Slushin yrityksillä huoleton suhtautuminen mobiilitietoturvaan – ”Tärkeys tiedostetaan vasta kun vahinko on sattunut”

Samsungin tilaama kyselytutkimus kysyi Slushiin Helsingissä tällä viikolla osallistuvilta startup-yritysten edustajilta mobiilitietoturvasta ja kyberturvallisuuden tulevaisuudennäkymistä.

Vastaajat ovat lähes yksimielisesti (85 prosenttia) sitä mieltä, että tietoturvaan pitää suhtautua vakavasti, mutta peräti kaksi kolmasosaa (66 prosenttia) vastaajista myöntää, ettei heidän yrityksellään ole käytössä minkäänlaista mobiilitietoturvaratkaisua.

Samsungin tilaamassa kyselytutkimuksessa kysyttiin noin 200 Slushiin osallistuvalta startup-yritykseltä mobiilitietoturvasta ja kyberturvallisuuden tulevaisuudennäkymistä. Kysely osoittaa, että tietoturva on lähes kaikkien yritysten mielessä. Peräti 37 prosenttia vastaajista kertoo, että heidän yritykseensä on kohdistunut jokin tietoturvauhka vuosien 2015 ja 2016 aikana. Silti 66 prosenttia vastaajista kertoo, ettei yrityksessä ole käytössä lainkaan mobiililaitteita koskevaa tietoturvaratkaisua.

Kysyttäessä, mitä uhkia yritykset olivat kohdanneet, peräti 42 prosenttia vastaajista kertoo oman yrityksensä törmänneen phishing-huijauksiin. 33 prosenttia on kohdannut viruksia ja 25 prosenttia kertoo, että yrityksen toimintaa on haitannut palvelunestohyökkäys. 17 prosenttia vastaajista paljastaa, että yrityksen mobiililaite on tullut varastetuksi tai hävinnyt. Vain muutama yritys uskaltaa paljastaa, että yritys on joutunut hakkeroinnin kohteeksi.

Palvelunestohyökkäykset arvioidaan uhaksi, josta voisi aiheutua eniten haittaa yritystoiminnalle. Neljännes vastaajista kertoo, että kadonnut tai varastettu puhelin lukeutuu yrityksen suurimpiin murheisiin tietoturvan saralla.

Vaikka tietoturvauhista uutisoidaan aktiivisesti, yli puolet vastaajista kokee median antaman uhkakuva tietosuojasta todellisuutta vastaavaksi. 58 prosenttia vastaajista kertoo olevansa aidosti huolissaan lisääntyvistä tietoturvauhista, kun vain 12 prosenttia on sitä mieltä, että tietoturvan taso säilyy tulevaisuudessakin askeleen kyberrikollisia edellä.

Noin puolet vastaajista (47 prosenttia) kertoo, että yrityksen suosima käyttöjärjestelmä on Android. Toiseksi suosituin on iOS (39 prosenttia), ja Windows Phonea kertoo suosivansa 4 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista. iOS mielletään vakio-Androidia turvallisemmaksi mobiilialustaksi.

Vaikka enemmistö vastaajista myöntää, että tietoturvan tulevaisuus huolestuttaa, peräti 62 prosenttia vastaajista kertoo, ettei mobiilitietoturva ole valintakriteeri matkapuhelinta ostettaessa.

– Slushiin osallistuu eri puolilta maailmaa satoja edelläkävijäyrityksiä, jotka edustavat tulevaisuuden innovaatio-osaamista. Meille ei tullut yllätyksenä, että startupeilla on vahva usko tietoturvan tärkeyteen, mutta huoleton suhtautuminen mobiilitietoturvaan on syytä huomioida. Usein tietoturvan tärkeys tiedostetaan vasta, kun vahinko on sattunut, toteaa Samsungin Head of IM Antti Holopainen.