Kova kovaa vastaan: Vertailussa Galaxy S6 Edge ja iPhone 6

Samsung Galaxy S6 on kaikkien aikojen paras Android-puhelin. Mutta riittääkö sekään iPhone 6:n kukistamiseen?

Kalliimman hintaluokan älypuhelinta ostava päätyy useimmiten iPhoneen tai Samsungin puhelinmalliin. Suomessa 11. huhtikuuta myyntiin tuleva Samsung Galaxy S6 tavoittelee entistä hanakammin iPhonen ostajia. Mutta onko siitä Applen menestystuotteen päihittäjäksi? Otimme selvää.

IPhone 6 on ollut myynnissä viime syksystä asti. Seuraaja esitellään syksyllä. Samsungilla onkin nyt hyvät mahdollisuudet vallata markkinaosuuksia Applelta uudella Galaxy S6:lla.

Kaksintaistelu: Muotoilu

Kilpailu älypuhelinmarkkinoilla on vaikeutunut merkittävästi viime vuosina. Valmistajat ”kopioivat” vuoron perään toisiaan ottaen käyttöön muotoilullisia innovaatioita ja teknisiä ominaisuuksia. Uusimman S6:n muotoilussa on havaittavissa paljon yhtäläisyyksiä iPhone 6:n kanssa. Jos puhelimet asettaa rinta rinnan pöydälle ja vertaa laitteen alareunaa, S6 näyttää hyvin läheisesti iPhonelta.

Alareunaa vertailtaessa laitteet näyttävät hyvin samanlaisilta.​
Alareunaa vertailtaessa laitteet näyttävät hyvin samanlaisilta.​

Teknavin testaama Galaxy S6 Edge on kuitenkin toista maata. Se tuo pitkästä aikaa uusia tuulia älypuhelinten muotoiluun. Molemmille puolille laitetta kaartuva näyttö erottaa puhelimen selvästi iPhonesta ja saa Apple-käyttäjän kateelliseksi.

Galaxy S6 Edge on ensimmäinen Android-puhelin, jossa on seksiä. IPhone 6 on Edgen rinnalla hyvin tavanomainen mobiililaite.

Samsung kokosi S6:n muotoilutiimin uusiksi epäonnistuneen Galaxy S5:n jälkeen. Suunnittelu aloitettiin puhtaalta pöydältä, ja se näkyy.

 Ennen puhelimen ostamista on tärkeää hypistellä laitetta kädessä. S6 Edgen kaareva näyttö ei haittaa kosketusnäytön käyttämistä. Puhelin pysyy hyvin kädessä. ”Terävät” reunat häiritsevät hieman, mutta niihin tottuu nopeasti. Molemmissa puhelimissa näytön lukitusnäppäin on sijoitettu oikeaan reunaan, mikä on ehdottomasti oikea ratkaisu.

IPhone 6 on liukas puhelin. Sen reunat on pyöristetty, mikä heikentää laitteen pysymistä kädessä. Reunat ovat kuitenkin saumattomat, mikä on plussaa.

Voittaja: Samsung

 

Kaksintaistelu: Prosessori

Samsung Galaxy S6 Edge on paperilla iPhone 6:sta vikkelämpi. Nopeutta ei kuitenkaan voi arvioida ainoastaan lukujen valossa. Enemmän merkitystä on sillä, miten käyttöliittymä on ohjelmoitu tukemaan prosessoritehoa. Sama koskee sovelluksia.

S6:n käyttäjä voi pyörittää päällekkäin loputtomalta tuntuvan määrän sovelluksia ilman laitteen hidastelua. Samsungin oma Exynos-prosessori on myös varsin virtapihi.

Teknavi testasi IPhone 6:n ja Galaxy S6 Edgen suoritintehoa Fast & Furious: Legacy -pelillä. Tulos oli yllättävä: iPhone 6:lla pelin lataukset olivat selvästi lyhyempiä kuin S6 Edgellä.

Kyse on mitä todennäköisimmin sovelluskehitykseen liittyvistä eroista. Suljetussa iOS-maailmassa sovellukset voidaat optimoida tehokkaammin yhdelle laitteelle, eli iPhonelle. Sen sijaan Android-maailmassa laitteita on lukuisia, eikä kehittäjillä ole vastaavaa mahdollisuutta keskittyä sovelluksen suorituskyvyn optimointiin vain tietylle laitteelle.

