Testissä ensimmäisenä Suomessa: Samsung Galaxy Note 7:n ainoa miinuspuoli on hinta

Viime vuonna esitelty Samsung Galaxy Note 5 herätti mielenkiintoa myös Suomessa, mutta harmittavasti sitä odottaneet kuluttajat joutuivat pettymään. Samsung ei nimittäin koskaan tuonut puhelinta Eurooppaan, eikä näin ollen myöskään Suomen markkinoille.

Galaxy Note -mallisarjalla on ollut sen ensimmäisestä versiosta lähtien oma vannoutunut käyttäjäkuntansa. Se ei ole ihme, sillä stylus-kymällä varustettuja älypuhelimia ei ole yhdenkään kilpailijan valikoimissa. Samsung onkin useamman vuoden ajan täyttänyt kynäilevien älypuhelinkäyttäjien tarpeet. Siksi olikin perin kummallista, ettei Note 5 koskaan saapunut eurooppalaisten kuluttajien ulottuville.

Tykkäsimme

Upea muotoilu

S Penin tarkkuus

Markkinoiden paras näyttö

Emme tykänneet

Akun kesto on hyvä mutta ei riittävä

Liian kallis hinta

Note 5:n kysyntä oli Euroopassa sitä luokkaa, että sen myyntiin tuomisesta tehtiin Samsungille adressi. Siihen saatiin 10 000 allekirjoitusta. Samsung ei kuitenkaan pyörtänyt päätöstään.

Uuden Galaxy Note 7:n julkaisun yhteydessä Samsung painotti, että tällä kertaa laitteen myynti aloitetaan saman tien myös Euroopassa. Näin ollen myös suomalaiset Note-fanit pääsevät käsiksi laitteeseen. Galaxy Note 7:n myynti Suomessa alkaa 9. syyskuuta.

Teknavi sais ensimmäisenä suomalaisena mediana Samsung Galaxy Note 7:n testiin.

Pääosassa S Pen: Mitä sillä voi tehdä?

Galaxy Note 7 nousee Samsungin tämän hetken kalleimmaksi älypuhelimeksi. Sillä on hintaa 879 euroa, eli perustallaajan puhelinta siitä ei todennäköisesti tule.

Unohdetaan hinta kuitenkin hetkeksi ja keskitytään puhelimen ominaisuuksiin. Notesta tekee Noten sen S Pen -kynä, joka on piilotettu tuttuun tapaan puhelimen oikeaan alakulmaan. Siinä missä Note 5:n kohdalla Samsungia kritisoitiin kynän hankalasta asentamisesta säilytyslokeroonsa, tällä kertaa kynän voi työntää sille varattuun reikään vain yhdellä tavalla eli oikein päin.

S Pen on eittämättä yksi markkinoiden tarkimmista, ellei tarkin stylus-kynä.

S Penin tarkkuutta on parannettu edellisestä versiosta. Suomalaiset Noten käyttäjät huomaavat merkittävän eron, koska useimmilla heistä edellinen Note-kokemus on nelosversiosta.

S Pen on eittämättä yksi markkinoiden tarkimmista, ellei tarkin stylus-kynä. Sen käyttökokemus lähentelee jo aitoa kynää. Kynä tunnistaa 4096 eri painetasoa, mikä on tuplasti enemmän kuin Galaxy Note 4:ssä. Numerot eivät kerro käyttäjälle paljonkaan, mutta käyttö kertoo. Piirtäminen kynällä tuntuu erittäin miellyttävältä. Kynän varressa on painike, jonka painallus aktivoi pyyhekumin.

S Pen on käytettävissä, vaikka puhelimen näyttö olisi lukittu. Kun kynä vedetään ulos säilytyslokerosta, näyttö aktivoituu ja siihen voi tehdä välittömästi muistiinpanoja. Käytännössä toimenpide on vähintään yhtä nopea kuin perinteisen kynän ja paperilehtiön kanssa. Näyttöä voi vierittää alaspäin, joten muistiinpanotila ei lopu kesken.

S Penille on oma pikavalikkonsa, joka aukeaa näytön sivulla näkyvää kynän kuvaa painamalla. Tällöin käyttäjä saa valittavakseen useamman eri toiminnallisuuden: muistiinpanon luomisen, älykkään valinnan, näyttökirjoituksen ja käännöstoiminnon. Toiminnot ovat enimmäkseen tuttuja Note-käyttäjälle, mutta nyt älykkäällä valinnalla voi luoda itse videosta gif-animaation. Kokonaan uusi toiminto on käännöstyökalu, jonka käynnistämällä käyttäjä voi valita haluamansa sanan kuvasta, tekstitiedostosta tai nettisivulta. Tämän jälkeen järjestelmä kääntää sanan halutulle kielelle. Käännöksen saa myös puheena. Käännöstyökalun ollessa päällä kynä toimii myös suurennuslasina.

