Vinkki: Näin laitat käytöstä poistetun vanhan Android-puhelimen hyötykäyttöön

Käytöstä poistetut, vanhat älypuhelimet saattavat herkästi jäädä pölyyntymään nurkkiin, mutta jos ei niitä tule toimitettua kierrätykseen, voi niille kehittää monenlaista hyötykäyttöä. Tässä muutamia vinkkejä, mitä käyttöä vanhoille, mutta edelleen toimiville Android-puhelimille voi kehittää.

Musiikkisoitin, herätyskello tai kelloradio

Android-puhelimesta voi sopivan sovelluksen ja lataavan telakan avulla tehdä kätevän musiikkisoittimen tai kelloradion. Useimmat Android-puhelimet, erityisesti vanhemmat sellaiset, on varustettu micro-USB -liitännällä, joten sellaisella varustettu telakka tai kaiutintelakka pitää puhelimen ladattuna ja voi tarjota puhelimen omaa kaiutinta parempaa äänentoistoa.

Musiikin kuunteluun on tietysti pilvin pimein eri sovelluksia ja palveluja, kuten Spotify ja Google Play -musiikki. Sovelluskaupasta taas löytyy esimerkiksi hakusanoilla ”alarm clock” sovelluksia, joilla puhelimen voi asettaa herättämään joko perinteisellä herätysäänellä, musiikilla tai internetradiolla.

Kaukosäädin

Mikäli puhelin on varustettu infrapunalähettimellä (infrared blaster tai IR blaster), voi siitä tehdä kätevän yleiskaukosäätimen. Hakusanoilla ”remote control” löytyy kaukosäädinsovelluksia, joita voi käyttää kodin viihde-elektroniikan, kuten televisioiden, soittimien ja vahvistimien ohjaamiseen.

Valvonta- tai kojelautakamera

Kameralla varustetun älypuhelimen voi valjastaa kodin valvontakameraksi tai kojelautakameraksi autoon. Kannattaa vain muistaa kytkeä puhelin laturiin, että se pysyy päällä kuvauksen aikana.

Termillä ”security camera” löytyy sovelluksia, joilla puhelimen voi asettaa valvomaan kotia vaikkapa lomamatkan ajaksi, ja kotiin kuvaamaan asetetun vanhan puhelimen kuvaa voi seurata mukana olevalla uudella puhelimella. Mikäli kameravalvontaa haluaa kotonaan käyttää enemmänkin, tulee kuvatessa tietysti muistaa mahdollisten vieraiden yksityisyys, eli esimerkiksi WC-tiloja tai makuuhuoneaktiviteetteja ei tule kuvata ilman lupaa. Lisäksi monet sovellukset mahdollistavat kaksisuuntaisen keskustelun, eli esimerkiksi lemmikkieläinten omistaja voi työpäivän aikana puhua kotona oleville lemmikeilleen.

Haulla ”dash cam” löytyy liikennekäyttöön sopivia kuvaussovelluksia, joilla voi kuvata tuulilasista avautuvaa näkymää esimerkiksi mahdollisten liikenneonnettomuuksien ja niiden syyllisyyden selvittämisen varalle. Laadukas sovellus tallentaa voi myös tallentaa GPS-tietoja ja tarjota videonäkymää esimerkiksi reitin varrella olevista ruuhkista ja kelistä.

Vauvamonitori

Vanhan puhelimen voi helposti valjastaa vauvamonitoriksi. Pienen vauvan vanhemmat voivat asettaa vanhan puhelimen vauvan huoneeseen, jolloin se lähettää ääntä ja tarvittaessa hälytyksen vanhempien käytössä olevaan puhelimeen. Sovelluksella voi myös esimerkiksi soittaa tuutulaulua tai nauhoitteen vanhemman äänestä rauhoittamaan lasta. Sovelluksia löytyy hakusanoilla ”baby monitor”.

Navigointilaite

Monet sovellukset, kuten Googlen oma Maps, mahdollistavat tätä nykyä karttojen käytön offline-tilassa. Puhelimeen voi kotona valmiiksi ladata reissussa tarvittavat kartat, ja käyttää puhelinta matkalla karttojen lukemiseen myös ilman datayhteyttä.