Näistä Apple Watchin sovelluksista on eniten hyötyä

 

Mihin Apple Watchia tarvitsee? Kannattaako se ostaa?

Näihin kysymyksiin olen joutunut vastaamaan monesti Apple Watch -testimme aikana. Nyt on aika arvioida kellollas tarjolla olevia sovelluksia ja antaa kokonaisarvosana.

Apple Watchin suosion määrittelee lopulta se, onko sille riittävästi käyttökohteita. Käytännössä tämä tarkoittaa riittävän käytännöllisiä sovelluksia, jotka osaavat hyödyntää älykellon haastavaa käyttöliittymää. Haastavaa siksi, että kellon näyttö on varsin pieni eikä käyttäjä halua etsiä tietoa monen painalluksen takaa.

Hyvä sovellus älykellolle on sellainen, jonka käyttö vaatii vain muutaman, mielellään yhden kosketuksen ja josta tarpeellinen tieto saadaan nopeasti näkyviin.

Seuraavassa sovellukset, joista on tällä hetkellä eniten hyötyä Apple Watchin käyttäjälle.

Kellon omat sovellukset

1. Aktiivisuus

Watch esittää käyttäjänsä aktiivisuuden havainnollisilla eri värisillä viivoilla, jotka etenevät kohti täyttä ympyrää sitä mukaa, mitä lähemmäksi käyttäjän määrittelemä tavoite lähestyy. Aktiivisuusmittari kertoo kalorin kulutuksen, harjoituksen keston ja seisomiseen käytetyn ajan.

2. Treenisovellus

Käyttökelpoinen sovellus, varsinkin jos et omista erillistä sykemittaria. Apple Watchiin on ohjelmoitu yhdeksän eri lajia, jotka keskittyvät aerobisen kunnon harjoitteluun. Esimerkiksi juoksijalle kello sopii hyvin, sillä se mittaa taitetun matkan ja kulutetut kalorit. Ennen harjoituksen aloittamista käyttäjä voi määritellä itselleen kalorinkulutustavoitteen, jonka täyttymisestä kello raportoi suorituksen aikana. Kello tärähtää ranteessa kilometrin välein, joten taitettua matkaa voi seurata ilman kellon vilkuilua. Kello mittaa harjoituksen aikana käyttäjänsä sykkeen ranteesta 15 sekunnin välein.

​

3. Kalenteri

Watchin kalenteri synkronoi tapahtumat iPhonesta. Vaikka kellon ruutu on pienikokoinen, siihen on onnistuttu mahduttamaan kaikki oleellinen tieto viikon kalenterimerkinnöistä.

​

Muut sovellukset

1. Shazam

Shazam tiivistää Apple Watchin ideaalisen sovelluksen: Sovelluksen käynnistämisen lisäksi yksi painallus riittää. Tämän jälkeen sovellus tunnistaa parhaillaan soivan musiikkikappaleen. Sovellus on maksuton.

​

2. Forza

Futishullu ei voisi odottaa Watchille parempaa sovellusta. Forza näyttää kellon näytöllä reaaliajassa halutun, parhaillaan käynnissä olevan ottelun tuloksen. Sovellus on maksuton.

​

3. Ilta-Sanomat

Ilta-Sanomat on ensimmäinen sanomalehti, joka on tehnyt oman Watch-sovelluksen. Aluksi ajatus uutisotsikoiden lukemisesta pieneltä näytöltä ei houkutellut, mutta suhteellisen lyhyen tekstin lukeminen ei kokeilun jälkeen tunnu lainkaan hassummalta. Sovellus on maksuton.

​

4. Finavia

Finavia oli yksi ensimmäisenä suomalaisen sovelluksen Watchille tehnyt yhtiö. Sovellus onkin varsin hyvä. Kun matkustaja on ensin lisännyt lentotietonsa Helsingin lentokentän iOS-sovellukseen, hänen lentonsa ilmestyy Watch-sovellukseen automaattisesti. Tämän jälkeen kellosta voi tarkistaa tarkan lähtöajan ja portin. Lisäksi sovellus näyttää lyhyimmän turvatarkastusjonon. Sovellus on maksuton.

