Tällainen on 158 miljoonan dollarin rahoituksen turvin kehitettävä lohkoketjuälypuhelin – sisältää toisen näytön kryptovaluutan käyttöön

Finney-lohkoketjuälypuhelinta kehittävä Sirin Labs on ensi kertaa varsinaisesti esitellyt tulevan puhelimensa designia ja paljastanut siitä uusia yksityiskohtia.

Puhelimen takana on merkittävä rahoitus, sillä Sirin Labs nosti loppuvuodesta erinomaisesti onnistuneessa ICO-polettimyynnissä yhteensä lopulta 158 miljoonaa dollaria rahoitusta. Lisäksi yritys oli nostanut jo aiemmin perinteistä osakepohjaista rahoitusta 70 miljoonaa dollaria.

Sirin Labs on nyt kertonut Finney-puhelimessa olevan toinen näyttö, joka tulee esiin liukumalla puhelimen yläosasta. Näyttö liittyy kryptovaluuttatransaktioiden varmistamiseen. Safe Screen -näyttö toimii omalla ohjelmistollaan ja vasta sen avaaminen aktivoi käyttöön Finney-puhelimen sisältämän kryptovaluuttalompakon.

Puhelimen toimitusten ensimmäisille asiakkaille pitäisi alkaa marraskuussa. Kokoonpanosta vastaa Foxconn-ryhmän FIH Mobile, joka on myös Nokia-puhelinten valmistaja. Muuten kuin lohkoketjuominaisuuksiltaan, on Finneyn tekniikka varsin tavanomaista Android-huippupuhelimelle. Alustava hinta puhelimelle on 1 000 dollarin eli reilun 850 euron luokkaa, mutta kaupat puhelimesta pitää tehdä kryptovaluutalla.

Lohkoketjuteknologian mahdollistamista asioista Sirin Labs on antanut lukuisia esimerkkejä. Esimerkiksi Finney-laitteet voivat käyttää toistensa yhteyksiä. Näin esimerkiksi ulkomailla puhelin voi kytkeytyä verkkoon toisen, paikallisen käyttäjän Finney-puhelimen kautta. Samoin laitteiden laskentateho lepotilassa on mahdollista hyödyntää ja muuntaa rahaksi. Vielä erikoisempi ja käytännössä vaikeammin toteutuva esimerkki on lisävirran saaminen toisilta Finney-käyttäjiltä oman laitteen akkuun. Kaikki nämä tulevat mahdollisiksi Finneyn mahdollistamien nopeiden, kuluttomien mikrotransaktioiden eli käyttäjältä toiselle tapahtuvien pikkumaksujen myötä. Monien lohkoketjuteknologian etujen hyödyntämisen osalta tarkat yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä hämärän peitossa.

Sirin ei ole yksin tuomassa lohkoketjuteknologiaa älypuhelimiin. Myös suomalaisen Jollan hallituksen puheenjohtajan Antti Saarnion muiden ex-nokialaisten ja -jollalaisten kanssa perustama nykyisin Zippie-nimellä, alun perin Zipperinä tunnettu hanke on nostanut 30 miljoonaa dollaria rahoitusta järjestämässään polettimyynnissä ja esitellyt oman lohkoketjupuhelimensa. Lisäksi esimerkiksi viimeksi eilen HTC kertoi lisätietoja tulevasta Exodus-lohkoketjupuhelimestaan.

Sirin Labsin Finney-puhelimen teknisiä tietoja

  • 6 tuuman kosketusnäyttö 18:9-kuvasuhteella ja Full HD+ -tarkkuudella, lovi näytön yläreunassa
  • Sormenjälkilukija
  • Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
  • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia, 128 gigatavua tallennusmuistia ja muistikorttipaikka
  • 12 megapikselin takakamera f/1,8-aukolla ja lasertarkennuksella
  • 8 megapikselin etukamera f/2,2-aukolla ja laajakulmalinssillä
  • 4G LTE (kategoria 12) / Wi-FI 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • 3 280 milliampeeritunnin akku
  • Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmään pohjautuva Sirin OS

Alla vielä Finneyn designia esittelevä lyhyt tietokonerenderöity video sekä pidempi live-video.