Hävikkiruokaa Suomessa kauppaava sovellus kohun keskellä

Uuden, ravintoloista muuten roskiin päätyvää ruokaa kauppaavan ResQ-sovelluksen julkaisu on aiheuttanut myrskyn vesilasissa – ja somessa. Toisen Bytebuffet-yrityksen taholta syytetään Bytebuffetilla aiemmin työskennelleen ResQ:n perustajan varastaneen heidän ideansa.

Ideana ResQ:ssa on tarjota sovelluksen kautta helposti myyntiin ravintoloiden hävikkiruokaa. Myynti tapahtuu iltapäivisin, ylijääneen roskiin matkalla olevan lounasruoan tarjoamisellanoudettavaksi.

Idean varastamiskohu tuli julkisuuteen aluksi ArcticStartupin kertomana. Bytebuffetin Niko Vähäkuopus oli ottanut yhteyttä ArcticStartupiin ja kertonut ResQ:n perustajan Tuure Parkkisen työskennelleen hänen yrityksessään täysin saman idean parissa. Parkkisesta piti tulla Bytebuffetin toimitusjohtaja, mutta näin ei lopulta käynyt – rahoituksen puutteen ja luottamuspulan takia. Lopulta Parkkisen mukaan hänen pesti muuttui konsultointisopimukseksi eikä osapuolten väliltä tehty kirjallisia sopimuksia esimerkiksi tietojen salassapidosta tai kilpailukiellosta.

Parkkinen on valottanut asiaa omasta näkökulmastaan myös blogikirjoituksessaan.

Bytebuffetin hävikkiruoan myyntisovellus kulkee Lunchie-nimellä, mutta sitä ei ole vielä julkistettu. Parkkisen ResQ puolestaan sai oman sovelluksensa julki vikkelästi parissa kuukaudessa hänen jätettyään Bytebuffetin.

Osa aluksi ResQ:n kanssa yhteistyötä tehneistä ravintoloista on päättänyt lopettaa yhteistyön ideavarkauskohun seurauksena. He eivät olleet ymmärtäneet, että Parkkisen edustama yritys oli ehtinyt matkan varrella vaihtua Bytebuffetista Parkkisen omaan ResQ:hun.

Erilaiset ruokasovellukset ovat Suomessa tällä hetkellä suuressa suosiossa laajemminkin. Perinteisemmin ruokaa kotiinkuljetuksella laajasta kumppaniravintoloiden valikoimasta myyvät Foodora ja Wolt käyvät kovaa kisaa markkinaherruudesta.

Idean varastaminen sinällään ei ole rikos, mutta muuten harhaanjohtaminen tai epäasiallisesti toimiminen voi olla sopimatonta mennettelyä elinkeinotoiminnassa lainkin perusteella. Nähtäväksi jää, jatkuuko Bytebuffetin ja ResQ:n riita aikanaan vielä sosiaalisen median lisäksi oikeusistuimissakin.

Toistaiseksi kohun voittajalta vaikuttaa ResQ, sillä kaikki julkisuus tuntuu tässäkin tapauksessa olleen hyvää: torstaina julkaistyu ResQ-sovellus on pongahtanut jo 7. sijalle iPhonen App Storen suosituimpien ilmaisten sovellusten TOP-listalla.