Suosittu huippupuhelin sai seuraajan: tässä laaja tietopaketti OnePlus 5:stä

OnePlus on julkistanut odotetusti uuden OnePlus 5 -huippupuhelimensa. Myyntiin OnePlus 5 tulee erikoislahjojen kera heti huomenna 21. kesäkuuta kello 17-20 neljässä Elisan myymälässä järjestettävässä tapahtumassa.  Lisäksi jo tänään OnePlus 5 tulee myös pikaennakkomyyntiin OnePlussan omassa verkkokaupassa (tarvittava koodi Clearer Photos). Myynti tämän jälkeen muuten käynnistyy 27. kesäkuuta alkaen, jolloin myös Elisan verkkokaupan ennakkotilaukset toimitetaan.

OnePlus 3 ja 3T ovat myyntiintulonsa jälkeen pitäneet lähes keskeytyksettä, yhtä kuukautta lukuun ottamatta, hallussaan Elisan myydyimmän älypuhelimen valtikkaa kuukaudesta toiseen eikä OnePlus 5:ltä sovi muuta odottaa. Kyse on erinomaisesta älypuhelinutuudesta edelleen erittäin kilpailukykyiseen hintaan.

OnePlus 5:n merkittävin uudistus on takaa löytyvä kaksoiskamera, joka tuo häviöttömän 2x optisen zoomin. Edeltäjistä tuttu 5,5 tuuman näytön koko ja tarkkuus ovat ennallaan. Teknisesti uutta OnePlus 5:ssä on kaksoiskameran lisäksi viimeisin tekniikka sisuksissa suorituskyvyn, muistien ja yhteyksien osalta.

OnePlus 5 tulee saataville kahtena versiona:

  • Harmaa Slate Gray -väri + 6 gigatavun RAM- ja 64 gigatavun tallennusmuisti: 499 euroa
  • Musta Midnight Black -väri + 8 gigatavun RAM- ja 128 gigatavun tallennusmuisti: 559 euroa
OnePlus 5 Midnight Black edestä ja takaa.
OnePlus 5 Midnight Black edestä ja takaa.
OnePlus 5 Slate Gray edestä ja takaa.
OnePlus 5 Slate Gray edestä ja takaa.

Ennen julkistusta povattuja muita värivaihtoehtoja ei siis todellisuudessa nähdä – ainakaan toistaiseksi. OnePlus 5 on 7,25 millimetriä paksu eli 0,1 millimetriä edeltäjäänsä ohuempi. Runko on edellaan anodisoitua alumiinia.

Jo ennen julkistusta nähtyjen kuvien perusteella OnePlus 5:n designin on huomattu muistuttavan melkoisesti Applen iPhone 7 -puhelimia, kun kameran sijoittelu, antennijuovat ja väritys ovat pitkälti samanlaisia. OnePlus itse korostaa puhelimensa designin ajattomuutta. Lisäksi yksityiskohdissa OnePlus 5 eroaa iPhonesta – reunat ovat erilaiset: OnePlus 5:n takapinta kaareutuu pehmeästi pidempiä sivuja kohti, kunnes se leikkautuu jyrkästi kyljen kanssa. Verrattuna OnePlus 3 ja 3T -puhelimiin OnePlus 5:n kulmat ja reunat ovat pyöreämmät.

Kaksoiskamera 2x optisella zoomilla

OnePlus 5:n keihäänkärki, mikä näkyy myös puhelimen markkinoinnissa, on sen uusi kaksoiskamera. Erilaisista älypuhelimista nähdyistä kaksoiskameraideoista OnePlus on päätynyt kahden eri polttovälin kameran yhdistämiseen, millä voidaan saavuttaa käytännössä optista zoomia vastaava zoom-toiminto kuvauksessa käytettävää kameraa vaihtamalla. Tällaisen kaksoiskameran on tehnyt toistaiseksi tutuksi Apple iPhone 7 Plussassa.

OnePlus on 7,25 millimetriä paksu. Kamera ulkonee muusta laitteesta vain hieman.
OnePlus on 7,25 millimetriä paksu. Kamera ulkonee muusta laitteesta vain hieman.

