Testi: Samsung TabPro S – hieno laite laite, mutta se hinta...

Samsung Galaxy TabPro S on hieno laite, ja monella tavalla erikoinen, kun miettii valmistajan linjauksia.

Samsung ei nimittäin enää syksyn 2014 jälkeen ole myynyt kannettavia tietokoneita Euroopassa, mutta Galaxy TabPro S ei olekaan kannettava tietokone, vaan tabletti. Käyttöjärjestelmänä tosin on sama Windows 10 Home jota kannettavat tietokoneetkin käyttävät, ja paketissa mukana tulee myös ohjauslevyllä varustettu näppäimistö. Lisäksi Galaxy-nimeä on Samsung viime aikoina käyttänyt vain Android-pohjaisissa mobiililaitteissaan, mutta silti tämän Windows-laitteen nimessä tuo sana on.

Samsung Galaxy TabPro S:

  • Intel Core M -suoritin
  • 12-tuumainen (2160 x 1440 pikseliä) Super AMOLED -näyttö
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home / Windows 10 Pro
  • Viiden megapikselin kamerat edessä ja takana
  • Wi-Fi: 802.11 a//b/g/n/ac MIMO, Wi-Fi Direct
  • LTE, NFC, Bluetooth 4.1
  • 4 gigatavua RAM-muistia, 128 tai 256 gigatavuaSSD-tallennusmuistia
  • Mitat: 290,3 x 198,8 x 6,3 millimetriä
  • 693 grammaa (Wi-Fi-malli)
  • Akku: 5200 milliampeerituntia
  • Akkukesto: jopa 10,5 tuntiayhdellä latauksella, täysi akku 2,5 tunnin latauksella
  • Suositushinta: 1499 euroa

Lienee parempi olla enempiä miettimättä, onko TabPro S tabletti vai läppäri, tai kuuluuko siihen Galaxy-nimi vai ei. Kuten edellä tuli mainittua, kyseessä on hieno laite, jossa on paljon hyvää, mutta on sillä heikkoutensakin. Laite on ohut ja kevyt, varustettu kirkkaalla ja tarkalla AMOLED-näytöllä ja pyörittää ihka oikeaa Windows 10 -käyttöjärjestelmää. Hyvä näyttö ei tosin toimi valoisassa ympäristössä ja Windows saattaa olla melkoinen virtasyöppö.

Lintu vai kala?

TabPro S on periaatteessa enemmän tabletti kuin varsinainen 2-in-1 -hybridilaite, sillä näppäimistö ja ohjauslevy ovat osa suojakoteloa, joka kietoutuu laitteen ympärille samoin kuin mikä tahansa tabletin suojakuori. Näppäimistökotelo on myös varsin ohut ja joustava, minkä huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun laitetta yrittää pitääsylissä. TabPro S ei yritäkään olla varsinainen kannettavan tietokoneen korvaaja, vaan on vielä sellaistakin mobiilimpi. Ikään kuin hybridin ja tabletin hybridi.

Käyttöjärjestelmä TabPro S:ssä on Windows 10, niin hyvässä kuin pahassakin. Android- ja iOS-tabletteihin verrattunaTabPro S vaatii hieman säätöä ja askartelua kunnolla toimiakseen. Askartelun kuitenkin palkitsee täysimittainen PC-käyttöjärjestelmä, jolla voi halutessaan tehdä paljon sellaista, johon Android tai iOS eivät taivu. Rajoituksena tosin tulee jossain vaiheessa vastaan TabPro S:n rautapuoli, joka ei aivan hirveästi tehoa tarjoa.

TabPro S on Windows 10 -laitteeksi ohut ja kevyt, ja alusta asti selvää pitäisi olla, ettei sitä ole tarkoitettukaan raskaaseen käyttöön. Kevyempään näppäilyyn, askarteluun ja median kuluttamiseen se on mainio laite. Pelkkään tablettiin verrattuna erillinen fyysinen näppäimistö ohjauslevyineen on iso plussa, mutta ahkeran kirjoittajan kannattaa suosiolla harkita paremmalla näppäimistöllä varustettua läppäriä.

Jos ehkä näppäimistö TabPro S:ssä onkin vielä mukiinmenevä, ei samaa oikein voi sanoa ohjauslevystä. Ohjauslevy on varsin pieni, mikä rajoittaa sen käyttöä, ja erityisesti itselläni suurin ongelma olivat haamukosketukset. Artikkeleita kirjoittaessani pidän yleensä runsaasti selaimen välilehtiä avoinna, ja keskimäärin noin kolme kertaa yhden artikkelin kirjoittamisen aikana otti kosketuslevy peukalostani haamukosketuksen ja siirsi jonkin selaimen välilehdistä erilliseksi ikkunaksi. Tätä vaivaa ilmeni suorastaan ärsyttävän paljon.

Ekosysteemi suosii Galaxy-kavereita

Mielenkiintoinen ominaisuus TabPro S:ssä on Samsungin pyrkimys sitoa se muuhun Samsung Galaxy -ekosysteemiin. Laite toimii toki täysin itsenäisesti Windows-laitteena, mutta jos käytössä on riittävän uusi ja tehokas Galaxy-puhelin (Galaxy S7, S7 edge, S6, S6 edge, S6 edge+, Note5, A5), löytyy TabPro S:ltä pari ylimääräistä ässää hihasta.