Kokonaisuutena S Penin hyödyllisyys on käyttäjästä kiinni. Se on erinomainen apuväline luonnosteluun tai piirtämiseen, mutta suurin osa peruskäyttäjistä ei tarvitse sitä lainkaan tai hyvin harvoin. Galaxy Note 7:n ostos ei ole perusteltavissa käyttäjälle, joka haluaa kynän vain näön vuoksi.

S Pen ei ole kuitenkaan täydellinen. Käsialatunnistus on kehittynyt, mutta kynällä kirjoittaminen on edelleen hitaampaa kuin "perinteinen" tapa eli virtuaalinäppäimistön käyttö. Näin ollen tunnistukseen kaipaisi vielä lisää tarkkuutta.​​​​​​

Lisää turvallisuutta

Yksi Note 7:n uutuuksista on irisskanneri, joka tunnistaa käyttäjän silmät ja avaa näyttölukon kun katse kohdistetaan kohti näytön yläpuolella olevaa tunnistinta. Uudella tunnistautumistavalla pyritään lisäämään käyttäjän tietoturvaa. Sitä se eittämättä tekeekin, sillä iristunnistusta pidetään yhtenä varmimmista tavoista pitää henkilökohtaiset tiedot turvassa.

Samsungin mukaan lasit on hyvä poistaa kasvoilta ennen tunnistusta, mutta testimme perusteella siihen ei ole tarvetta.

Katseentunnistuksen kalibrointi onnistuu nopeammin kuin sormenjäljen vastaava. Sen jälkeen laite tunnistaa katseen luotettavasti, jopa silmälasit päässä. Samsungin mukaan lasit on hyvä poistaa kasvoilta ennen tunnistusta, mutta testimme perusteella siihen ei ole tarvetta. Jos tunnistus epäonnistuu, syynä voi olla likainen sensori tai kirkas auringonpaiste.

Irisskannerin myötä käyttäjän on mahdollista luoda salattuja kansioita, joihin pääsee ainoastaan katseentunnistuksen kautta. Tällöin puhelimen voi turvallisin mielin ojentaa kaverille, joka ei varmasti pääse käsiksi käyttäjän salaamiin tietoihin.

Sama kamera kuin S7:ssa

Samsung jättää kamerauudistukset seuraavaan Galaxy S-sarjan lippulaivaansa, sillä Note 7 käyttää samaa 12 megapikselin takakameraa kuin puoli vuotta sitten esitellyssä Galaxy S7:ssa. Valinta on odotettu, sillä S7:n kamera on yksi markkinoiden parhaista eikä sellaisenaan kaipaa merkittäviä parannuksia. Kameran parhaita puolia ovat hyvä valovoima, nopea tarkennus ja laadukas selfie-kuvaus. Note 7:n kamera on parhaimmillaan vähäisessä valaistuksessa.

Paras näyttö parani hieman

Samsungin AMOLED-näytöt tunnetaan älypuhelinten parhaina. Lähelle pääsevät ainoastaan LG ja Sony, jotka hyödyntävät niin ikään omaa näyttöosaamistaan.

Note 7 vie näyttöteknologian vielä asteen pidemmälle kehutusta Galaxy S7:sta. Käytössä näytön käyttö on miellyttävämpää kuin S7:ssa. Virhekosketuksia tulee vähemmän.

Uutta on HDR-tuki, jollaista Samsungin huippupuhelimissa ei ole aikaisemmin ollut.

Uutta on HDR-tuki, jollaista Samsungin huippupuhelimissa ei ole aikaisemmin ollut. HDR on vielä vähän käytetty tekniikka, jolle on vielä vähemmän sisältöä. Suomessa sisältöä ei ole vielä saatavissa lainkaan.

Käytännössä HDR kulkee käsi kädessä 4K-sisällön kanssa, jota on jo tarjolla hyvin esimerkiksi Netflixissä. Note 7:n näyttö ei saavuta 4K-tarkkuutta, joten kyse ei sen kohdalla ole aidosta 4K HDR -tarkkuudesta. Siitä huolimatta HDR parantaa etenkin kuvan kontrastia, jolloin mustat kohdat näyttävät mustemmilta ja valkoiset kohdat kirkkaammilta. Markkinoilla odotetaan lähitulevaisuudessa "aitoja" 4K HDR -älypuhelimia, jollainen saattaa ilmestyä piakkoin Sonylta.