OnePlus 5:ssä yhdistyvät Sonyn kennolliset 16 megapikselin pääkamera tavallisella laajakulmalinssillä sekä 20 megapikselin toinen kamera telelinssillä. Kameroiden välillä vaihtaminen käy helposti kamerasovelluksessa yhdellä painalluksella 1x:stä 2x:ään. Ohjelmistollisesti lähentämistä voi jatkaa vielä 8x zoom -tasolle, mutta 2x jälkeen kuvanlaatu alkaa tietenkin selvästi heiketä.

Optista kuvanvakainta OnePlus 5:n kameroista ei löydy. Sen sijaan OnePlus kertoo pääkameran f/1,7-arvon suuremmalla aukolla tallentavan 34 prosenttia OnePlus 3T:n kameraa enemmän valoa. Tehokkaampi valon kerääminen puolestaan mahdollistaa lyhyemmät suljinajat, jotka vähentävät tarvetta optiselle kuvanvakaimelle. Ja toki OnePlus 5:ssä käytössä on ohjelmistollinen, elektroninen kuvanvakautus.

Zoomin ohella kaksoiskameraa hyödynnetään kilpailijoiden tavoin hienostuneen syvyystehosteen, boke-efektin, luomiseen haluttaessa henkilökuviin tai muihin kuviin, joissa kuvauskohteen tausta halutaan tyylikkäästi sumentaa. Näille kuville on oma kuvaustilansa kamerasovelluksessa. Syvyystehosteen toimimiseksi kuvauskohteen pitää olla 0,3 – 2 metrin etäisyydellä kamerasta.

OnePlus 5:n kamera hyödyntää myös kahta kameraa tarkennuksessa. Tämä nopeuttaa automaattitarkennuksen toimintaa OnePlussan mukaan 40 prosentilla. Useita kuvia yhdeksi yhdistävän ohjelmistokokonaisuutensa OnePlus on ristinyt Smart Captureksi. Muun muassa automaattisesti toimivaa HDR-algoritmia kerrotaan nyt parannetun. Kamerasovelluksessa on myös Pro-tila, jossa on mukana nyt myös histogrammi.

Videokuvaus onnistuu OnePlus 5:llä edelleen 4K-tarkkuudella, mutta äänen tallennusta on parannettu. 3 mikrofonin ja parantuneen äänenkäsittelyn ansiosta voimakkaidenkin äänien pitäisi taltioitua laadukkaammin.

OnePlus 5:n etukameran tarkkuus on myös edelleen 16 megapikseliä. Nyt Sonyn kennolla varustetun kameran aukon koko on f/2,0.

Sisuksissa uusinta tekniikkaa – Dash Charge -pikalataus ennallaan

Dash Charge on edelleen mukana myös OnePlus 5:ssä.
Dash Charge on edelleen mukana myös OnePlus 5:ssä.

OnePlus 5:tä edeltäneissä viime vuoden OnePlus 3:ssa ja OnePlus 3T:ssä eniten huomiota ominaisuuksista kiinnitti OnePlussan oma Dash Charge -pikalataus. Se on OnePlus 5:ssä mukana käytännössä ennallaan: 5 voltilla ja 4 ampeerilla päästään 20 watin lataustehoon. Akku latautuu tyhjästä noin puolilleen puolessa tunnissa. OnePlussan itsensä mukaan puolen tunnin latauksella saa päivän käyttöaikaa.

OnePlus 5:n akunkeston OnePlus kertoo olevan 20 prosenttia aiempaa pidempi, vaikka akun kapasiteetti on laskenut hieman OnePlus 3T:stä nyt 3 300 milliampeerituntiin. Suuri rooli paremmassa virtapihiydessä on uudella Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiirillä, joka tuo myös lisää suorituskykyä.