TabPro S:n Windows Hello -tunnistautumiseen voi käyttää yhteensopivan puhelimen NFC-piiriä ja sormenjälkitunnistinta. Samsung Flow taas on sovellus, jonka avulla voi esimerkiksi ottaa puhelimen langattoman yhteyspisteen käyttöön suoraan tabletilta, puhelimen ilmoitukset saapuvat tabletin näytölle ja esimerkiksi teksti- ja WhatsApp-viesteihin voi vastata suoraan tabletilta.

Windows Hello ja Samsung Flow ovat oikein mukavia yksityiskohtia, mutta TabPro S tuo samalla esiinsen tosiasian, että kilpailija Applen ekosysteemi toimii monissa kohdissa paremmin. Windows- ja Android-laitteiden yhteiskäytössä on tehtävä kompromisseja esimerkiksi selaimen suhteen. Jos vaikkapa kirjautumistiedot tai välilehdet haluaa pitää ajan tasalla kahden eri laitteen välillä, pitää selaimeksi valita Google Chrome tai jokin kolmannen osapuolen selain, sillä Microsoftin Edgeä ei Androidille ole saatavilla. Vaivat ja kompromissit eivät ole suurin suuria, mutta tuovat esiin sen, että täysin aukotonta ei tällainen kahden eri alustan yhteiskäyttö ole.

Hyvältä näyttää, paitsi kesällä

Samsung on aiheestakin ollut ylpeä esimerkiksi Galaxy S -sarjan puhelimissa viime vuosina nähdyistä Super AMOLED -näytöistä, ja sellainen on myös TabPro S:n näkyvin piirre. 12-tuumaisen näytön kuvasuhde on 3:2 (sama kuin esimerkiksi Microsoft Surface Pro 3- ja 4-malleissa) ja tarkkuus 2160 x 1440 pikseliä. Super AMOLED -teknologian ansiosta väritoisto on erinomainen ja näyttö näyttää hyvältä.

TabPro S:n näyttö on todella mahtava siihen asti, että laitteen kiikuttaa ulos.Testasin Galaxy TabPro S -laitetta pitkin kesää, ja kohtuullisen pientä ja kevyttä laitetta oli mukava kantaa mukana. Käyttökokemus oli kuitenkin hyvin kehno missä tahansa ulkotiloissa työskennellessä, sillä kiiltäväpintainen näyttö heijastelee todella pahasti. Sisätiloissakin heijastelua toki ilmeni herkästi, mutta erityisesti aurinkoisessa katukahvilassa oli turha edes yrittää TabPro S:n kanssa työskennellä. Toivottavasti toisen sukupolven malliin Samsung lisää heijastelua vähentävän pinnoitteen.

Mainio akkukesto, ainakin välillä

Samsung ilmoittaa TabPro S:lle akkukestoksi peräti 10,5 tuntia, mitä voidaan pitää kohtuullisen hyvänä niin tabletille kuin ultrakannettavalle tietokoneellekin. Valitettavasti totuus saattaa olla toinen. Kevyellä käytöllä voi tuohon ilmoitettuun reilun kymmenen tunnin akkukestoon päästäkin, mutta raskaammassa käytössä voi akkukesto helposti puolittua.

Omien kokemusteni mukaan suurempi ongelma oli laitteen hurja virrankulutus valmiustilassa. Olen tottunut käyttämään tablettia pienissä pätkissä silloin tällöin, jolloin esimerkiksi iPad tai hyvällä virranhallinnalla varustettu Android-laite kestää yhdellä latauksella helposti viikon tai pidempään. TabPro S:n kohdalla akku tyhjeni valmiustilassa parissa päivässä, joten lähes aina, kun olisin laitetta halunnut kotona käyttää tavallisena tablettina, ei siinä ollut virtaa.

Hieno, ei mukava

Tablettikäytössä TabPro S:llä oli akkukeston lisäksi pari muutakin ongelmaa. Windows 10 sisältää erillisen tablettimoodin, muttakäyttömukavuudeltaan se ei yllä Androidin tai iOS:n tasolle. Lisäksi TabPro S:n muotoilu on lähinnä teollisen suoraviivainen ja esimerkiksi alalaidan muotoilu on tehty irroitettavan näppäimistökuoren ehdoilla. Niinpä terävät reunat voivat tehdä laitteen käytöstä hieman epämukavaa.

Galaxy TabPro S ja Galaxy S7 edge viihtyvät kohtuullisen hyvin yhdessä.

Ihan kiva, mutta kallis

Useaan otteeseen on jo tullut todettua, että TabPro S on monella tavalla hieno laite. Se on ohut, tyylikkäästi muotoiltu ja erityisesti sen näyttö on todella mahtava (sisätiloissa, mielellään hieman hämärässä). Minkäänlaiseen ammattikäyttöön laitetta on kuitenkaan vaikea suositella, sillä näppäimistö ja ohjauslevy saattavat pidemmän päälle raastaa hermoja ja hukata tehokasta työaikaa. Esimerkiksi harrasteblogaajalle TabPro S voisi olla omiaan, mutta ongelmaksi muodostuu TabPro S:n hinta.

TabPro S ei varsinaisesti ole erityisen hyvä tabletti saati läppäri. Niinpä sen suositushintaa on vaikea perustella. Englannin kielessä on kuvaava adjektiivi ”eye-watering”. 1499 euron suositushinta meinaa väkisinkin kihauttaa kyyneleet silmiin. Pikaisen nettihaunperusteella laitetta myydään tällä hetkellä noin 1200 – 1300 eurolla, mikä on edelleen kohtuullisen kova hinta, mutta ehkä jollain tavalla jo perusteltavissa, jos TabPro S:n ehdottomasti haluaa. Jos raha ei ole ongelma ja taskusta löytyy jo Samsungin tuore huippuluuri, niin miksipä ei.