Testissä LG Watch Urbane – älykellokin voi näyttää hyvältä

Ei naisten vaan miesten ranteisiin. LG Watch Urbane on markkinoiden näyttävin älykello.

Korealaisvalmistajan historian toinen älykello G Watch R antoi viitteitä siitä, mihin suuntaan LG haluaa älykelloja viedä. Tavoitteena oli valmistaa kello, joka ei näyttäisi älykellolta. Miinuksena oli muovisuus.

Watch Urbane vie LG:n muotoilullista älykelloajattelua askeleen pidemmälle. Muovisuus on poissa, ja tilalle on tullut metallia ja premiumia. Urbane on hintaansa arvokkaamman näköinen kello. Laitteen hinta on sama kuin halvimman Apple Watchin. Kun kellot pukee vierekkäin ranteeseen, ero on ainakin miehen silmään merkittävä. Urbane on erittäin maskuliininen ilmestys, jonka rinnalla Apple Watch näyttää paitsi naiselliselta, myös lelumaiselta.

Urbanea onkin vaikea kuvitella naisen ranteeseen. Se ei myöskään ole urheilukello. Kello on melko painava, eikä sitä pidä mielellään ranteessa juoksulenkin aikana. Sen sijaan kello on kuin omiaan pukumiehen tai rennon tyylikkään citymiehen ranteessa.

​

Koska LG:n varsinainen kello-osa on melko painava, sen kanssa käyttää mieluusti nahkaranneketta. Tarjolla on kuitenkin rannekkeita jokaiseen makuun, sillä 22-millinen ranneke on jokaisen itse vaihdettavissa. Arvokkaampaan makuun on tarjolla kultainen tai hopeinen kello.

Urbane noudattelee ulkoisesti perinteisen rannekellon muotoilua. Siinä ei ole erillisiä painikkeita kuten Apple Watchissa. Perinteisistä rannekelloista tuttu kruunu on sijoitettu oikean reunan keskelle ja se ajaa myös painikkeen virkaa. Kruunun pidempi painallus avaa sovellusvalikon, mutta helpompi tapa valikkoon siirtymiseen on yksi kosketusnäytön pyyhkäisy vasemmalle.

Watch Urbane on ensimmäisiä älykelloja, jotka toimivat uusimmalla Android 5.1.1 -käyttöjärjestelmällä. Uusi Android tuo älykelloihin wi-fi-tuen. Sen avulla wi-fi-toiminnolla varustettuun älykelloon välitetään edelleen ilmoitukset viesteistä ja sovelluksista, vaikka älypuhelin ei olisi lähellä. Puhelimessa on kuitenkin oltava päällä joko LTE- tai wi-fi-yhteys.

​

Aikaisempi Android Wear -käyttöjärjestelmä ei ollut selkein mahdollinen. Käyttäjä ei välttämättä tiennyt, mihin suuntaan näyttöä pitää kulloinkin pyyhkäistä. Pävivityksen myötä käyttö on helpottunut selvästi. Näyttö aktivoituu näpäyttämällä sitä kerran. Swn jälkeen yksi pyyhkäisy vasemmalle avaa yksinkertaistetun sovellusvalikon. Toinen pyyhkäisy samaan suuntaan tuo esiin yhteystiedot ja kolmas pyyhkäisy avaa puheentunnistustoiminnon, joka aloitetaan tutulla OK Google -komennolla. Samasta näkymästä pääsee kokonaan uuteen Android Wear -ominaisuuteen eli emojien piirtämiseen.

Kello pyrkii tunnistamaan käyttäjän piirroksen ja ehdottaa sen jälkeen mielestään lähimmäksi osunutta emojia. Uutta päivitetyssä Android Wearissa on myös Find My Phone -ominaisuus, joka soittaa kadonneeseen Android-puhelimeen.
Ensimmäistä kertaa Urbanea käyttävä oppii nopeasti kellon jujut, sillä käyttöjärjestelmä opastaa havainnollisesti kellon käytön saloihin. Samanlaista toimintoa olisi toivonut myös Apple Watchiin.

