,9 x 69,4 x 8,95 mm
Paino 145 g
Akun kesto Enintään 4,5 tuntia nettisurfailua LTE-verkossa
Lisätietoa Yotaphone.com