Vinkki: Näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun ostat edullista Android-puhelinta

Kaikki ihmiset eivät suinkaan ole halukkaita maksamaan yli 600 tai jopa tuhat euroa huippuluokan älypuhelimesta, vaan monille riittää huomattavasti edullisempi laite, joka suoriutuu mukavasti perustoiminnoista. Markkinoilta löytyy pilvin pimein edullisia puhelimia, mutta muutamiin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota puhelinta valitessa.

RAM-muisti ja tallennustila

Vuonna 2016 ei enää kannata ostaa puhelinta, jossa on alle 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Käyttöjärjestelmä ja esiasennetut sovellukset päivityksineen vievät jo monta gigatavua tilaa, joten esimerkiksi kahdeksan gigatavun tallennustilasta voi käyttäjälle jäädä vapaaksi enää kaksi tai kolme gigatavua, mikä täyttyy nopeasti muutamalla sovelluksella ja läjällä kuvia. Sen jälkeen puhelimen käyttö saattaa muuttua hankalaksi ja esimerkiksi päivitysten asentaminen estyy. Kannattaa siis valita vähintään 16 gigatavun tallennustilalla varustettu puhelin.

RAM-muistia tulisi laitteesta löytyä vähintään kaksi gigatavua. Sovellukset ja Android-käyttöjärjestelmä ovat vuosien saatossa pullistuneet siihen malliin, että yhden tai 1,5 gigatavun RAM-muisti saattaa muodostua tulpaksi ja tehdä laitteen toiminnan erittäin tahmeaksi. Tänä päivänä edes kaksi gigatavua ei Android-puhelimelle ole suurikaan määrä, mutta sitä voidaan pitää miniminä, että laitteen käyttö olisi edes jokseenkin mukavaa. Riittävä RAM-muisti on myös satsaus tulevaisuuteen, sillä käyttömuistia tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän.

Muistikorttipaikka

Sisäisen tallennustilan määrään kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota, mutta muistikortti on oiva tapa tuoda lisätilaa esimerkiksi musiikille ja kuville. Puhelimesta ja sen valmistajasta riippuen muistikortille ei välttämättä voi asentaa sovelluksia, mutta muita tiedostoja sinne voi säilöä, jolloin sisäistä tallennustilaa jää vaikkapa juuri sovellusten käyttöön.

Käytännössä lähes kaikki edulliset puhelimet vielä sisältävät muistikorttipaikan, mutta kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka suuria muistikortteja mikäkin puhelin tukee.

Näytön tarkkuus

Näytön tarkkuus on mukavuustekijä, mutta se voi olla myös erittäin ratkaiseva sellainen. Kannattaa valita vähintään 1280 x 720 pikselin näyttö. Vaikka kuvia ja videoita on tietysti mukava katsella vieläkin tarkemmalta näytöltä, voi tuota 720p-tarkkuutta pitää jonkinlaisena minimitarkkuutena, että esimerkiksi verkkosivut piirtyvät selkeästi näytölle. Monien internetsivujen sisältö saattaa olla silkkaa sekasotkua tai ainakin epämukava selata, jos näytön tarkkuus on kovin alhainen, eikä näytölle mahdu riittävästi tavaraa.

Käyttöjärjestelmä

Vuosi on 2016 ja Android 7.0 Nougat on jo nurkan takana. Tässä vaiheessa kannattaa valita puhelin, joka on jo tehtaalta toimitettu viimevuotisella Android 6.0 Marshmallowilla tai uudemmalla Androidin versiolla. Toissavuotisella Android Lollipopilla tai vieläkin vanhemmilla versioilla varustettuja laitteita kannattaa välttää, ellei varmasti ole tiedossa, että laitteelle on saatavilla päivityksenä uudempi 6.0 Marshmallow.

Käyttöjärjestelmä vaikuttaa niin puhelimen ominaisuuksiin kuin ennen kaikkea tietoturvaan. Mitä uudempi Android, sitä paremmin siitä on paikattu kaikki haavoittuvuudet. Lisäksi Android 6.0 Marshmallow voi, jälleen puhelinmallista ja -valmistajasta riippuen, tarjota mahdollisuuden laajentaa sisäistä tallennustilaa muistikortille niin, että esimerkiksi sovelluksia voi asentaa muistikortille ilman isompaa säätämistä.

Edellä lueteltujen seikkojen lisäksi voi huomiota kiinnittää myös esimerkiksi näytön pinnoitukseen, sillä sormenjälkiä ja likaa hylkivä oleofobinen pinnoitus etupaneelissa tekee laitteen käytöstä miellyttävämmän. Mikäli pinnoitetta ei ole, voi asian mahdollisesti kuitenkin paikata käyttämällä laadukasta, pinnoitettua näytönsuojakalvoa tai -lasia. Samoin esimerkiksi oheislaitteisiin kuten suojakoteloihin voi puhelinta valitessa kiinnittää huomiota.