Pieniä parannuksia akun kestoon

Jos vertailukohteena käytetään edellisen kerran Suomessa myynnissä ollutta Galaxy Note 4:sta, seiskaversio tuo lisää potkua virrankestoon. Rehellisyyden nimissä laitteen 3500 milliampeeritunnin akku voisi olla vielä isompi, jos ottaa huomioon puhelimen käyttötavan: moni käyttäjä tekee laitteella töitä, jolloin akun kestolta odotetaan huippulukemia.

Note 7 käyttää kiinteää akkua, joka ei ole käyttäjän vaihdettavissa. Tehokäyttäjä saa akun loppumaan vuorokaudessa, mikä on tyypillinen suoritus nykyajan älypuhelimelle. 

Samsung on päättänyt käyttää Note 7:ssa ensimmäistä kertaa USB-C-latausliitäntää. Sellaista ei ole tähän mennessä nähty valmistajan puhelimissa. C-tyypin liitäntä mahdollistaa latausliittimen asentamisen kummin päin tahansa samaan tapaan kuin Applen iPhonesta tutun lightning-kaapelin. Tästä huolimatta laitteen voi ladata langattomasti. Tällä kertaa pikalataus on ulotettu myös langattomaan lataukseen. Nopeimmillaan pikalataus täyttää puhelimen akkutehon 92 minuutissa. Langaton pikalataus kestää nopeimmillaan 110 minuuttia.

Jos uuden kaapelityypin käyttö ei innosta, tuotepakkauksessa on adapteri, jonka avulla myös vanhan usb:n saa liitettyä puhelimeen.

Kaunista katseltavaa ja miellyttävä kosketustuntuma

Galaxy Note 7 on ulkoisesti Samsungin onnistunein älypuhelin. Laatu huokuu puhelimen jokaisesta yksityiskohdasta. Puhelimen otetuntuma on erinomainen eikä laite tunnu kädessä liian isolta, vaikka sen näyttö on 5,7-tuumainen. Puhelimen fyysinen koko on saatu pidettyä kohtuullisena, koska näyttö ulottuu lähes laitteen reunasta reunaan. Näytön kehyksen leveys on ainoastaan 1,1 milliä.

Puhelimessa käytetään ensimmäistä kertaa Gorilla Glass 5 -lasia, joka on älypuhelinten laseista tunnetun valmistajan uusin innovaatio. Lasi kestää iskuja ja pudotuksia paremmin kuin aikaisemmat versiot. Myös Note 7:n runko on vahva, sillä se on valmistettu lentokonealumiinista. Lisää näyttävyyttä puhelimeen tuo uusi sininen värivaihtoehto.

Laadukkaaksi kokonaisuuden tekee ennen kaikkea se, että jokainen puhelimessa käytetty materiaali on yhdistetty saumattomasti toisiinsa. Tämän ansiostas sormissa ei tunnu epämiellyttäviä reunoja. Puhelimen takakuori on päällystetty lasilla.

Galaxy S7:n tapaan Note 7 on vesitiivis. Vesitiivis on ulotettu myös S Pen -kynään, jolla voi tehdä muistiinpanoja myös kostelle näytölle.

Pähkinänkuoressa: Kannattaako ostaa?

Samsungin uusin Note on lähes täydellinen älypuhelin. Akun kestoa voi aina moittia, mutta se ei ole puhelimen suurin miinus.

Ongelmana on hinta. Lähes 900 euroa on niin paljon rahaa, että kuluttaja miettii investointia useampaan otteeseen. Varsinkin, kun Galaxy S7:n saa jo karvan alle 700 eurolla. Kyseessä on kuitenkin lähes sama puhelin kuin Galaxy Note 7 sillä erotuksella, että S7:ssa ei ole S Pen -kynää eikä irisskanneria. Jälkimmäinen on hieno ominaisuus, mutta suurimmalle osalle käyttäjistä riittää varmasti sormenjälkitunnistin.

Note 7 on suositeltava laite käyttäjälle, jolla on aitoa tarvetta stylus-kynällä. Tällaisia käyttäjiä ovat taiteilijat, muusikot, piirtäjät ja muut sellaiset käyttäjät, jotka tarvitsevat kynää luonnosteluun tai muistiinpanojen tekemiseen.

Jos ylimääräistä rahaa on ja olet juuri nyt huippupuhelimen tarpeessa, Galaxy Note 7 on parasta mitä kaupasta löytyy. Samsung on onnistunut erinomaisesti.