​

5. The Weather Channel

Watchin oma sääsovellus ei ole kummoinen, joten on suositeltavaa ladata kelloon vielä toinen sääohjelma. Hyvä valinta on The Weather Channel, joka tarjoaa ennusteen 36 tunniksi. Kellon voi määritellä ilmoittamaan uhkaavasta ukonilmasta tai rankkasateesta. Sovellus on maksuton.

​

6. Tinder

Suosittu deittisovellus on taipunut melko hyvin Watchille. Kello ilmoittaa, kun käyttäjä on saanut kontaktiltaan viestin. Kellonäkymässä näytetään viestin lähettäjän kuva. Kuvaa painamalla avautuu viestiketju.

7. Twitter

Twitter-tuki Apple Watchille tuli viimeisimmän Twitter-päivityksen mukana. Sovelluksesta voi seurata kätevästi omaa Twitte-feediä, siitä voi retwiitata, asettaa suosikkeja ja vastata twiitteihin hymiöillä.

​

8. Instagram

Pienestä ruudusta huolimatta Instagram on taipunut hyvin Watchille. Sovelluksesta voi käydä läpi Instagram-feedin ja tykätä kuvista.

​

Yhteenveto

Apple Watch on Applen ensimmäinen älykellomalli. Siksi sitä ei kannata arvostella vielä rankimmalla mahdollisella tavalla. On hyvin todennäköistä, että seuraava kellomalli korjaa monet ensimmäisen mallin ongelmista, kuten heikon akun keston, tylsän muotoilun ja suhteellisen tehottoman prosessorin.

Arvostelijan työtä ei helpota sekään, ettei Watchille ole käytännössä vielä yhtäkään ”killerisovellusta”. Sellaisia voi kuitenkin tulla jo piankin.

On kuitenkin selvää, ettei Apple ole onnistunut niin kuin odotettiin. Watch on kummallisen pieni, eikä sen muotoilu herätä kehuja esteettisyydestä. Prosessorin tehottomuus näkyy etenkin karttasovelluksen käytössä.

Kellossa on paljon hyvääkin. Aluksi käyttöliittymä vaikuttaa hankalalta, mutta lopulta se osoittautuu piristävän erilaiseksi, ja toimivaksi sellaiseksi. Käytössä on toki parannettavaa, esimerkiksi fyysisten painikkeiden käytön osalta.

Aktiivisuussovellukset ovat tässä vaiheessa Watchin parasta antia. Todellinen hyöty kellosta on siinä vaiheessa, kun siihen voi Suomessakin ladata matkalippuja ja maksaa ostoksia. Ensimmäiset pankkisovellukset ovat myös tulossa Watchille.

IPhonen Apple Watch -sovellus on monipuolinen ja sen kautta kellon ilmoituksia ja käyttöä voi muokata oman näköiseksi. Sovelluksen kanssa kannattaakin käyttää aikaa, sillä sen avulla kellosta saa eniten irti.

Kannattaako Apple Watch sitten ostaa? Ei, jos et koe pakottavaa tarvetta näyttäytyä Apple Watch ranteessasi. Jos olet kiinnostunut älykellon hankkimisesta ja käytät iPhonea, Watch on yksi ainoista vaihtoehdoista. Suosittelemme kuitenkin valitsemaan halvimman Sport-mallin, sillä sen hinta on vielä jossakin suhteessa kellon ominaisuuksiin. Plussaa Apple saa laajasta rannekemallistosta, josta löytyy todennäköisesti jokaiselle jotakin. Osa metallirannekkeista maksaa kuitenkin aivan liikaa peruskäyttäjälle.