Mielessä 360-kameran hankinta? Tässä parhaat vaihtoehdot Gear 360:lle

Edullisten 360-kameroiden markkinataisto on muutaman valmistajan välinen kisa. Tällä hetkellä kuluttajien rahoista taistelevat tiukimmin Samsung Gear 360, LG 360 Cam ja Ricoh Theta S.

LG ja Samsung tavoittelevat kuluttajia omaan mobiiliekosysteemiinsä. Molemmilla valmistajilla on myynnissä virtuaalilasit, jotka toimivat vain valmistajien oman lippulaivapuhelimen kanssa. Myös 360-kamera pyritään nivouttamaan tiiviisti omaan älypuhelimeen.

360-videokuvaus toteutetaan kahdella kalansilmälinssillä, joista kumpainenkin kuvaa 180 asteen näkymän. Lopullinen tuotos saadaan aikaan, kun leikkeet yhdistetään. Tämän jälkeen videota voi pyöritellä haluamaansa suuntaan.

Samsungin ja LG:n kamerat edustavat 360-kuvauksen ensimmäistä vaihetta. Kahden eri videon yhdistelmäkohdat ovat selvästi näkyvissä, mikä verottaa käyttö- ja katselukokemusta. Jatkossa videoiden tarkkuus toivottavasti paranee ja kenties saumakohtia saadaan huomaamattomammiksi.

LG häviää tarkkuudessa

Pitkulainen LG 360 Cam eroaa raikkaasti muotoilultaan verrattuna Samsungin 360-kameraan. LG:n muotoilu ei ole kuitenkaan hullumpi, sillä laite mahtuu taskuun Samsungia paremmin. Kameran ympärille sujautettavs muoviputkilo toimii paitsi suojana, myös seisontatukena. Kameran pohjassa on Gear 360:n tapaan standardimuotoinen jalustaliitäntä, minkä ansiosta 360-kuvaus onnistuu vaikka ammattilaiskameran jalustalla. Videoleikkeet tallennetaan microSD-muistikortille.

Tykkäsimme

Mielikuvituksellinen seisontatuki

Tukee myös iOS-laitteita

Emme tykänneet

Videon laatu

Kameran käyttö vaatii älypuhelimen

Siinä missä Samsung Gear 360 kuvaa 4K-videota, LG 360 Camin käyttäjä joutuu tyytymään 2K-videoon. Ongelma ei ole merkittävä vielä tässä vaiheessa, sillä harva käyttäjä tarvitsee 4K-laatua. 4K-kuvauksen ongelmana on videoleikkeiden suuri koko, minkä vuoksi kamerassa on syytä pitää mahdollisimman isoa muistikorttia.

4K-laadulla on silti etunsa. 360-videokuva näyttää full hd -laatuisena selvästi suttuisemmalta kuin perinteisellä videokameralla kuvattu full hd -materiaali. Tämän takia samaan teräväpiirtotasoon pääseminen vaatii käytännössä vähintään 4K-tarkkuutta. Tämä on syytä pitää mielessä, jos tarkoituksena on ladata esimerkiksi Youtubeen hyvälaatuista 360-videota. Laatutietoisen kuvaajan kannattaakin pitäytyä 360-valokuvissa, jotka ovat selvästi videota tarkempia.

LG ei pääse Samsung Gear 360:n tasolle myöskään still-kuvien tarkkuudessa. 360 Camilla voi ottaa 16 megapikselin kuvia, kun Gear 360:n käyttäjä voi kehuskella 30 megapikselin otoksilla.

LG tukee myös iPhonea

4K-laadun puuttumisen sijaan suurempi ongelma on se, ettei 360 Camin käyttö käytännössä onnistu ilman älypuhelinta. Kamerassa ei ole lainkaan näyttöä ja käytettävissä on ainoastaan virtapainike ja kuvauksen käynnistysnappula. Kameran kontrolloimiseen käytettävä älypuhelinsovellus toimii Android 5.0 -käyttöjärjestelmäversiota tukevissa puhelimissa ja myös iPhonessa, jos laitteessa on vähintään iOS 8.

Putkeen ujutettuna LG:n kamera pysyy paremmin pystyasennossa.

