Näin Samsung-pomo kommentoi uutuuspuhelin Galaxy S8:ssa tehtyjä ratkaisuja

Vasemmalta oikealle: Samsung Galaxy S8+, Galaxy S8 ja Galaxy S7 edge.
Vasemmalta oikealle: Samsung Galaxy S8+, Galaxy S8 ja Galaxy S7 edge.

Samsungin uudet Galaxy S8 ja Galaxy S8+ -huippupuhelimet tulevat myyntiin laajasti vain yhtenä muistiversiona, jossa tallennusmuistia on 64 gigatavua. Suomessa uutuuksien hinnat ovat 829 ja 929 euroa.

Monille olisi kenties riittänyt sisäistä muistia vain 32 gigatavua – onhan puhelimissa kuitenkin myös muistikorttipaikka. Näin puhelinten lähtöhinta olisi kenties voitu painaa alemmaksi nyt nähdyltä korkealta tasolta.

Samsung-johtaja Mark Notton, joka vastaa myös hinnoittelu- ja kaupallisesta strategiasta Euroopassa, on kuitenkin eri mieltä.

”Uskomme, että 64 gigatavua on oikea määrä tallennustilaa lippulaivalle. Siirryimme 64 gigatavuun jo Note7:ssä. 32 gigatavua muistia ei ole enää tarpeeksi”, kommentoi Notton haastattelussa Galaxy S8 -julkistuksen jälkeen Lontoossa.

Nottonin mukaan 64 gigatavua on toisaalta myös riittävästi – kiitos juuri muistikorttimahdollisuuden.

Sormenjälkitunnistimen sijainti harkittu valinta

Galaxy S8:ssa käytössä ovat älypuhelimissa jo tavanomaiseksi tulleen sormenjälkitunnistuksen lisäksi kasvojen tunnistus ja iiristunnistus.

Galaxy S8 -puhelimissa sormenjälkitunnistin on takana kameran vieressä.
Galaxy S8 -puhelimissa sormenjälkitunnistin on takana kameran vieressä.

Aiempaa suuremmat 5,8 ja 6,2 tuuman näytöt kattavat laajasti etupuolen eikä perinteistä kotinäppäintä ja muita painikkeita enää löydy näytön alapuolelta. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu hankalasti takakameran vierelle. Tunnistimelle on haastavaa ylettää sormella – varsinkaan tahrimatta samalla kameran linssiä.

Samsung-pomo Mark Notton.
Samsung-pomo Mark Notton.

Notton puolustaa sijaintia. ”Teimme käytettävyystutkimuksia, kun olimme päättämässä minne voimme sen sijoittaa. Lisäksi otimme huomioon puhelimen designin niin ulkoa kuin myös sisältä. Lopulta valittu sijainti tuntuu erittäin hyvältä.”

Todellisuudessa sijainti on huono vakuutteluista huolimatta. Tämä ei kuitenkaan lopulta ole suuri ongelma, sillä Galaxy S8:n kasvojen tunnistus toimii pikaisen testin perusteella nopeasti ja poistaa näin tarpeen sormenjäljen tunnistukselle puhelimen avaamiseksi. Sormenjälkitunnistinta ja iirisskanneria vaaditaan edelleen esimerkiksi Samsung Pay -maksuissa tai Samsung Pass -salasanoissa.

Galaxy S8:n kolmen eri tunnistustavan yhdistelmä onkin lopulta mainio valikoima eri vaihtoehtoja eri tilanteisiin – puhelimenhan saa auki nyt myös kylmässä hanskat kädessä kasvojen ja iiriksen tunnistuksen ansiosta.

Kamerassa parannuksia – mutta ei mullistusta

Monet muut valmistajat ovat jo tuoneet puhelimiinsa kaksi takakameraa. Niitä hyödynnetään tapauksesta riippuen esimerkiksi zoomin luomiseen, hämärä- ja mustavalkokuvauksen parantamiseen tai laajakulmaisempiin kuviin.

Kameran saa halutessaan auki painamalla virtanäppäintä kahdesti peräjälkeen.
Kameran saa halutessaan auki painamalla virtanäppäintä kahdesti peräjälkeen.

Samsungilta ei kaksoiskamerapuhelinta kuitenkaan ole vielä nähty.

Miksi ei?

”Koska uskomme meillä olevan paras ratkaisu: Galaxy S8:n kamera”, sanoo Notton. ”Ohjelmistopuolella yhdistämme nyt 3 kuvaa yhdeksi, kun siitä on hyötyä. Aiemmin kolmesta kuvasta valittiin yksi, mutta nyt niistä kerätään parhaimmat palat yhteen. Käyttäjälle tämä ei näy mitenkään – kaikki tapahtuu automaattisesti taustalla.”

Uusi ohjelmistoratkaisu avittaa myös erityisesti hämäräkuvauksessa.

Lisäksi vaikka Galaxy S8 -puhelinten kameran tekniset kohokohdat – 12 megapikselin tarkkuus ja f/1,7-aukko – ovat ennallaan, on kameran kenno vaihtunut uuteen malliin.

Galaxy S8 laajentaa älypuhelimen käyttökokemusta

Suurin ero Galaxy S8 -puhelimissa aiempaan on niiden kasvaneissa tai paremminkin pidentyneissä näytöissä. Samsungin valitsema 18,5:9-kuvasuhde sijoittuu kahden laajakuvastandardin, 16:9:n ja 21:9:n keskiväliin.

Näyttöjen lisäksi uutta on DeX, joka laajentaa Galaxy S8:n pöytätietokoneeksi 150 eurolla myytävällä DeX Station -telakalla ja siihen liitettävillä näytöllä, näppäimistöllä ja hiirellä.

”DeXin pääasiallinen fokus on yrityskäyttäjissä”, sanoo Notton. Sillä voi ottaa yhteyden esimerkiksi yrityksen virtuaalityöpöytäpalveluihin, jolloin pääsee käyttämään myös Windows-sovelluksia.

DeX vaikutti kokeilun perusteella toimivalta, mutta suurempi kysymys onkin, onko itse ideassa juuri järkeä. Kuka maksaa 150 euroa lisää ylimääräisen näytön, näppäimistön ja hiiren päälle saadakseen käyttöönsä pöytäkoneen, on hyvä kysymys.

Galaxy S8 kuitenkin ainakin tarjoaa mahdollisuuden myös tähän – toisin kuin mikään muu moderni huippupuhelin.

DeXillä Galaxy S8 muuntuu pöytätietokoneen aivoiksi.
DeXillä Galaxy S8 muuntuu pöytätietokoneen aivoiksi.