Urbane ei ole fitness-hullun suosikkikello. Siihen tarkoitukseen löytyy parempia ja ennen kaikkea mukavammin käytettäviä vaihtoehtoja. Urbanessa on kuitenkin lähes kaikki tarvittava liikunnalliseen käyttöön. Kello mittaa käyttäjänsä sykkeen ranteesta, mutta gps puuttuu. LG on perustellut päätöstä kellon akun keston pidentämisellä. Onkin totta, että gps on melkoinen akkusyöppö. Sen puuttuminen on silti merkittävä puute paitsi juoksulenkillä, myös navigointikäytössä silloin, kun puhelin ei ole mukana. Urbane-kellosta on olemassa myös LTE-versio, josta gps löytyy. Tätä kellomallia ei kuitenkaan ole tuotu vielä Eurooppaan.

​

LG olisi hyvin voinut sisällyttää gps:n myös Watch Urbaneen, sillä kellossa riittää nykyiselläänkin potkua noin 30 tunniksi. Näin ollen kellon käyttöaika yhdellä latauksella on selvästi pidempi kuin esimerkiksi Apple Watchissa.

Toisin kuin Apple Watchissa, Watch Urbane tarjoaa käyttäjälle useita tyylikkäitä kellotauluvaihtoehtoja. Osassa on kuitenkin silmin havaittavaa pikselöitymistä. Tältä osin onkin sanottava, että laadukkaankin älykellon näyttöteknologiassa on vielä parantamisen varaa.

Mitä jäi käteen? LG Watch Urbane ei missään nimessä ole pakkohankinta, mutta Android-älykellojen joukossa se sijoittuu ehdottomaan kärkikastiin. Samoin kuin monen muunkin älykellon kohdalla, Watch Urbanenkin ongelmana on lähes jatkuva tarve olla yhteydessä älypuhelimeen. Jäämmekin siis yhä odottamaan älykelloa, joka toimisi itsenäisesti ilman älypuhelimen mukanaoloa.

​

Tykkäsimme

Maskuliininen muotokieli

Uusi Android-käyttöjärjestelmä

Emme tykänneet

Painavan tuntuinen ranteessa

Oma gps puuttuu

MIKÄ LG:n kolmas älykellomalli, joka keskittyy ennen kaikkea muotoilullisiin yksityiskohtiin.

KENELLE LG Watch Urbanea voi suositella miehelle, joka haluaa vähemmän älykelloa muistuttavan älykellon tinkimättä tyylikkyydestä. Urbane sopii erinomaisesti yhteen puvun kanssa. Jos sen sijaan omistat jo LG G Watch R:n, Urbanen hankinta on turhaa muista kuin tyylillisistä syistä. Kellot ovat nimittäin teknisesti samalla viivalla. Erona on se, että Watch Urbane on ensimmäisiä uutta Android Wearia käyttävistä älykelloista.

TUNTUMA Watch Urbane on ranteessa painavahko. Lähes 70 gramman painoinen, isolla kellotaululla varustettu laite ei näytä kovin hyvältä varsinkaan pienessä ranteessa. Urbane ei ole naisen kello.

NÄYTTÖ 1,3-tuumaisen, 320 x 320 pikselin resoluutiolla toimivan näytön heikkoudet tulevat esiin tietyissä kellotauluissa, jotka pikselöityvät ikävästi. 

KÄYTTÖ Uusi Android Wear -versio tekee Urbanen käytöstä helpompaa verrattuna edellisellä Wearilla toimivaan G Watch R:ään. Nyt käyttölogiikka on toimivampi. Kello opastaa pyyhkäisykomentojen saloihin, kun Urbane otetaan ensimmäisen kerran käyttöön.

ERIKOISUUDET Watch Urbanessa ei ole laisinkaan gps-vastaanotinta. Myös lähimaksamisen tulevaisuudessa mahdollistava nfc-tekniikka puuttuu.