Merkitystä on myös näytöllä. Galaxy S6 Edgen QHD-näyttö vaatii paljon prosssoritehoa. IPhonella ei ole samaa ongelmaa.

Voittaja: Apple

 

Kaksintaistelu: Näyttö

Samsung on tässäkin paperilla iPhonea edellä. Galaxy S6 Edgen 5,1-tuumainen näyttö on niin tarkka kuin tämän hetkinen tekniikka mahdollistaa. Tarkkuus on vakuuttava, 1440 x 2560 pikseliä.

Eri asia on, tarvitaanko moista. Älypuhelinten näytöt ovat yleisesti ottaen jo niin tarkkoja, ettei eroa tarkempaan suuntaan enää huomaa.

Galaxy S6 Edgen näyttö erottuu iPhone 6:sta kaarevuudellaan ja värikylläisyydellään.​
Galaxy S6 Edgen näyttö erottuu iPhone 6:sta kaarevuudellaan ja värikylläisyydellään.​

S6:n näytön QHD-tason tarkkuudessa on myös ongelmansa. Se nimittäin syö melkoisesti virtaa. Onko näytön tarkkuuden vieminen äärirajoille siis hyvä perustelu, jos vaakalaudalla on akun kesto?  Mielestämme ei.

Kaareva näyttö tuo muotoilullisesti äärimmäisen tärkeän, tosin hyödyllisyydessään melko vähäpätöisen lisän puhelimen käyttöön.

Kun viereen laitetaan iPhone 6, ero on yllättävän iso.

Sivunäytöltä näkee kellonajan, säätilan, päivämäärän ja ilmoitukset saapuneista viesteistä ja puheluista. Lisäksi siinä pyörii uutisotsikoita. Väripalkki kertoo, kuka soittaa. Kun puhelin soi ja se on jätetty näyttö pöytään päin, käyttäjä voi katkaista puhelun kameralinssin vieressä olevasta sydämen sykkeen tunnistimesta. Samalla laite lähettää automaattisen poissaoloviestin soittajalle. 

S6 Edgen Amoled-näyttö on perinteisesti varsin värikylläinen. Kun viereen laitetaan iPhone 6, ero on yllättävän iso. IPhonen TFT-näytön värit ovat selvästi hailakammat eikä valkoinen näytä yhtä valkoiselta. S6 näyttää valkoisen ja mustan erot paremmin.

Tässä erässä S6 Edge vie selvän voiton.

Voittaja: Samsung

 

Kaksintaistelu: Akun kesto

Akun teho ei ole pysynyt mukana älypuhelinten teknisessä kehityksessä. Osa valmistajista on onnistunut optimoimaan akkutehon paremmin, osa huonommin. Osalle valmistajista akun kestolla ei ole niin suurta merkitystä kuin esimerkiksi muotoilulla.

IPhone 6:n akun saa tyhjäksi työpäivän aikana, käyttö on jatkuvaa ja se painottuu esimerkiksi pikaviestipalveluihin kuten WhatsAppiin. Jatkuva viestien hakeminen palvelimelta syö yllättävän paljon virtaa.

Galaxy S6 Edgen akku ei ole tässä suhteessa juurikaan parempi. Virtaa riittää noin 7 tunnin käyttöön, jos kyseessä on jatkuvasti sovelluksia käyttävä heavy-user. S6 Edgessä on pienempi akku kuin Galaxy S5:ssä. Lisäksi sen näyttö on tarkempi, mikä osaltaan syö enemmän virtaa.

Galaxy S6:n ja S6 Edgen ansioksi on luettava nopea lataus. Puhelimen akku latautuu tyhjästä täydeksi 80 minuutissa. Lisäksi puhelimessa on sisäänrakennettu langaton lataus. Tämä tarkoittaa sitä, ettei langaton lataus vaadi Galaxy S5:n tavoin langattoman latauksen mahdollistavaa takakuorta.