LG:n sovelluksesta kytketään päälle langaton wifi-yhteys, bluetooth on päällä kamerassa jatkuvasti. Fiksua on se, että kameran akkua säästyy kun järjestelmä osaa sulkea wifi-yhteyden automaattisesti kahden minuutin käyttämättömyyden jälkeen.

LG:n kameraan voi kiinnittää standardikokoisen jalustan.

LG lupaa 360 Camille yhteensopivuuden Youtuben ja Google Street Viewin kanssa, mutta näiden käyttämiseksi älypuhelimeen on ladattava erilliset sovellukset. Kun käyttäjä on ladannut videomateriaalin älypuhelimeen käyttämällä LG:n 360 Cam Manager -sovellusta, sisällön voi ladata Youtubeen puhelimen kuvakirjastosta.

Siinä missä Samsungin Gear 360:ssa mikrofoneja on kaksi, LG:n kamerassa niitä on kolme kappaletta. Tämän ansiosta kamera kykenee tallentamaan 5.1 -kanavaista tilaääntä. Toisaalta tilaäänestä ei ole hyötyä Youtubessa, koska palvelu ei tue 5.1 -laatua.

Pieni ja näppärä Ricoc

Ricohin 360-kamera Theta S kuvaa 360-valokuvia kahdella 12 megapikselin kameralla. Lopputuloksena on 14 megapikselin 360 asteen valokuva. Videomoodissa kamera yltää full hd -tarkkuuteen 30 kuvan sekuntinopeudella.

Kuvauspainike on harmittavan lähellä kameran linssiä.

Kuvaus käynnistetään yhden napin painalluksella. Kuvauspainike on suoraan linssien alapuolella, joten kuvaajan sormi näkyy väistämättä kuvassa, ellei käytössä ole langattomassa verkossa toimiva itselaukaisin. Theta S:n pohjassa on standardimallinen jalustaliitäntä.

Theta S:n pohjassa on hdmi-liitäntä ja paikka jalustalle.

Tykkäsimme

Kätevän kokoinen

Valokuvien laatu

Emme tykänneet

Videon laatu

Ei akunvaihtomahdollisuutta

Videoiden jakamisen rajoitteet

Ricohin kamera on pienikokoinen ja helposti mukana kannettava, mutta sen linssit ovat ulkonevat ja näin ollen herkät naarmuuntumiselle. Toisin kuin esimerkiksi Samsungin kamerassa Ricohin akkua ei voi irrottaa ja vaihtaa uuteen.

Kameran sisäisessä kahdeksan gigatavun muistissa riittää tilaa noin 1600 valokuvalle ja tunnin pituiselle videolle täydellä reoluutiolla.

Videon laatu ei vakuuta

Theta S:n etäkäyttö onnistuu iOS- tai Android-laitteelle ladattavan samannimisen sovelluksen avulla. Sovelluksella hoituu myös  valmiiden tiedostojen siirtäminen tietokoneelle. Tämän lisäksi sovellus tarjoaa erilaisia kuvaustiloja. Automaattisen tilan lisäksi tarjolla on ISO-moodi, joka antaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää kameran herkkyyttä ja valkotasapainoa, mistä on hyötyä etenkin hämäräkuvauksessa. Kolmas tarjolla oleva kuvaustila on manuaalimoodi.

Kun kuva on otettu, se ladataan Theta360.com -sivustolle ja sieltä edelleen esimerkiksi Facebookiin tai Twitteriin. Kuvien muokkaaminen onnistuu erillisellä Theta+ -sovelluksella.

Theta S tarjoaa riittävän hyvän laadun 360-valokuviin, mutta samoin kuin LG:n ja Samsungin kohdalla, videon laadussa on paljon toivomisen varaa. Lisäksi Theta S kykenee jakamaan videota vain 10 sekunnin pätkissä. Jos käytössä on Ricohin pöytäkoneelle tarkoitettu sovellus, pidempienkin videoklippien jalaminen onnistuu, mutta tällöin ilman musiikkia tai filttereiden käyttöä.

Teknavin tv-ohjelman lauantain uusintajaksossa (klo 18.00 MTV3) perehdytään 360-kameroihin.