OnePlus 5 on myös yksi ensimmäisiä älypuhelimia, ja ensimmäinen Suomen markkinoilla, jossa on saatavilla 8 gigatavua RAM-käyttömuistia. Muisti on myös parasta toistaiseksi nähtyä tyyppiä (LPDDR4X) samoin kuin tallennusmuistikin (UFS 2.1, 2-linja).

Yksi OnePlussan kompastuskiviä tähän asti on ollut näytön kosketuksen viive, mutta tähän kerrotaan nyt kiinnitetyn testauksessa erityistä huomiota ja kosketuskäytön parantuneen ”dramaattisesti”. Toinen erityisesti palautteen perusteella tapahtunut uudistus on 20 prosenttia hiljaisempi värinämoottori.

SIM-korttipaikkoja OnePlus 5:ssä on edelleen kaksi. 4G LTE -yhteydet yltävät 600 megabitin enimmäislatausnopeuteen, mikä on parannus ja enemmän kuin riittävästi Suomen verkkoihin, mutta Snapdragon 835:n X16-modeemi itsessään tukisi jo 1 gigabitinkin nopeutta. Taajuustuki on myös nyt laajempi, mikä auttaa puhelinta pysymään ulkomaillakin useammin 4G-verkossa.

OnePlus 5 on myös ensimmäisiä Bluetoothin uutta 5.0-versiota jo tukevista puhelimista, mutta kovin suurta merkitystä tällä ei vielä ole ennen lisävarusteiden uudistumista.

Pohjasta OnePlus 5:ssä löytyvät kaiutin sekä USB-C- ja 3,5 mm -liitännät.
Pohjasta OnePlus 5:ssä löytyvät kaiutin sekä USB-C- ja 3,5 mm -liitännät.

Todella kova haastaja muille Android-huippupuhelimille

Teknisesti OnePlus 5 on kaikin puolin huipputasolla. Puuttumaan jäävät lähinnä luokiteltu vedenkestävyys sekä jo perinteisesti OnePlus-puhelimille muistikorttipaikka.

Suomessa laajemmin myytävistä puhelimista Samsung Galaxy S8:ssa ja S8+:ssa ja LG:n G6:ssa on nähty pitkulaisemmat, huomattavasti pienempien reunusten näytöt. Tässä suhteessa näytön ulottuvuudeltaan OnePlus 5:n on vielä edellistä sukupolvea.

Vaikka OnePlus jälleen korottaa puhelimensa hintaa reilusti (OnePlus 3 oli 399 euroa, OnePlus 3T 439 ja 479 euroa), säilyy OnePlus 5 edelleen erittäin kilpailukykyisenä hinnaltaan. Kovin kilpailija, Samsung Galaxy S8, joka tarjoaa näyttävämmän näytön, maksaa yli 300 euroa enemmän sen suositushinta ollessa 829 euroa.

Muiden huippupuhelinten on vaikea panna kampoihin OnePlus 5:n tarjoamalle hinta-ominaisuussuhteelle. Monet ovat huonompia ja silti kalliimpia.

Pikkupäivityksiä OxygenOS-ohjelmistoon

OnePlus 5 tulee tuoreimmalla Android 7.1.1:llä sekä uudella OxygenOS 4.5.0 -versiolla OnePlussan omasta ohjelmistosta. OxygenOS on edelleen varsin kevyesti kustomoitu versio Androidista.

OnePlus 5:n julkistuksen yhteydessä OnePlus kertoo muutamista pikku-uudistuksista OxygenOS:ään:

  • Laajennetut kuvankaappaukset: tavallisen kuvankaappauksen jälkeen sitä voi laajentaa helposti pidemmäksi aloittamalla näytön rullauksen alaspäin uudesta painikkeesta
  • Lukutila: näyttöä mukavammaksi lukemiseen mukauttava tila muuntaa värit harmaasävyiksi, vähentää sinistä valoa sekä säätää näytön terävyyttä ja kirkkautta valoisuuden tunnistimen avulla – mahdollista kytkeä päälle haluttaessa tai asettaa käyttöön valituissa sovelluksissa
  • Automaattinen yötila: näytön sinistä valoa vähentävä ja värilämpötilaa valoisuuden tunnistimen avulla ympäristöön mukauttava tila silmien rasituksen vähentämiseksi voidaan nyt kytkeä päälle ajastetusti tai auringon laskun/nousun mukaisesti
  • Lisää elemahdollisuuksia: pimeälle näytölle voi nyt piirtää useampia eri kirjaimia (nyt O, V, S, M ja W) ja jokaisen voi kytkeä haluamaansa toimintoon tai sovellukseen
  • Kustomoitava värinä: värinähälytysten voimakkuuden voi valita kolmesta eri tasosta ja valita värinäkuvion viidestä eri vaihtoehdosta eri henkilöiden puheluille
  • Pelitila (älä häiritse): Erityinen älä häiritse -tila pelaamiseen piilottaa ilmoitukset sekä poistaa käytöstä laitteen painikkeet virhepainallusten estämiseksi – mahdollista kytkeä päälle haluttaessa tai asettaa käyttöön valituissa sovelluksissa
  • Turvalliset tiedostot: Tiedostonhallinnassa voi lukita ja salata tiedostoja, kuvia ja videoita Turvalliset-kansioon, johon pääsee vain 6-numeroisella pääsykoodilla tai sormenjäljellä
Kolmiasentoinen hiljennyskytkin (hiljainen / älä häiritse / soittoääni) löytyy edelleen kyljestä. Kamera ulkonee muusta laitteesta vain hieman.
Kolmiasentoinen hiljennyskytkin (hiljainen / älä häiritse / soittoääni) löytyy edelleen kyljestä. Kamera ulkonee muusta laitteesta vain hieman.

Lisäksi sovellusvalikon läpikuultavuutta on lisätty.

Tuttua OnePlussaa on edelleen mukana oleva kolmiasentoinen hiljennyskytkin. Sormenjälkitunnistin löytyy myös edelleen edestä kotinäppäimestä. Keraaminen sormenjälkitunnistin on nopea: tunnistus käy 0,2 sekunnissa.

OnePlus 5:n tekniset tiedot

  • Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmä + OxygenOS -käyttöliittymä
  • 5,5 tuuman AMOLED-näyttö 1920×1080 pikselillä ja tuella laajemmalle DCI-P3-väriskaalalle
  • Corning Gorilla Glass 5 -lasi
  • Sormenjälkitunnistin edessä kotinäppäimessä
  • 16 + 20 megapikselin kaksoiskamera takana kaksois-LED-kuvausvalolla
    • 16 megapikselin laajakulmalinssinen pääkamera: räätälöity Sony IMX 398 -kenno, f/1,7-aukko, 1,12 mikronin pikselikoko
    • 20 megapikselin telelinssinen toinen kamera: Sony IMX 350 -kenno, f/2,6-aukko, 1,0 mikronin pikselikoko
    • 4K-videokuvaus (30 fps), 1080p (maks. 60 fps), 720p (maks. 120 fps)
  • Edessä 16 megapikselin kamera: Sony IMX 371 -kenno, f/2,0-aukko, 1,0 mikronin pikselikoko, videokuvaus 1080p ja 720p (maks. 30 fps)
  • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (2,45 GHz)
  • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
  • 64 tai 128 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.1, kaksilinjainen), ei muistikorttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys laajalla taajuustuella ja 600 megabitin enimmäislataus- ja 150 megabitin -lähetysnopeudella (kategoria 12, 3x CA, myös 256-QAM)
  • Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2 MIMO / Bluetooth 5.0 (aptX + aptX HD) / NFC -yhteydet
  • USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
  • Kiihtyvyysanturi + gyroskooppi + läheisyyden ja valoisuuden tunnistimet + e-kompassi + Hall-anturi
  • GPS / GLONASS / BeiDou -paikannus
  • 1 kaiutin ja 3 mikrofonia, Dirac HD Sound -äänituki
  • 3 300 milliampeeritunnin akku, Dash Charge -pikalataus (5V / 4A = 20W)
  • Mitat 154,2 x 74,1 x 7,25 millimetriä
  • Paino 153 grammaa