Voittaja: Tasapeli

 

Kaksintaistelu: Kamera

Samsung on noussut Applen ohi myös kameran ottamien kuvien laadukkuudessa. Siinä missä Apple on aina luottanut äärimmäisen yksinkertaiseen kuvauskokemukseen, Samsung on vienyt kamerasovelluksen astetta lähemmäs järjestelmäkameroita. Valittavana on Pro-kuvaustila, josta voi säätää esimerkiksi herkkyyttä, valkotasapainoa ja ISO-arvoa. Selfie-kamerassa on käytännöllinen laajakuvamoodi, jonka ansiosta kuvaan mahtuu enemmän ihmisiä. IPhonestakin tuttu panoraamakuvaus on myös mukana.

Kuvien laatu on mobiilikameroiden mittapuulla erinomainen. Kuvat ovat paitsi tarkkoja, niiden värit ovat luonnolliset. Kuvien laatua arvioidessa kannattaa huomioida, että S6:n värikylläinen Amoled-näyttö tekee kuvista puhelimen näytöllä värikkäämpiä kuin tarkastellessa niitä esimerkiksi tietokoneen näytöltä.

Kuvien laatu on mobiilikameroiden mittapuulla erinomainen.

S6 taipuu myös 4K-videon kuvaamiseen. Eri asia on, miten paljon sillä on vielä käyttöä, koska vain harvat tietokonenäytöt osaavat toistaa 4K-videota. S6 Edgessä ei ole muistikorttipaikkaa, joten isokokoisilla 4K-tiedostoilla saa nopeasti laitteen fyysisen tallennusmuistin täyteen.

IPhonen 8 megapikselin kamera on laadukas, mutta tällä kertaa Samsung vetää pidemmän korren. Odotettavissa on, ettei Apple enää seuraavassa iPhone-versiossaan tyydy kahdeksan megapikselin kennoon.

Voittaja: Samsung

 

Kaksintaistelu: Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmä on monelle tottumiskysymys, joka ratkaisee puhelimen valinnan. Jos iPhone on ollut käytössä useamman vuoden, siirtyminen Android-leiriin voi olla vaikea paikka. Moni Android-käyttäjä nauttii suuremmasta määrästä puhelimen säätömahdollisuuksia eikä halua siirtyä suljetumpaan Apple-maailmaan.

Galaxy S6:n kohdalla Samsung on ymmärtänyt käyttäjien yskän liittyen Androidin päällä toimivaan TouchWiz-käyttöliittymään. Se on selvästi riisutumpi kuin Galaxy S5:ssä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei käyttäjän tarvitse ”kärsiä” valmiiksi asennetuista pienoisohjelmista, jotka ovat esiasennettuna puhelimen kotinäkymässä. Käyttöjärjestelmä vaatii edelleen hieman riisumista, jos haluaa pitäytyä vain itselleen tärkeimmissä sovelluksissa.

Käyttöliittymä tarjoaa silti edelleen paljon turhaa ja sekavaa.

TouchWiz-käyttökokemus on tällä kertaa monella tavalla mukavampi. Sovelluskuvakkeita on muokattu kauniimmiksi ja käyttöliittymä on muutenkin kaunista katsottavaa. Pieni mutta kätevä muutos on taskulampun siirtäminen osaksi yläosasta esiin vedettävää asetusvalikkoa.

Käyttöliittymä tarjoaa silti edelleen paljon turhaa ja sekavaa. Samsungilla on yhä pakkomielle omasta sovelluskaupasta, kahdesta eri nettiselaimesta ja kahdesta kuvagalleriasta. Tähän kaivattaisiin suoraviivaisempaa otetta. Pienoisohjelmat (widgetit) häiritsevät edelleen ajoittain puhelimen käyttöä.

Jos ostopäätös on kiinni puhelimen helppokäyttöisyydestä, iPhone 6 on edelleen paras valinta. Samsung on kuitenkin parantanut selvästi osakkeitaan. Ehkä seuraava Galaxy korjaa nykyisetkin pienet ongelmat.

Voittaja: Apple

 

Yhteenveto

Samsung on paljon velkaa Applelle S6 Edgen muotoilussa, mutta kaareutuva näyttö on silti todellinen kilpailuvaltti.

S6 Edge on joka osa-alueella Galaxy S5:sta parempi puhelin. Se tuo käyttäjälle niin paljon parannetun käyttökokemuksen, että jopa liioittelulta kuulostava lähes 1000 euron hinta on perusteltu. Kerrankin uutuusmallissa on riittävästi konkreettisia uudistuksia.

Vaikka iPhone 6 on erinomainen mobiililaite, S6 Edge on seksikkäämpi.