Millaiseksi älypuhelin muuttuu tulevaisuudessa – vai tarvitaanko sitä enää ollenkaan?

Huawei järjesti tänään Helsingissä mediatapahtuman, jossa keskityttiin muun muassa pohtimaan älypuhelimen kehittymistä tulevaisuudessa.

Juuri tällä hetkellä merkittävin huomio uusissa ominaisuuksissa on tekoälyssä, joka on jo tullut ja tulee jatkossa yhä enemmän osaksi lähes kaikkia toimintoja myös älypuhelimissa. Uusissa Huawei-puhelimissa ja EMUI 8.0 -ohjelmistossa tekoälyä hyödynnetään jo muun muassa kamerassa kuvauskohteen tunnistamiseen ja sen mukaan kuvan asetusten optimointiin sekä suorituskyvyn ja akunkeston parantamiseen, minkä lisäksi Huawei tarjoaa tekoälylaskennan rajapintoja myös asennettavien sovellusten käyttöön.

Huawein uusi Kirin 970 -järjestelmäpiiri, joka löytyy muun muassa uudesta Mate 10 Prosta, tuo merkittävän nopeuslisän kuvantunnistukseen.
Huawein uusi Kirin 970 -järjestelmäpiiri, joka löytyy muun muassa uudesta Mate 10 Prosta, tuo merkittävän nopeuslisän kuvantunnistukseen.

Jatkossa tekoäly yleistyy yhä edelleen. Kehitys tapahtuu kuin varkain – tekoäly tulee löytymään yhä useampien kätevien uusien ominaisuuksien takaa. Käyttökohteet laajenevat kuvan- ja puheentunnistuksesta laajempaan älykkyyteen ja käyttäjän tarpeiden ennakointiin.

Tekoälyn kehitys tulee tapahtumaan pitkälti ohjelmistossa.

Ulkoisesti suurimpia muutoksia älypuhelimiin on sen sijaan todennäköisesti luvassa seuraavaksi taipuvien näyttöjen ja lopulta pidemmällä aikavälillä täysin taipuvien puhelinten myötä. Näin kompaktissa laitteessa olisi tarvittaessa käytettävissä huomattavasti suurempi näyttö, kun laitteen rakenne taitetaan auki. Ensimmäisiä uuden ajan taittuvia älypuhelimia nähtäneen jo ensi vuoden aikana.

Huawei ei ole vielä esitellyt omaa konseptiaan taittuvasta älypuhelimesta, mutta kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu on kertonut Huaweillakin olevan jo valmiina toimiva mallilaite.

Ideoita taittuvasta älypuhelimesta taipuvalla näytöllä on nähty jo muun muassa Samsungin konseptivideolla.
Ideoita taittuvasta älypuhelimesta taipuvalla näytöllä on nähty jo muun muassa Samsungin konseptivideolla.

Älypuhelimen tulevaisuuden kannalta merkittävin muutos voi kuitenkin olla koko älypuhelimen tarpeen katoaminen. Nykypäivänä älypuhelin on useimmille ihmisille kaikista tärkein laite, joka toimii kaiken keskuksena. Sovellukset, tiedot ja yhteydet tapahtuvat ja toimivat kaikki älypuhelimen kautta.

Jos älypuhelimen sen tavanomaisemman jatkokehityksen sijaan korvautuisi uusilla laitteilla, tapahtuisi tämä todennäköisesti usean laitteen yhdistelmänä – esimerkiksi yhä älykkäämpi laite ranteessa, älykkäät korvanapit sekä lisätyn todellisuuden lasit voisivat yhteensä kokonaisuutena korvata älypuhelimen tulevaisuudessa. Yhden hallitsevan laitteen sijaan tulevaisuus voi olla jatkossa monen eri laitteen saumatonta yhteistoimintaa. Kaikilla laitteilla on myös todennäköisesti jatkossa oma mobiiliverkkoyhteytensä, kun vielä nykyisin yleistä on yhteyden perustuminen älypuhelimeen.

”Älypuhelimen kaltaista yhtä uutta keskeistä laitetta tuskin ilmestyy sen korvaajaksi”, toteaa myös Huawein mobiiliohjelmistojen teknologiajohtaja ja Suomen tuotekehityksen johtaja Mikko Terho. ”Lisätyn todellisuuden lasit ovat todennäköisin korvaaja, mutta niissä on vielä monia, monia haasteita tekniikassa tulevina vuosina kehitettäväksi.”

Huawei esitteli jo vuosi sitten 5G:n ja 4G LTE -verkon yhteistoimintaa todellisilla laitteilla live-demossa, jossa tietoa siirtyi yli 20 gigabitin sekuntivauhdilla.
Huawei esitteli jo vuosi sitten 5G:n ja 4G LTE -verkon yhteistoimintaa todellisilla laitteilla live-demossa, jossa tietoa siirtyi yli 20 gigabitin sekuntivauhdilla.

Luonnollisesti lähivuosina älypuhelinten kehitys tulee jatkumaan yhä parempien näyttöjen ja kameroiden, nopeampien ja toimintavarmempien yhteyksien sekä asteittain paranevan suorituskyvyn myötä. Lisääntyvä muistikapasiteetti voi tulevaisuudessa mahdollistaa jopa kaiken näkemämme ja kuulemamme tallentamisen – ja tekoälyn avulla tämä voisi luoda aivan uudenlaisen jatkeen ihmisaivojen muistille.

Verkkotekniikassa luvassa on luonnollisesti merkittävä muutos, kun 5G-verkot tulevat.

Myös 5G:n merkittävimmät muutokset tulevat tapahtumaan ennemminkin kuitenkin vaiheittain kuin kertapamauksena. Ensimmäinen standardiversio 5G:stä on valmistumassa näillä näkymin ensi vuoden puolessa välissä. Merkittävä osa 5G:n yhteydessä puhutuista muutoksista on kuitenkin tulossa vasta tätä seuraavassa standardiversiossa.

Kehitys ei jää tälläkään saralla tietenkään 5G:hen. ”Lisää on luvassa 5G+:ssa tai 6G:ssä, tai miksi seuraavaa vaihetta kutsutaankaan”, toteaa Terho. Mielenkiintoisesti Huaweilla ollaan myös sitä mieltä, että 5G:n standardoinnissa on otettu liian konservatiivinen linja ja osa rohkeammista kehitysaskeleista on lykätty tämän takia tulevaisuuteen. Muun muassa yhteyksien nopeampi toiminta ja pienempi vasteaika liikkuvassa mobiilikäytössä toteutuvat ainakin 5G:n ensimmäisessä versiossa vasta vain osittain.